Șeful Chery: Platformele noastre vor fi utilizate de viitoare modele Jaguar Land Rover

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

(update) Freelander se întoarce ca brand! Jaguar Land Rover anunță colaborarea oficială cu Chery


Zvonurile au fost adevărate! Chery Automobile, al cincilea cel mai mare producător chinez conform rezultatelor din 2023, face un anunț oficial interesant. Viitoarele mașini Jaguar și Land Rover vor utiliza platforme sale!

Însă există un însă! Nu se menționează deocamdată care automobile (toate sau doar unele modele) le vor utiliza: cele produse în China pentru China sau cele care vor fi valabile la nivel internațional?…

Parteneriat pentru reducere de costuri?

Concernul Chery a anunțat începerea unui parteneriat strategic cu Jaguar Land Rover, dar într-o variantă destul de neobișnuită. Dacă în mod tradițional industria auto chineză împrumuta unele agregate sau soluții de la mărcile europene, de data aceasta mișcarea va merge în sens invers – de la Est la Vest.

Noua cooperare prevede că platforme hibride și electrice vor fi folosite pe viitoarele modele Jaguar Land Rover. Mai exact unele utilizate de mașini ale sub brandului EXEED (cel dedicat unor produse premium), de unele modele Chery de top (inclusiv) Fulwin și de Luxeed.

Potrivit serviciului de presă al EXEED, președintele Chery Automobile, Yin Tongyue, a confirmat oficial zvonurile potrivit cărora colaborarea dintre EXEED și Jaguar Land Rover a devenit realitate.

„Acest parteneriat strategic unește cele două companii în realizarea unei viziuni comune a mobilității durabile. Introducerea acestor platforme avansate în Jaguar Land Rover va permite constructorului de automobile de lux să ofere vehicule cu performanțe îmbunătățite, mai sigure și mai prietenoase cu mediul.”

Viitoarele mașini ale companiei britanice vor fi construite pe platformele E0X Pure Electric și M3X Super Hybrid

Platforma E0X asigură un consum de 12 kWh la 100 km parcurși pentru sedanuri electrice și de 13.6 kWh la 100 km parcurși de crossovere electrice. E0X a primit, de asemenea, certificarea Healthy 5A Scrutiny, deoarece este reciclabilă în proporție de peste 95%. Platforma combină un șasiu ușor din aluminiu. Suspensia are o construcție frontală cu două brațe și una posterioară cu cinci brațe. Pot fi montate și perne de aer.

Această platformă se poate combina cu diferite forme ale caroseriei. Este potrivită atât pentru mașinile BEV, cât și pentru EREV. Alte beneficii ale E0X sunt utilizarea sistemului electric de înaltă tensiune de 800 V și a tehnologiei avansate de conducere autonomă.

De cealaltă parte, platforma M3X include prima transmisie hibridă 3DHT cu trei viteze din industrie. Este numită prima cutie cu două motoare electrice integrate din China, oferind nouă moduri de funcționare și 11 trepte combinate. De asemenea suportă recuperarea energiei în timpul frânării și se optimizează inteligent în funcție de trafic.

A doua generație a M3X este acum cunoscută în China ca T2X. Este o platformă dedicată vehiculelor pur cu motoare cu combustie și celor PHEV. Arhitectura poate fi echipată cu grupul motopropulsor „Super Hybrid” de la Chery. Aceasta poate oferi o autonomie combinată de peste 1000 km și o eficiență termică de 44.5%.

Chery și JLR nu sunt parteneri de ieri-azi-mâine

Deocamdată nu s-a menționat nimic despre care vor fi primele modele JLR pe platforme EXEED și când vor fi lansate. Însăși JLR nu a venit cu vreun comunicat de presă similar, însă britanicii au spus că merg spre electrificare totală.

Amintim că Chery și JLR sunt parteneri de lungă durată. Chery operează din 2012 o întreprindere mixtă fondată împreună cu JLR, numită Chery Jaguar Land Rover. Aceasta produce în China, pentru piața locală, mașini marca Jaguar și Land Rover. De asemenea, inginerii JLR i-au ajutat foarte mult pe chinezi cu configurarea suspensiei modelelor lor. Iar cei de la Chery s-au inspirat de la britanici pentru designul unor elemente, de exemplu aceeași consolă centrală multifuncțională cu două comenzi rotative și un ecran între ele.

Merită menționat că JLR nu este singurul producător auto care adoptă arhitecturi modulare chinezești pentru a construi mașini hibride/electrice. Este o tendință în creștere în rândul multor producători de automobile. De exemplu, Mitsubishi Airtrek folosește GEP de la GAC; Smart și Lotus EV sunt susținute de SEA de la Geely; mașinile Renault vor adopta CMA de la Geely; Volkswagen a acceptat să utilizeze platforma E/E de la Xpeng; viitoarele vehicule Audi vor fi susținute de platforma iO Origin de la SAIC, etc.

Cmentariile sunt închise