Prognoza s-a adeverit! În Rusia au crescut brusc importurile de anvelope chineze

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Importurile de anvelope în Rusia în prima jumătate a anului au crescut cu 28% din cauza creșterii livrărilor din China. Acest lucru se datorează suspendării de către cei mai mari jucători străini a producției lor în Federația Rusă, precum și a livrărilor din Europa.

În același timp, din statisticile Chinei, Indiei și Turciei, rezultă că, în termeni monetari, livrările de anvelope pentru utilaje agricole și speciale sunt în creștere cea mai activă în Rusia. Fabricile pentru producţia unor astfel de autovehicule din Federația Rusă nu sunt inactive, spre deosebire de cele producătoare de autoturisme.

Potrivit analiștilor, aceste segmente au fost în mod tradițional cele mai dependente de importurile din Europa, care sunt acum înlocuite cu aprovizionări din China, India și Turcia, notează Kommersant.

A Chinese-made tire sits outside of the Redco Tire Inc tire dealer in Denver, Colorado September 14, 2009. The tire will be subject to a U.S. decision to impose special duties on Chinese tires which could open the door to a host of trade complaints against Chinese products, creating tensions as Western nations seek Beijing’s support at a G20 meeting. REUTERS/Rick Wilking (UNITED STATES BUSINESS TRANSPORT POLITICS)

Importurile de anvelope în Rusia în prima jumătate a anului au crescut cu 28%, la 10.9 milioane de unități, reiese din datele sistemului de etichetare Cestnâi Znak. Vârful livrărilor a fost în martie: 2.3 milioane de anvelope au fost importate în țară în cursul lunii (cu 18.8% mai mult decât în martie 2021).

Anume din martie producția mare de anvelope de mărci străine s-a oprit în țară – Bridgestone, Continental (s-a repornit ulterior), Michelin și Yokohama, alţi jucători europeni au anunțat și ei încetarea importurilor, iar deja în aprilie volumele de import s-au dublat. Statisticile includ atât anvelope pentru autoturisme, cât și pentru utilaje speciale și agricole. Drept urmare, ponderea importurilor pe piață a fost de 30%.

Creșterea livrărilor este asigurată în prezent de importurile din China: de exemplu, livrările din China în ianuarie-iunie au crescut imediat cu 44.7%, până la 3.8 milioane de unități. În același timp, cele din Coreea de Sud au scăzut cu 54%, până la 767.2 mii unități; Japonia – cu 44.9%, până la 527.5 mii; Luxemburg – cu 60%, până la 336 mii; Germania – cu 42.2%, până la 304.5 mii.

Livrările de anvelope din UE sunt în scădere rapidă pe fondul sancțiunilor: în aprilie, anvelope pentru autoturisme în valoare de 213 mii euro, față de 23.3 milioane euro în februarie; pentru mașini agricole și forestiere în valoare de 310.5 mii euro, față de 3.5 milioane euro; pentru echipamente pentru minerit și construcții în valoare de 484 mii euro față de 5.3 milioane euro.

În termeni monetari, importurile de anvelope de toate tipurile din China către Federația Rusă au crescut cu 58.9% pe parcursul a cinci luni, până la 252 milioane de dolari. Totodată, livrările de anvelope pentru autoturisme în Federația Rusă, un segment al pieței care formează volum, a crescut cu doar 9.6%, până la 58.4 milioane de dolari.

În luna mai, acestea au fost de 1.5 ori mai mici decât în ianuarie și cu 35% mai mici decât în luna mai a anului trecut – 5.7 milioane de dolari. În același timp, livrările de anvelope pentru echipamentele utilizate în construcții și minerit au crescut în mod activ lunar, iar în luna mai au depășit volumul întregului an precedent de 4.8 ori (31.5 milioane de dolari).

În ianuarie-mai, pe acest segment, importurile de anvelope din China au crescut de 2.8 ori, la 85.3 milioane de dolari. O dinamică similară este pe segmentul anvelopelor pentru utilaje agricole sau forestiere – o creștere de 2.4 ori, la 3.5 milioane de dolari.

În total, în depozitele din Federația Rusă sunt acum 80 de milioane de anvelope, consumul mediu lunar fiind de 3.6 milioane de bucăți. De fapt, acesta este echivalent cu volumul de anvelope care se aflau în depozitele din Federația Rusă la sfârșitul lunii martie – 79 de milioane. Producția va continua probabil să fie înlocuită cu importuri, asta pentru că jucătorii importanți precum Michelin și Nokian Tyres și-au anunțat deja retragerea din Federația Rusă și vânzarea activelor lor înainte de sfârșitul anului.

Cmentariile sunt închise