(video) Premieră europeană: Noua generaţie Honda Jazz

Noua generaţie Hyundai Jazz, care a debutat la sfârşitul lunii octombrie din 2019 în Japonia, se prezintă acum la nivel european şi în toate detaliile, plus preţuri de start. Modelul oferă o experiență de conducere fără efort, cu performanțe eficiente și sensibile, oferite de tehnologia hibridă e:HEV de la bord.

Noua mașină compactă oferă cel mai convingător pachet din segmentul său, combinând un confort sporit al ocupanților, o tehnologie intuitivă, cu conectivitate perfectă în mașină și servicii la distanță care se integrează perfect cu viața de zi cu zi a pasagerilor.

Prin ce se remarcă noul Jazz:

  • Pentru prima dată va fi vândut în toată Europa exclusiv cu propulsie hibridă cunoscută sub denumirea e:HEV;
  • Sistemul e:HEV este nou dezvoltat pentru Jazz şi este compus din două motoare electrice, compacte, care sunt conectate la motorul pe benzină DOHC i-VTEC de 1.5 litri, o baterie litiu-ion şi o transmisie inovatoare cu angrenaje fixe printr-o unitate inteligentă de control a puterii, care funcționează armonios împreună pentru a oferi un răspuns neted și direct.
  • Sistemul generează 109 CP şi 253 Nm de cuplu pentru a-l propulsa până la 100 de km/h în 9.4 secunde şi până la o viteză maximă de 175 km/h. Consumul mixt declarat şi cantitatea de emisii CO2 generată sunt de: 4.5 l/100 km şi 102 g/km pentru modelul standard, 4.8 l/100 km şi 110 g/km pentru varianta Crosstar (cifre în ciclu WLTP).
  • e:HEV funcţionează în conformitate cu setările a trei regimuri:
    • EV Drive: bateria litiu-ion furnizează direct energie de propulsie agregatului electrice;
    • Hybrid Drive: motorul cu combustie arde benzină pentru a genera şi furniza energie electrică motor-generatorului electric, care la rândul său o furnizează motorului electric responsabil de propulsie;
    • Engine Drive: motorul pe benzină este conectat direct la roți printr-un ambreiaj.
  • În majoritatea situațiilor de conducere urbană, eficiența optimă este obținută prin tranziții perfecte între EV Drive și Hybrid Drive. Pentru conducerea la viteze de autostradă, se utilizează Engine Drive, completat de un boost de putere care vine de la motorul de propulsie electrică pentru accelerare rapidă. În Hybrid Drive, excesul de putere de la motorul pe benzină poate fi de asemenea redirecționat pentru a reîncărca bateria prin intermediul motorului-generator. EV Drive este de asemenea angajat atunci când mașina decelerează, colectând energie prin frânare regenerativă pentru a reîncărca bateria.
  • Comutarea între cele trei moduri de conducere este neobservată pentru ocupanți. Inginerii Honda au dedicat eforturi semnificative pentru a minimiza decalajul în timpul tranzițiilor. Motoarele electrice de mare viteză au fost dezvoltate in-house de Honda pentru a fi cât mai ușoare, compacte, eficiente și mai dense din punct de vedere energetic. Puterea motorului electric de propulsie se învârte până la 13.300 rpm pentru a genera un cuplu ridicat de până la 253 Nm pentru accelerare substanțială la viteze mici.
  • În loc să se folosească o transmisie convențională, un singur raport de transmisie fixă creează o conexiune directă între componentele în mișcare, ceea ce duce la un transfer mai lin al cuplului și o senzație liniară în timpul accelerării. Acest format înseamnă că sistemul Honda este mai compact decât un eCVT planetar care se găsește de obicei în alte vehicule hibride, fiind și mai rafinat.
  • În plus față de accelerația ușoară oferită de sistemul e:HEV, confortul de călătorie în noul Jazz a fost îmbunătățit în continuare datorită utilizării unei suspensii cu fricțiune redusă și a rigidității corpului.
  • Volumul portbagajului poate varia de la 298 la o cifră impresionantă de 1.203 litri. S-a putut obține acest lucru prin ambalarea inteligentă a componentelor de propulsie hibridă în șasiu și în compartimentul motorului. Evoluțiile fundamentale aici includ reducerea dimensiunii sistemului de admisie a motorului, a transmisiei, inclusiv a motoarelor de propulsie și generatoare, precum și a unităţii de control a puterii (PCU) pentru a face spațiu suplimentar. Drept rezultat bateria auxiliară de 12 V a putut fi încadrată în compartimentul motorului. Acest ambalaj tehnic inteligent al maşinii a mai fost posibil de realizat prin utilizarea celor mai noi semiconductoare pentru unitatea de control a puterii.
  • Un element esențial pentru maximizarea camerei cabinei este poziționarea rezervorului de combustibil în centrul șasiului, sub scaunele din față, ceva ce este unic în segment. Acest lucru permite noului Jazz să păstreze configurația Magic Seat din spate, extrem de versatilă, care permite rabatarea banchetei sau ridicarea acesteia, în funcție de spațiul de încărcare necesar.
  • Ce ţine de varianta Crosstar, dispune de un kit exterior de protecţie cu elemente din plastic negru pe marginile inferioare ale caroseriei, railings-uri pe acoperiş, o grilă de radiator şi alte diferenţe. Mărită este puţin şi garda la sol, însă din nou nu se anunţă o cifră.
  • Nou este şi sistemul mutimedia – o tabletă LCD tactilă şi configurabilă este integrată frumos pe centrul planşei de bord. Există suport al interfeţelor moderne Android Auto şi Apple CarPlay (fără conexiune prin cablu la telefon), a unui asistent vocal bazat pe inteligenţă artificială şi chemat prin a spune “OK Honda”, a unul sistem de navigaţie, iar suplimentar există şi un hotspot Wi-Fi pentru prima dată.
  • Ca răspuns la cererea consumatorilor, Honda a reinstalat butoane fizice pentru funcțiile cheie precum setările de încălzire și ventilație.
  • Noul Honda Jazz vine completat cu o suită modernizată de caracteristici avansate de siguranță și ajutoare pentru șofer numită Honda SENSING, standard, datorită unei camere video cu vedere frontală recent dezvoltată, care îmbunătățește câmpul vizual. Sistemul de frânare automată de atenuare a coliziunii al Honda a fost îmbunătățit cu funcționarea pe timp de noapte pentru a detecta pietoni și bicicliști. În plus, acum aplică frânele pentru a evita o coliziune atunci când o altă maşină trece perpendicular sau şoferul întoarce în direcţia unui vehicul care se apropie.
  • Pentru prima dată pe Jazz, un cruise control adaptiv şi un sistem de asistenţă pentru menţinerea benzii de rularea sunt disponibile standard. La fel și sistemul Road Departure Mitigation care ajută șoferul să părăsească banda când este detectată ieşirea involuntară în afara marcajului de la marginea carosabilului sau când se apropie de marginea exterioară a unui trotuar sau a vehiculelor care vin. Un sistem de monitorizare a unghiurilor moarte şi un monitor al traficului care trece prin spatele maşinii perpendicular, la ieşirea din parcări de exemplu, sunt standard pentru maşinile în echipare Executive.
  • Mai are Jazz şi un limitator de viteză inteligent care recunoaşte marcajele respectivă şi setează viteza citită, întâi prin avertizarea şoferului cu un indicator vizual, apoi auditiv, după care sistemul singur intervine în a micşora viteza!
  • Un sistem de comutare automată a fazei lungi în farurile LED, dar şi unul de recunoaştere a indicatoarelor rutiere, la fel sunt parte a complexului Honda SENSING.
  • Într-un final, Honda se laudă că a reuşit să instaleze pe noul Jazz tocmai 10 airbag-uri, inclusiv unul nou central, care, în momentul producerii accidentului se deschide pentru a împiedica lovirea pasagerilor de pe scaunele faţă cap în cap.

Nou Jazz e:HEV joacă un rol esențial în angajamentul Honda că 100% din vânzările sale europene vor fi maşini cu propulsoare electrificate până în 2022. Modelul va fi disponibil în toată Europa din vara lui 2020, prețurile începând în Germania de la 22.000 de euro pentru Jazz și de la 26.250 euro pentru varianta Crosstar.

Preluarea articolelor de pe www.autoblog.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD. Materialele de pe www.autoblog.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

GALERIE VIDEO:

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise