Proiect de lege: Vehiculele vor putea fi înregistrate fără prezentarea confirmării achitării taxei de drum

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Un proiect de lege, înregistrat încă în martie 2022 în Biroul Permanent al Parlamentului şi examinat ieri la ședința Comisiei economie, buget și finanțe, va ajunge abia acum pe mesele deputaţilor. Este un proiect de lege pentru modificarea unor acte normative, inclusiv a Codului Fiscal.

Una dintre ideile sale principale este înlocuirea sintagmei vechi „testarea tehnică obligatorie” (cunoscută şi drept revizie tehnică) cu „inspecția tehnică periodică” (ITP). Totodată, dacă se va aproba, vehiculele vor putea fi înregistrate fără prezentarea documentului ce confirmă achitarea taxei pentru folosirea drumurilor.

Potrivit proiectului, inspecția tehnică periodică a autovehiculelor este definită ca fiind o activitate specializată, după reguli fixe și la perioade de timp exacte, prin care se certifică îndeplinirea unor reguli minime de siguranță pentru un anumit autovehicul. Trecerea acestei inspecții oferă siguranța că vehiculul nu va pune în pericol viața conducătorului auto și a celorlalți participanți la trafic din cauza unor defecțiuni tehnice.

Testarea tehnică presupune efectuarea unor teste (probe, încercări) a vehiculelor noi la etapa de certificare a acestora. Testele au loc în laboratoare specializate, iar vehiculele sunt supuse unei serii de probe de impact frontal, lateral sau de eficiență a sistemelor de siguranță activă.

Totodată, la înmatricularea unui vehicul (transcrierea transmiterii dreptului de proprietate, eliberarea unui duplicat al certificatului de înmatriculare), solicitantul nu va mai fi obligat să prezinte raportul de inspecție tehnică periodică în care este inclusă și dovada achitării taxei pentru folosirea drumurilor. Autorii argumentează că Agenția Servicii Publice, conform competențelor, asigură înregistrarea dreptului de proprietate, acțiune ce nu se referă la admiterea în circulație a vehiculelor.

Modificările propuse vin să aducă în concordanță prevederile Codului fiscal cu prevederile actelor normative din domeniu, cum ar fi Legea privind siguranța traficului rutier, Codul transporturilor rutiere. De asemenea, proiectul presupune schimbarea, în toate actele normative, a denumirii Registrului de Stat al Transporturilor cu Registrul de stat al vehiculelor.

Inițiativa legislativă va fi supusă dezbaterilor în plenul legislativului.

[embeddoc url=”https://autoblog.md/wp-content/uploads/2023/07/89.2022.ro_.pdf”]

Cmentariile sunt închise