Raport TÜV SÜD 2024: Cele mai fiabile mașini rulate conform experților germani

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Organizația germană de experți TÜV SÜD a publicat ratingul său anual de fiabilitate a autovehiculelor rulate. În mod tradițional, lista formată se bazează pe statisticile privind defectele critice întâlnite, colectate în timpul inspecțiilor tehnice periodice a vehiculelor în Germania. Inspectorii verifică starea majorității sistemelor vehiculului, inclusiv caroseria, suspensia, direcția, frânele, iluminatul, dar și impactul asupra mediului.

În medie, o mașină din cinci nu trece o astfel de inspecție cuprinzătoare din prima. Iar cheia succesului este întreținerea de înaltă calitate și la timp a vehiculelor, al căror impact crește odată cu vârsta automobilului. Prin urmare, toate modelele studiate sunt împărțite pe categorii de vârstă.

Honda Jazz este câștigătorul TÜV-Report 2025. Cel mai recent model al mărcii auto japoneze demonstrează în mod clar că și mașinile mici pot oferi o calitate remarcabilă.

Organizația germană de experți TÜV SÜD a publicat ratingul său anual de fiabilitate a autovehiculelor rulate.

Sectorul EV

În acest sector, evaluarea datelor disponibile a arătat că autovehiculele electrice de cea mai bună calitate sunt cele care se bazează pe aceleași platforme utilizate anterior de vehiculele cu motor cu combustie internă. Ingineria dovedită – caroserie, șasiu, sisteme de propulsie și frâne – este un semn distinctiv al calității excelente și în cazul acestor vehicule electrice.

Cu toate acestea, situația este destul de diferită atunci când vine vorba de vehicule proiectate special și din start pentru a fi exclusiv complet electrice. Tesla Model 3 are 14.2% defecte semnificative (le vom numi pe scurt DS în acest articol) după doar doi-trei ani de utilizare, iar un model precum Renault ZOE – 8.9%, depistate la prima sa inspecție tehnică periodică obligatorie (ITP). Cu titlu de comparație, primele ITP-uri la care au fost supuse VW e-Golf și MINI Cooper SE au indicat rate de 3.4% și, respectiv, 4.4%.

Baterii grele

O examinare a categoriilor de defecțiuni pentru vehiculele electrice cu platforme dedicate oferă o confirmare suplimentară. Cel mai mare număr de defecțiuni implică componente care nu au legătură cu grupul motopropulsor – cum ar fi suspensia punții, care a reprezentat deja o rată DS de 3.0% la primul ITP al modelului Tesla Model 3. Rata DS a modelului Renault ZOE s-a situat ușor peste medie, la 0.3%, în timp ce VW e-Golf (0%) și MINI Cooper SE (0.1%) au fost sub sau chiar mult sub această medie.

Defecțiunile șasiului EV-urilor sunt adesea cauzate de greutatea mare a bateriilor. În plus, producătorii de EV acordă rareori prioritate furnizării unei rețele de service dedicate. După cum s-a văzut în cazul Tesla, lipsa unei întrețineri regulate are consecințe care ies ulterior la iveală la ITP-ul vehiculului.

„Afirmația conform căreia vehiculele electrice necesită mai puțină întreținere nu este în întregime adevărată; de fapt, aceasta se aplică doar grupului motopropulsor, care nu are fluide sau piese mobile care trebuie înlocuite. Sistemele electronice de monitorizare la bord ale EV-urilor acoperă într-adevăr întregul vehicul, dar omit zone vitale precum șasiul.”

Jürgen Wolz, șeful liniei de servicii Mobilitate și activități oficiale Germania la TÜV SÜD Division Mobility

Întreținerea este cheia

Farurile reglate cu precizie și indicatoarele de direcție funcționale sunt esențiale pentru toate vehiculele, iar EV-urile nu fac excepție. Dacă ceva nu este în regulă cu aceste componente, se poate transforma rapid într-o defecțiune semnificativă sau chiar periculoasă.

Același Tesla Model 3, de exemplu: 4.3% dintre aceste vehicule nu reușesc să treacă primul ITP din cauza farurilor cu defecte la faza scurtă. Pentru comparație, doar 0.5% dintre e-Golf-uri nu au trecut primul ITP din același motiv.

În cazul indicatoarelor de direcție, Renault ZOE s-a dovedit a fi un caz complet aberant, cu o rată semnificativă de defecțiuni (1.7%) după șapte ani, față de rezultatul comparativ bun al Tesla Model 3 de 0.1% după 3-5 ani.

În categoria iluminatului, Raportul TÜV pentru 2025 afirmă că 1.5% dintre mașinile cu o vechime de trei ani intră în ITP cu defecțiuni la faza scurtă. Iar situația este mai gravă în cazul vehiculelor de 11 ani, unde rata DS a fost de 6.1%.

Cu toate acestea, în general, vizibilitatea vehiculelor s-a îmbunătățit enorm de-a lungul anilor. Raportul TÜV din 2016 a menționat o rată DS de tocmai 24.9% pentru faza scurtă a vehiculelor cu o vechime de 11 ani. În opinia experților, actualizările aduse farurilor vehiculelor se datorează în primul rând celor tehnice, cum ar fi tehnologia LED, precum și diagnosticării la bord, care permite detectarea defecțiunilor într-un stadiu incipient.

„Experții nu au milă când vine vorba de deficiențe de iluminare. La urma urmei, a vedea și a fi văzut este o cerință de bază pentru un trafic sigur. De aceea, șoferii ar trebui să aibă întotdeauna lămpile defecte reparate imediat – nu doar înainte de inspecție.”

Câștigătorul din acest an este Honda Jazz

Stickerul de aur pentru anul 2025 merge la Honda Jazz. Doar 2.4% dintre aceste mașini compacte japoneze au prezentat defecțiuni semnificative la primul lor ITP, cu o medie de 28.000 de kilometri parcurși. Jazz îl devansează pe câștigătorul de anul trecut, VW Golf Sportsvan (2.5%), urmat de Audi Q2 și Porsche 911 Carrera cu o rată DS de 2.6 %.

În acest an, Mitsubishi ASX se află pe locul cinci, cu doar 2.7 procente de defecțiuni semnificative, dovedind că și un vehicul crossover relativ accesibil poate oferi excelență în materie de siguranță. Automobilul japonez, fabricat pentru piața europeană la uzina Renault din Valladollid, Spania, a înregistrat de fapt un kilometraj semnificativ mai mare până la primul său ITP decât rivalul său de pe primul loc, cu o medie de 40.000 km.

Un pionier deocamdată codaș

Încă o dată, ultimul loc în clasament a fost ocupat de Tesla Model 3 (14.2%), urmat de Ford Mondeo (13.2%) pe penultimul loc și de Skoda Scala cu 11.8%.

O privire asupra mărcilor premium arată că, spre deosebire de Audi și Mercedes, BMW a ajuns doar la jumătatea inferioară a clasamentului. Mașini din seriile 3, 4, 5, 6, X5 și X6 au fost toate trimise înapoi la service după primul ITP, cu rate medii DS de 6.5-8.2% – în ciuda popularității pe scară largă a contractelor de întreținere. Cauzele principale ale defecțiunilor au vizat iluminatul, anvelopele și frânele.

Siguranță pe termen lung

Din punct de vedere pe termen lung, Porsche 911 Carrera a rămas în frunte în toate categoriile de vârstă, rata DS variind de la 3.1% în cazul vehiculelor de patru ani, 4% în cazul celor de opt ani și 5.6% în cazul celor de 10 ani.

VW Golf Sportsvan a înregistrat cea mai mică rată de defecțiuni semnificative pentru vehiculele cu vârsta cuprinsă între 4-9 ani. Cu toate acestea, MPV-ul VW Sharan a rămas mult în urma celor de nouă ani (23%).

Unele modele au reușit să își îmbunătățească rezultatele: VW-T-Roc (6%) și Mazda CX-3 (6.6 %) în vârstă de 6-7 ani s-au alăturat Porsche 911 pe podiumul câștigătorilor. VW Golf Sportsvan și Mazda2 (10.6%) au făcut același lucru la categoria de vârstă 8-9 ani.

Categoria 10-11 ani este condusă de modelele Mercedes-Benz A și B-Class. Acestea au ajuns pe locurile doi și trei chiar și după ce au parcurs în medie 114.000 km.

La categoria de 13 ani, podiumul a fost ocupat de Porsche 911 Carrera, Mitsubishi ASX și VW Golf Plus.

Top în clasă!

Câștigătorul categoriei “Mini” a fost KIA Picanto (3.8%), în timp ce Honda Jazz (2.4%) a ocupat primul loc la categoria mașinilor mici și a ieșit câștigător la general.

Modelul e-Golf (3.4%) s-a impus în categoria mașinilor compacte, în timp ce Audi A4/A5 (4.7%) a strălucit în categoria mașinilor de dimensiuni medii.

VW Golf Sportsvan (2.5%) este considerat cel mai fiabil van, iar Audi Q2 cel mai fiabil SUV.

Per total, valorile rămân aproape aceleași față de raportul din anul precedent. Rata defectelor semnificative crește ușor de la 20.5 la 20.6 la sută. Sistemul de iluminare rămâne principalul defect. Însă rata vehiculelor fără defecte scade ușor – cu 0.4 puncte procentuale, până la 67.9%.

O orientare pentru procurare de mașini rulate bine întreținute: Rezultatele pentru toate clasele de vârstă a vehiculelor arată că Saxonia are din nou cea mai scăzută rată de defecțiuni (16.4%), urmată de Bavaria cu 17.6% și Baden-Wuerttemberg cu 19.5%. Hamburg are însă cea mai mare rată de defecțiuni (25.4%).

Raportul pentru 2024 a fost întocmit în urma analizei a circa 10.2 milioane de ITP-uri, făcute între iulie 2023 și iunie 2024.

TÜV (Technischer Überwachungsverein) sunt companii de service independente (asociații de ITP-uri), active la nivel internațional, din Germania și Austria, care testează, inspectează și certifică sisteme tehnice, instalații și obiecte de toate tipurile pentru a minimiza pericolele și a preveni daunele. Companiile TÜV sunt organizate în trei mari holdinguri, TÜV Nord, TÜV Rheinland și TÜV SÜD (cu TÜV Hessen), împreună cu companiile independente mai mici TÜV Thüringen, TÜV Saarland și TÜV Austria.

Cmentariile sunt închise