(doc) Primăria Municipiului Chișinău anunţă: O călătorie cu autobuzul şi troleibuzul va costa 6 lei din 1 iulie

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Pentru că totul se scumpeşte, a fost inevitabilă şi o astfel de decizie! Primăria Municipiului Chișinău anunță că astăzi, 13 iunie 2022, Consiliul Municipal Chișinău (CMC) a aprobat Metodologia actualizată de calculare a tarifului pentru călătoria în transportul public municipal, costul unui vehicul-kilometru și mecanismul de aplicare și reglementare a abonamentelor de călătorie.

Respectiv, un nou tarif pentru transportul public municipal intră în vigoare. Din 1 iulie 2022 o călătorie în troleibuz sau autobuz va fi de 6 lei!

Amintim că ultima ajustare de tarif, la doi lei pentru o călătorie cu troleibuzul, a avut loc încă în îndepărtatul 2009.

Noul preţ a rezultat din metodologia de calculare a tarifelor pentru călătoria în transportul public din Chișinău, elaborată și prezentată de către experți, publicată și dezbătută foarte mult în ultima perioadă. Conform proiectului de decizie, primarul general al capitalei, Ion Ceban, a fost împuternicit de CMC să stabilească valoarea de referință pentru calcularea tarifului de călătorie cu troleibuzul și autobuzul și să aprobe tarifele pentru călătorie în transportul public din municipiul Chișinău.

Astfel, prețul optim calculat de experți este de 6 lei pentru o călătorie, atât la troleibuz, cât și la autobuz, unic pentru oraș și suburbii. S-a luat în calcul şi ultimele scumpiri ale carburanţilor, dar şi a energiei electrice.

„Am ajuns să avem cel mai mic tarif din municipiile din țară, cât și din întreaga lume, iar scumpirile la carburanți puteau duce la falimentarea PUA și RTEC”, au declarat reprezentanții Primăriei.

Odată cu noul tarif se introduce și conceptul: Călătorești mai mult, achiți mai puțin!

  1. Dacă călătorești mai mult cu transportul public, indiferent cu troleibuzul sau autobuzul, prețul unei călătorii poate ajunge mai mic decât este azi, de doi lei.
  2. Cu abonamentul procurat se va putea călători din suburbie în Chișinău și retur: indiferent dacă persoana schimbă transportul de pe troleibuz sau autobuz, prețul și abonamentul va rămâne unic și neschimbat.
  3. Se va pune accent pe abonamente pentru călătoriile cu transportul public:
    • unul valabil pentru o lună va costa 234 lei pentru un adult (117 lei pentru un elev şi 164 lei pentru un student);
    • unul valabil pentru trei luni – 594 lei pentru un adult (297 lei pentru un elev şi 416 lei pentru un student);
    • unul valabil pentru jumătate de an – 972 lei pentru un adult (436 lei pentru un elev şi 680 de lei pentru un student).

Vor beneficia de călătorii gratuite:

  • 200.000 de pensionari;
  • 40.000 de copii și elevi până în clasa 5-a (până acum doar copiii cu vârstă de până la 7 ani călătoreau gratuit);
  • 18 categorii de persoane, inclusiv vulnerabile.
Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Toate tarifele:

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Vezi şi:

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/