(sfaturi utile) Schimbarea permisului de conducere așa cum are loc în realitate

0

Odată cu introducerea noilor permise de conducere în Republica Moldova, mulți conducători auto care circulă pe drumurile europene s-au grăbit să își ia unul, din moment ce în unele state din comunitate polițiștii vă pot ține mult timp la vorbă din cauza permisului de tip vechi care nu are un termen de valabilitate.

De curând unul dintre colegii noștri a dorit să își ia la rândul său un permis de tip nou.

Astfel, în acest articol o să vă spunem care este procedura, câte zilele vă va lua colectarea actelor necesare și nu în ultimul rând câți kilometri o să faceți pentru a obține un permis de conducere de tip nou.

permis

Pentru a depune cererea pentru schimbarea permisului de conducere aveți nevoie de următoarele acte:

 • actul de identitate și copia acestuia;
 • cererea-tip, semnată de solicitant (se completează la momentul documentării);
 • adeverinţa medicală a conducătorului de vehicul şi a candidatului pentru obţinerea permisului de conducere şi copia acesteia;
 • avizul consultativ narcologic şi copia acestuia;
 • permisul de conducere obţinut anterior și copia acestuia;
 • dovada achitării taxelor respective (bonurile de plată).

Avizul consultativ Narcologic

Să începem cu Avizul consultativ Narcologic pe care îl puteți obține de pe strada Petru Rareș 32. Aici va trebui să achitați o taxă de 59 de lei după care să treceți comisia formată din cinci medici. Sfatul nostru este să mergeți cât mai devreme aici pentru că rândul la ușa comisiei este destul de mare. Cât despre comisie nu trebuie să vă faceți griji atât timp cât nu aveți probleme cu drogurile sau alcoolul.

Comisia ni s-a părut una superficială. Doar la al cincilea medic am fost întrebat dacă consum droguri, asta după ce am fost supus unui chestionar în care prin selectarea unor cifre de la 0 la 3 a trebuit să răspund la niște întrebări ce ține de consumul de alcool și narcotice.

Adeverința medicală a conducătorului de autovehicul

Pentru a trece comisia medicală pentru conducători auto situată pe strada Columna 74 colț cu Ismail va trebui să aveți la Dvs două lucruri. Și anume Forma 027-e ce poate fi obținută de la clinica medicală la care sunteți înregistrat (medicul de familie). Atenție, în acest caz o să fiți întrebați dacă ați dat analize în anul curent, iar dacă nu ați făcut acest lucru, veți fi obligat să le dați pentru a obține această formă.

Să nu uităm și de certificatul de la psiholog care trebuie de luat de pe strada Costiujeni 3. Atenție și în acest caz. Înainte de a merge la Costiujeni, va trebui să vă adresați la medicul psiholog de pe sector pentru a vă emite un certificat că nu sunteți la evidență. Multe persoane merg deodată la Costiujeni și se văd nevoite să facă cale întoarsă.

Într-un final, după ce ați colectat aceste două acte pentru care veți alerga pe drumuri vreo două-trei zile, puteți trece comisia medicală pentru conducători auto. Va trebui să achitați și aici 59 de lei, după care să treceți comisia formată din 5 medici.

Cei care au pierdut permisul de conducere vor trebui să meargă și pe strada Hîncu 3 pentru a obține un certificat de la autorităţile poliţieneşti care să certifice că permisul de conducere nu va fost ridicat de către agenții INP. 

Acum cu toate actele la mână puteți merge la orice subdiviziune teritorială CRIS Registru pentru a depune cererea de schimbare a permisului.

Untitled12

Într-un final a trebuit să parcurg vreo 50 de kilometri pentru a obține noul permis de conducere. Ca durată, am avut nevoie de trei zile ceea ce este prea mult în era tehnologiilor moderne.

0 comentarii
 1. Anonim spune

  Este o prostie foarte mare sa schimbi permisul
  Toata europa poti merege fara nici o prob. Cu exceptie italy, dar daca sti a vorbi frumos nu ai prob.
  Buna ideie de a pune oameni sasi schimbe doc
  Bani intorsi din buzunar nostru pu furtul secolului….

 2. Anonim spune

  Nu psiholog ci medic psihiatru. Faceti diferenta pentru ca sunt 2 specialisti total diferiti.

 3. Anonim spune

  Dimineata la-m perdut si la orele 16.45 aveam permis nou,si am cheltuit 780 lei

 4. Anonim spune

  Nici nu exista asa taxa de 780. Povestesti cu zmei!!!

 5. Anonim spune

  780 toate cheltuelele,certificatele de la medic,cazierul cotraventional siinsusi permisul

 6. rockarolla spune

  prostii cu schimbatul permisului. oriunde in europa poti circula cu el fara probleme. stoarcere de bani din lume, timp pierdut si nervi

 7. Dumitru spune

  Nimeni nici nu a spus in articol ca trebuie schimbat ca sa poți circula in UE. Băieții doar au avertizat ca procedura e lunga si aiurea (ca tot restul in RM). Lăsați comentarii relevante dacă tot le lăsați!

 8. I'm iubesc moldova spune

  Asta numai in Moldova doamne oare cei cu Tara asta numai Sa faca bani cineva pe spatele oamenilor.miam facut permis in sua aici tot e in ajutorul omului find a nu cunosteam limba am luat cartea si biletele in rusa mam inrezistrat onlain si mam perentat la ora potrivita am asteptata 5 min si am trecut pa masa unde sunt calculatoare decum nu cunosc calculatorul am primit foae a cu bile team big at mam apropiat de inspector si leam prezentatin 2-3 min in fata mia leo controlatin acest timp am schimbat vreo 2 cuvintele cu engleza mea de 2 coopeici dar mio spus ca daca vreau ei au si bilete in Romina Miau datadeverinta ca pot da si Diferit peste 3 zile am dat soferit si peste 10zile am primit permisul nu am trecut nici in control in afara de vedere si ea se face cindideplenesti formularul la acel as desheu nu te trimite nimeni nicaeri asta am vrut Sa spun ce noi moldovenii suntem mai psixici ca americanii nu as spune

 9. Anonim spune

  Dupa cum se vede, la tine si limba romana este de 2 coopeici…

 10. Anonim spune

  Mai exista cateva „surprize”…
  Cazierul contraventional nu garanteaza „curatenia”. L-am obtinut fara probleme, dar la Registru mi-au aratat inca cateva amenzi neachitate. Am mers la executorul judecatoresc si la politie, dar fara rezultate.
  Am incercat si aplicatia prin SMS si acolo arata amenzi.
  Nimeni nu stie cum sa ma „spal” de pacate 🙂

 11. Gabi.it spune

  Eu sunt de kitiva ani in Italia. Primul an am condus cu permisul md dupa care am facut scoala auto si aici si am obtinut si permis italian. Care ar fi scopul sa il skimb pe cel moldovenesc daca e valabil si asa ,mai ales ca merg in tara doar kite doua trei saptamini pe an? Iar in ceea ce privesteedici e corect ,aici am luat doar un certificat de la edicul de familie precum sunt perfect sanatoasa si am trecut vederea,atita tot. Lumea la noi sa fie desteapta si sa nu alerge pe drumuri ca asta e bataie de joc fata de populatia tarii noastre!

 12. Katiusha spune

  Nu bagati oamenii in eroare, dar precizati ca de certificatul de la medicul psihiatru din Costiujeni au nevoie doar barbatii! mai nu am facut drumuri degeaba dupa ce am citit articolul Dvs, noroc ca am mers intii la narcologie unde am intrebat si despre psihiatru. de acolo am inteles ca nu am nevoie de acesta!

  1. Ecaterina spune

   Foarte corect! bine ca am citit comentariul Dvs! Va multumesc pentru concretizarea!

 13. Anonim spune

  De psihiatru au nevoie cei care nu detin livret militar sau adeverinta de recrut

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata