Reacţia INP privind situaţia cu şoferii căutaţi pentru ca să li se retragă amenzile. Ce spune taximetristul sancţionat cu 22500 lei

Am primit abia astăzi o reacţie oficială din partea INP în legătura cu informaţia pe care am primit-o ieri de la o sursă de încredere, precum că poliţia caută câţiva şoferi pentru a le înmâna un raport cu privire la anularea proceselor-verbale şi a sancţiunilor, care au fost date mai devreme cel puţin unui transportator de persoane pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie în contextul pandemiei de COVID-19.

FOTO: zdg.md

Comentariul INP este următorul:

Inspectoratul Național de Patrulare vine cu o precizare în legătură cu speculațiile din presă, precum că conducătorii auto care au încălcat prevederile legale sunt căutați de către agenții constatatori pentru ca să le fie anulate procesele-verbale.

Menționăm, că nu ține de competența Inspectoratului Național de Patrulare să anuleze procesele-verbale, ci această decizie aparține expres instanțelor de judecată. Iar în legătură cu cazul şoferului de taxi care a fost amendat pentru că nu a respectat normele de siguranţă împotriva răspândirii cu coronavirus, a fost invitat la INP pentru ca să facem o claritate, dar și să-i explicăm încă odată că nu a respectat legislația, şi a manifestat indiferență atât pentru viața sa, cât şi a pasagerilor. Iar în cazul în care nu este de acord cu procesul-verbal are posibilitatea să îl contesteze.

Totodată, conform legislației în vigoare şi a situației epidemiologice din țară, Inspectoratul Național de Patrulare reiterează că respectarea cu strictețe a măsurilor de prevenire a răspândirii virusului COVID-19 sunt vitale, iar cei care nu se conformează sunt sancționați conform legii. În același timp, fiecare cetățean e responsabil, iar măsurile de sănătate publică şi regulile de comportament stipulate de lege sunt pentru a fi respectate pentru binele fiecăruia”.

În contextul celor spuse, pentru a ne proteja reputaţia şi pentru a nu deveni un portal care distribuie speculaţii, am luat din nou legătura cu taximetristul care a fost amendat acum două zile cu 22.500 de lei pentru a ne confirma sau infirma faptul că nu va mai trebui să fie dator statului.

Bărbatul ne-a spus că este adevărat! În această după amiază a fost găsit de acelaşi inspector care l-a sancţionat şi omul legii i-a înmânat un act care confirmă că procesul-verbal a fost anulat. I s-a mai explicat că s-a produs o eroare şi că se regretă situaţia creată. A mai aflat că alţi doi transportatori de persoane s-au pomenit în aceeaşi situaţie.

Amintim că acum câteva zile, Parlamentul a aprobat modificări în Codul Penal şi Contravenţional (noul Articol 76¹) care prevăd noi sancţiuni pentru cei care nu respectă măsurile de sănătate publică. Toate abaterile care reprezintă nerespectarea măsurilor de sănătate publică expuse în hotărârile Comisiei extraordinare pentru sănătate publică sunt sancționate contravențional cu amenzi de la 450 la 500 unități convenționale (22.500 – 25.000 lei) pentru persoane fizice și de la 1.000 la 1.500 de unități convenționale (50.000 – 75.000 lei) aplicată persoanelor juridice.

Pentru nerespectarea măsurilor de prevenire sau combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a provocat răspândirea unei asemenea boli, persoanele vor fi cercetate sub aspect penal,cu sancționarea cu  amendă în mărime de la 720 la 1.000 unităţi convenţionale (36.000 – 50.000 lei) sau cu închisoare de până la 3 ani. Aceleași fapte soldate din imprudenţă cu vătămarea gravă sau medie a sănătăţii sau cu decesul persoanei se pedepsesc cu închisoare de până la 7 ani.

Preluarea articolelor de pe www.autoblog.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD. Materialele de pe www.autoblog.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Cmentariile sunt închise