Şoferii moldoveni nu vor fi obligați să dețină asupra lor permisul de conducere, iar cetățenii străini rezidenți vor fi obligaţi să-şi facă unul
Astăzi, 24 noiembrie 2021, Cabinetul de miniștri a aprobat proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative, care vizează modificarea Legii nr.131/2007, privind siguranța traficului rutier și a Codului Contravențional nr.218/2008.
În cadrul ședinței de Guvern, Ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco, a venit cu propunerea de modificare a Legii nr.131/2007 privind siguranța traficului rutier, care presupune excluderea obligativității șoferilor de a deține asupra sa permisul de conducere în traficul național!
Prin modernizarea calității serviciilor publice, conducătorii auto nu vor fi obligați să dețină asupra sa permise de conducere. Ei vor putea fi identificați de ofițerii de patrulare în regim digital, fiind însă necesar de avut orice alt act de identitate. Prevederile însă nu se răsfrâng asupra conducătorilor de vehicule care conduc vehicule în trafic internaţional!
Modificările menționate prevăd modernizarea și sporirii calității serviciilor publice, prin digitizarea serviciului, reducerea numărului actelor necesare la perfectarea actelor de a conduce vehicule și excluderea obligativității deținerii asupra sa a permisului de conducere în traficul național.
Modificările propuse au fost inițiate în contextul realizării proiectului „Modernizarea serviciilor guvernamentale”, precum și în vederea implementării acțiunii 3.17 din Hotărârea Guvernului nr.966/2016 pentru aprobarea Planului de acțiuni privind reforma de modernizare a serviciilor publice pentru anii 2017-2021.
Există şi un anunţ important şi pentru cetățenii străini rezidenți în Moldova. În acelaşi proiect de modificare a Legii privind siguranţa traficului rutier, punctul 3 din articolul 19 în redacţie nouă spune următoarele:
„Persoanele care deţin permise de conducere eliberate de către autorităţile altor state, care îşi stabilesc domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul Republicii Moldova, pot conduce vehicule pe drumurile publice din ţară în baza acestor permise pe parcursul de până la 12 luni, după care pentru conducerea vehiculelor sunt obligaţi să dețină permis de conducere al Republicii Moldova.”
Va exista și o sancțiune în Codul Contravențional pentru cei care nu se vor conforma:
„Conducerea vehiculului cu încălcarea termenului de 12 luni, din momentul intrării în Republica Moldova, de către persoanele care dețin permise de conducere eliberate de către autoritățile altor state, dar care își stabilesc domiciliul sau reședința pe teritoriul Republicii Moldova se sancționează cu amendă de la 25 la 40 de unități convenționale.”
În termen de 6 luni de la data publicării prezentei legi, Guvernul va aproba toate actele necesare pentru punerea în aplicare a prezentei legi.
[embeddoc url=”https://autoblog.md/wp-content/uploads/2021/11/modificare-lege-permis.pdf”]
Cmentariile sunt închise