Știai asta? De ce în 2023, în Moldova, încă se mai scrie “greşit” cuvântul AMBULANŢA pe maşinile de salvare

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Afară e 2023, dar în Moldova încă se scrie “greşit” cuvântul AMBULANŢA pe maşinile de salvare. De ce? Chiar şi pe cele 24 de autosanitare noi, care au completat de curând parcul de ambulanțe al Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP), fiind repartizate prin ţară, există acelaşi cuvânt cu litere aplicate în ordine inversă.

Am căutat să aflăm un răspuns oficial şi iată ce am aflat. Potrivit informațiilor care ne-au fost oferite de CNAMUP, noile ambulanţe corespund normei europene CEN 1789/2007, care guvernează construcția complexă, dotarea şi inscripționarea autospecialelor.

Totodată, sunt conforme prevederilor Legii nr. 131 din 07.06.2007 privind Siguranţa Traficului Rutier şi a Hotărârii Guvernului nr. 500 din 29.05.2018 pentru aprobarea Regulamentului privind cerințele generale de echipare a autovehiculelor cu regim prioritar de circulație şi a autovehiculelor speciale.

Și țara noastră s-a aliniat normelor europene, deşi nu face parte din comunitatea statelor membre ale UE. Astfel, în conformitate cu regulile şi specificațiile înaintate celor care doresc să participe în licitații şi să-şi propună vehiculele pentru a fi transformate în ambulanțe, se menţionează expres ce inscripții exterioare trebuie să aibă, în ce format, mărimi şi culori.

Cuvântul AMBULANŢA este imprimat în limba română, în oglindă, doar în partea frontală a maşinii, pe capotă. Şi se face asta dintr-un singur motiv: pentru ca un participant la trafic, aflat în faţa maşinii de salvare într-un autoturism scund, să o poată vedea prin intermediul oglinzilor retrovizoare că se apropie, în caz că nu aude sirena sau nu vede lumina girofarului. Doar privind în oglindă va citi cuvântul corect, similar cum ar fi scris de la stânga la dreapta.

Interesant este că pe alte vehicule speciale din ţara noastră nu se scrie invers. Pe autospecialele pompierilor este scris POMPIERI, iar pe maşinile de poliţie POLIŢIA.

Apropo, dacă poate aţi observat, pe maşinile din lotul recent predat de ambulanţe lipsesc plăcuţele specifice AMU. Am mai aflat că acestea sunt temporare, iar după expirarea unui termen de şase luni se vor instala plăcuţe din seria AMU, conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr.755 din 29.09.2022.

Cmentariile sunt închise