Proprietarii Jaguar Land Rover i-ar căuta urgent parteneri. Printre candidaturi se numără BMW şi Geely
Jaguar Land Rover planifică ca, începând cu 2020, fiecare nou model al ambelor mărci să aibă o versiune pur electrică. Producătorul a început deja producția de mașini “verzi” – anul trecut a fost introdus modelul Jaguar I-PACE, iar în viitor vor apărea astfel de opţiuni garantat şi pentru noile generaţii Jaguar XJ și Range Rover.
Totuși, dezvoltarea mașinilor electrice necesită mulți bani şi doar în acest an Tata Group, concernul indian deţinător al grupului britanic, a cheltuit 910 milioane de dolari pentru dezvoltarea JLR. Această injecţie de bani arată de asemenea că Tata nu intenționează să-şi vândă achiziția pe care o deţine deja de 11 ani.
În același timp, situaţia în care se află Jaguar Land Rover nu este una chiar stabilă. Pierderile înregistrate în 2018 s-au ridicat la 4.6 miliarde de dolari. Vânzările totale globale ale acestor mărci britanice au scăzut anul trecut cu 5.8% (la circa 565.000 de mașini). Şi indicatorii de pe piaţa din China au scăzut vizibil: în total, în 2018 s-au vândut 67.791 de automobile, cu 19.3% mai puțin decât un an mai devreme.
Anul acesta a continuat recesiunea: compania a vândut doar 37.810 unități în China, ceea ce este cu 32.8% mai puțin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Declinul cererii în China a fost cauzat şi de calitatea nesatisfăcătoare a maşinilor în specificaţie locală, dar şi din cauza rechemărilor masive ulterioare în service.
JLR a început deja să reducă cheltuielile de producţie într-un mod destul de dur – în întreaga lume au fost lăsaţi fără locuri de muncă aproximativ 4.500 de oameni (peste 10%). Această decizie a devenit cunoscută în ianuarie 2019 şi va permite companiei să economisească 3.2 miliarde de dolari până la jumătatea anului 2020. Dar iată că acest termen se apropie rapid, ce e de făcut?
Pentru a reduce costurile (inclusiv dezvoltarea de mașini electrice), Tata a decis să îi găsească un partener pentru JLR, relatează Bloomberg. Lista de opțiuni potențiale de până acum include marca germană BMW și cea chineză Geely. De menţionat că ambele companii au experiență vastă în dezvoltarea și producția de mașini cu prize.
Jaguar Land Rover a dezvoltat deja o relație cu brandul bavarez: de exemplu, acum dezvoltă în comun tehnologii pentru mașini electrificate. Adevărat, fostul CEO BMW Harald Kruger a exclus anterior o posibilitate de a investi în acțiuni britanicilor, astfel încât la moment un posibil parteneriat dintre JLR şi BMW nu a fost încă comentat de vreuna dintre părţi.
Colaborarea cu Geely ar putea teoretic îmbunătăți situația odată cu scăderea vânzărilor de mașini Jaguar și Land Rover din China. Aici de remarcat că grupul Geely, lider pe piaţa locală, a reușit deja să achiziționeze producători precum Lotus și Volvo, iar cel mai recent a investit şi în smart pentru a nu urma o lichidare a sa. Cu toate acestea, după apariţia acestor informaţii din partea agenţiei de presă, Geely Holding a reacţionat spunând că nu au fost purtate negocieri nici cu Tata Group și nici cu JLR. De cealaltă parte, sursele Bloomberg spun că intenţia este încă la început de cale, astfel încât indienii s-ar putea orienta şi către alți potențiali parteneri.
Multe companii producătoare de maşini se gândesc în prezent la o cooperare reciproc avantajoasă. La sfârșitul lunii trecute, a devenit cunoscut despre negocierile dintre grupurile FCA și PSA. Dacă tranzacția va fi finalizată, Fiat Chrysler Automobiles și Peugeot Citroёn vor crea un nou gigant auto, al patrulea din lume în ceea ce privește vânzările. Anterior, concernul italiano-american planifica să fuzioneze cu Renault, dar acest lucru a fost împiedicat de guvernul francez și de interesele necunoscute ale Nissan.
Cmentariile sunt închise