“Reguli pentru toți” – acţiunile incluse în planul de intervenție al Guvernului pentru securizarea drumurilor
Autoritățile au pregătit un plan de intervenție pentru securizarea drumurilor publice după săptămâna neagră de la început de octombrie, care a cuprins şi tragicul accident de la Buiucani. Documentul a fost înaintat iniţial pentru dezbateri publice și acţiunile din el urmează să fie aprobate ulterior de Guvern.
Planul numit “Reguli pentru toţi” are trei obiective majore: Crearea și dezvoltarea culturii de siguranță rutieră, Dezvoltarea și implementarea acțiunilor de prevenire a accidentelor rutiere, Armonizarea cadrului juridic şi legislativ. Pentru implementarea acestora vor fi implicate atât ministerele de resort, cât şi mass-media, ONG-uri, societatea civilă, dar şi alte instituţii subordonate autorităţilor centrale.
Printre acţiunile care se văd prioritare pentru securizarea drumurilor naţionale se numără: instituirea unei platforme de comunicare în domeniul securității rutiere, identificarea necesităților dezvoltării infrastructurii pentru sportul auto-moto, introducerea orelor obligatorii de siguranță rutieră în școli, operaţiuni speciale organizate de MAI, revederea lățimii benzilor de circulație în localități și zone urbane, etc.
Printre altele, Ministerul de Interne va propune modificarea curriculei de pregătire a șoferilor în școlile auto și va modifica cerințele față de persoanele care asigură desfășurarea examenelor practice de conducere. De asemenea, se propune să fie introdus un test psihologic obligatoriu, pe lângă cel narcologic, pentru toate persoanele care vor să devină conducători auto.
Tot MAI va mai crea un grup de lucru care va identifica, din baza de date a încălcărilor rutiere, cei mai periculoși șoferi recidiviști, cu număr impunător de amenzi neachitate, încălcări grave, inclusiv cu multiple cazuri de conducere în stare de ebrietate avansată. Va fi verificat statutul actual al acestor persoane în ceea ce privește condamnările primite, sentințele executate, dacă au sau nu la moment dreptul de a conduce. Toate datele despre aceste persoane vor fi incluse semestrial într-un raport analitic. Acesta va fi prezentat Procuraturii Generale pentru a analiza acțiunile responsabililor din justiție referitor la aceste cazuri și va fi făcut public, cu respectarea cadrului legal privind protecția datelor cu caracter personal.
Iar Ministerul Justiției urmează să vină cu propuneri pentru revizuirea legislației la mai multe capitole, astfel încât șoferii prinși băuți la volan să fie sancționați mai dur. Este analizată posibilitatea suspendării pe viață a dreptului de a conduce și confiscarea mijlocului de transport sau a contravalorii acestuia.
Cmentariile sunt închise