Şi în weekend alimentăm mai ieftin! Cât vor costa principalii carburanţi până marţi

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Prețurile maximale la produsele petroliere stabilite de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) urmează tendința de descreștere a cotațiilor la bursele internaționale.

Prețurile pentru țițeiul Brent s-au menținut la data de 07.07.2022, potrivit datelor afișate de Trading Economics, în jurul valorii de 104 dolari per baril și, conform prognozelor, urmează să încheie săptămâna în jurul acestei valori.

Totuși, prețurile petrolului sunt încă în creștere cu aproximativ 35% comparativ cu începutul anului curent, principala cauză fiind faptul că redresarea economică globală post-COVID a coincis cu perturbarea piețelor și a lanțurilor logistice tradiționale din cauza agresiunii rusești din Ucraina.

În același timp, valoarea medie a cotațiilor Platts s-a micșorat la data de 08.07.2022 față de 24.06.2022 (14 zile anterioare) cu 57.8 $/tonă la benzină (4.3%) și 124.6 $/tonă la motorină (9.3%). Acest fapt determină clar procesul de diminuare treptată a prețurilor la pompă a produselor petroliere principale de tip standard.

ANRE menționează că prețurile petrolului Brent oferă doar un punct de referință și nu constituie o bază pentru luarea deciziilor de tranzacționare a carburanților! Prețul pentru produsele petroliere derivate, cum sunt benzina și motorina, este corelat cu cotațiile stabilite zilnic de către compania americană S&P Global Platts. În ultima perioadă, din cauza schimbărilor ce au loc pe piața mondială a carburanților, cotațiile petrolului Brent și cotațiile Platts au devenit tot mai puțin interdependente, prețurile fiind dictate exclusiv de cererea și oferta de pe piață!

În aceste condiții, pornind de la algoritmul de stabilire a prețurilor bazat pe valoarea medie a cotațiilor medii Platts pentru 14 zile anterioare corelată la cursul de schimb leu/dolar, pentru perioada 09.07-11.07.2022 sunt stabilite următoarele prețuri maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard:

ANRE garantează corectitudinea prețurilor maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard, calculate în conformitate cu actele normative în vigoare și monitorizează respectarea acestora de către toate companiile din sectorul dat.

Evoluția prețurilor la produsele petroliere principale de tip standard în ultimele 30 de zile (07.06 – 07.07.2022) poate fi vizualizată în graficul de mai jos:


Amintim că Platforma eCarburanţi permite identificarea staţiilor care comercializează cea mai ieftină benzină, motorină şi GPL din ţară, deci se pot găsi carburanţi la preţuri mai reduse decât cele plafon!

Jucătorii de pe piaţa produselor petroliere din Republica Moldova, care au reţele de staţii de alimentare, nu au voie să afişeze la panou preţuri mai mari decât cele plafon stabilite de ANRE pentru principalele tipuri. Însă după posibilitate şi dorinţă ei pot vinde carburanții fie la acelaşi preţ, cel maximal calculat de ANRE, fie la unele mai mici.

Iată cum se formează preţurile la nivel internaţional:

Influența cotațiilor Brent și Platts asupra prețurilor la carburanți în Republica Moldova

Explicaţie: De ce este utilizată media Platts pentru ultimele 14 zile în stabilirea preţurilor la carburanţi

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/