(video) Premieră: Rivian a lansat noul model R2 care va concura puternic cu Tesla Model Y

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Rivian a prezentat în seara zilei de 7 martie noi modele de mașini. Noul său SUV de dimensiuni medii R2 extinde astfel gama producătorului american pe un segment dominat până acum de Tesla Model Y!

Chiar dacă încă nu este disponibil la vânzare imediat, modelul va stârni cu siguranță interes. Cu un preț de pornire de numai 45.000 de dolari (în SUA) și cu o autonomie de peste 480 de kilometri, devine deja atractiv.

În plus, aspectul său unic și calitatea materialelor de la interior îl introduc în segmentul premium. Nu trebuie uitat că deja Rivian are experiență în acel segment cu modelele sale R1T și R1S.

Rivian R2 atacă Tesla Model Y
Rivian R2

Pentru noul R2, Rivian a conceput o nouă platformă tehnică, tip skateboard. Aceasta poate fi dotată cu unul, două sau chiar trei motoare electrice! Cel mai puternic R2 va fi capabil de 0-100 km/h în mai puțin de 3.0 secunde. Desigur, acel model nu va costa tot 45.000 de dolari. Chiar dacă producătorul american nu a fost foarte generos cu informațiile, există câteva detalii.

La așa preț, concurența ar trebui să se teamă. Cu toate acestea, producătorii europeni sunt și ei pregătiți pentru sosirea mărcii americane în Europa cu un model mai accesibil. Deja Stellantis și Renault vor să scadă costurile de producție și de cercetare pentru electromobile.

Rivian atacă Tesla Model Y

Ca și dimensiuni, va fi cu câțiva centimetri mai scurt și mai îngust decât Tesla Model Y, dar cu câțiva centimetri mai înalt.

Din ce știm la moment, R2 are 4.715 mm lungime, 1.905 mm lățime, 1.700 mm înălțime și 2.935 mm de ampatament (plus 250 mm gardă la sol). Pentru comparație, Model Y are la aceste capitole 4.751 x 1.920 x 1.624 x 2.891 mm, iar noul Skoda Kodiaq are 4.758 x 1.864 x 1.659 x 2.791 mm!

Rivian R2

Aspectul său de SUV autentic păstrează în partea frontală luminile specifice mărcii Rivian. Cele două blocuri ovale verticale și linia transversală luminoasă aduc aminte de Rivian R1S și de R1T. Cu R1T noi am făcut și un test drive în Statele Unite. Chiar dacă păstrează același design cu panouri plate și drepte, nu se poate spune că arată la fel de cubist ca un Mercedes-Benz G-Class.

Printre detaliile atractive referitoare la acest nou model amintim posibilitatea montării unui cort pe acoperișul mașinii. Cei care iubesc campingul știu că asta este o soluție bună. Mai mult, acel cort va avea și o saltea încălzită! Sigur e de apreciat în nopțile reci o asemenea dotare. Dar pentru cei care ar prefera să doarmă în mașină, și asta se poate.

Cortul de plafon

Rivian R2, făcut pentru ieșiri în natură

Rivian a creat un interior destinat, parcă, amatorilor de camping. Atât bancheta cât și scaunele din față se pot rabata pe orizontală. Astfel se creează un spațiu mare unde se poate monta o saltea. Cu această ocazie se va rezolva și problema încălzirii peste noapte. Un alt detaliu interesant este acela că geamurile posterioare, cele din dreptul spațiului de bagaje, se pot rabata electric spre exterior!

Producătorul a montat un hayon aproape vertical. Geamul aferent acestuia se poate coborî în partea inferioară. Spunem aici un salut celor de la Fisker cu al lor Ocean. Dar, desigur, aceste motive de mers în camping nu sunt suficiente pentru cumpărătorul obișnuit. Pe acela, Rivian îl atrage cu dotări exclusive și finisaje de mașină premium.

Volan Rivian R2

Spre exemplu, volanul are două rotițe integrate în spițele orizontale. Acestea se pot roti și apăsa fie pe partea din față, fie pe partea din spate. Ele controlează mai multe funcții ale instalației de infotainment și a computerului de bord.

În fața șoferului, Rivian a instalat un display color care poate prezenta pe lângă datele de consum și încărcare – navigația sau informații despre sistemul multimedia. Acesta din urmă este activat prin intermediul ecranului mare dedicat, amplasat pe consola centrală.

Sub bord, Rivian a instalat două compartimente tip torpedou, unul în dreptul pasagerului din dreapta și unul în zona de mijloc. În mod interesant, deși R2 este un vehicul mai scurt decât R1S, oferă mai mult spațiu la picioare pentru pasagerii aflați pe banchetă. Ce-i drept, R2 nu este disponibil decât cu maxim cinci locuri.

Mașina va fi produsă și livrată începând cu prima jumătate a lui 2026. R2 este planificat să fie vândut la nivel global. Poate fi deja rezervată pentru doar 100 de dolari.

Cu acesta, Rivian va intra și pe piața europeană, devenind primul model al companiei vândut în afara Statelor Unite și Canadei. Potrivit informațiilor de pe rivian.com, mașina în Europa va fi valabilă în 2027 cu peste 550 km autonomie WLTP și 0-100 km/h în 3.2 secunde (versiunea cea mai performantă).

Prin designul, finisajele și atributele tehnice, Rivian va încerca să rupă din clienții de Tesla Model Y, mașina care a cucerit Europa și a detronat Volkswagen Golf.

Evenimentul de prezentare în reluare:

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise