Tesla anunţă că a făcut Model S şi Model X mai confortabile şi mai autonome

De mai bine de un deceniu inginerii Tesla au fost obsedați de a crea cel mai eficient electromobil din lume. Prin urmare, vehiculele Tesla pot rula deja mai mult cu o singură încărcătură decât orice alt EV de serie de pe piață.

Compania anunţă o serie de modificări pentru Model S şi Model X, unele care le permit să parcurgă distanțe fără precedent şi fără nevoia de a fi încărcate mai des, depăşind astfel recordul propriu de autonomie. Interesant este că acest lucru a fost realizat fără a creşte dimensiunea sau capacitatea bateriilor!

Începând cu ziua de 23 aprilie 2019, sedanul şi SUV-ul electric se produc având un nou design al trenului de rulare, unul care a permis creşterea substanţială a autonomiei, până la 595 şi 523 de km respectiv, autonomie calculată în baza ciclului federal local EPA. Folosind aceeași baterie de 100 kWh, aceste actualizări de design și arhitectură vor permite șoferilor să călătorească mai mult ca oricând, încărcându-le mai rar și obţinând mai multă autonomie pentru fiecare dolar cheltuit.

De asemenea, Tesla anunţă un nou sistem de suspensie adaptivă pentru aceste electromobile, împreună cu alte câteva îmbunătățiri pentru cea mai bună autonomie, acceleraţie și confort la rulare, alături de un upgrade al Ludicrous Mode pentru clienții cei mai fideli.

Vezi şi: (video) Tesla a prezentat o versiune avansată a Autopilotului său şi pare să funcţioneze ideal

În mai multe detalii aflăm că toate vehiculele Model S și X beneficiază acum de cea mai recentă tehnologie a trenului de rulare, care combină un motor electric sincron cu magnet permanent, electronice de putere cu o carbură de siliciu, precum şi o îmbunătățire la capitolele lubrifiere, răcire, rulmenţi şi designul cutiei de viteze “virtuale” pentru a obține o eficiență cu peste 93% mai mare.

Asocierea unui motor electric cu magnet permanent pe puntea din faţă (preluat de pe Tesla Model 3) cu unul cu inducţie pe cea din spate permite realizarea unei autonomii de neegalat şi a unei performanţe mari în orice moment. Efectul net este o îmbunătățire mai mare cu peste 10% în ceea ce priveşte autonomia, cu îmbunătățiri de eficiență în ambele direcții, deoarece energia curge din baterie în timpul accelerației și înapoi în baterie prin frânare regenerativă. Important mai este de menţionat că pe maşinile cu tracţiune integrală anume motorul din faţă este cel care răspunde de mişcare şi livrare de cuplu (cel din spate se conectează doar la necesitate în mod automat).

În plus față de autonomia mărită, puterea și cuplul dezvoltat a crescut în mod semnificativ în toate variantele maşinilor (fără cifre indicate deocamdată). De asemenea, timpul de acceleraţie 0-97 km/h a scăzut pentru modelele Long Range (Model S – 3.7 secunde, iar Model X – 4.4 secunde) şi Standard Range (Model S – 4 secunde, iar Model X – 4.6 secunde).

Un alt avantaj al noului design al trenului de rulare este că Model S şi Model X sunt acum capabile să fie încărcate cu 200 kW prin V3 Superchargers sau cu 145 kW prin V2 Superchargers. Împreună, aceste îmbunătățiri vor permite clienţilor să încarce bateriile cu 50% mai repede.

Vezi şi: (video) SUV-urile electrice n-au ce căuta în off-road? Vezi cum se descurcă o Tesla Model X

A fost actualizat şi sistemul de suspensii pneumatice pentru Model S şi Model X, acum cu amortizoare complet adaptive, oferind un nivel de confort sporit atunci când se rulează în regim de croazieră pe vreo autostradă sau atunci când este folosit Autopilotul. În condiţii dinamice de condus, maşina oferă astfel o încredere şi un caracter înveselitor mai mare.

Spre deosebire de alți producători, software-ul suspensiei este dezvoltat complet In-House, folosind un model predictiv pentru a anticipa modul în care amortizarea trebuie să fie ajustată în funcție de drum, viteză și alte interacțiuni între vehicul și șofer. Sistemul de suspensii se adaptează constant prin detectarea suprafeţei drumurilor și se ajustează şi în funcţie de comportamentul șoferului la volan, devenind automat moale în timpul unui condus normal sau mai tare dacă se conduce agresiv.

A mai fost îmbunătățită, de asemenea, nivelarea gărzii la sol în timpul rulării în regim de croazieră, păstrând mașinile cât mai aproape de carosabil pentru a optimiza rezistenţa aerodinamică. Ca și în cazul tuturor soft-urilor dezvoltate în interiorul companiei, suspensia adaptivă poate primi actualizări over-the-air, permițând companiei ca să livreze noile setări tuturor maşinilor compatibile pentru ca proprietarii să beneficieze de cea mai avansată tehnologie în orice moment.

Pentru a completa aceste modificări, Tesla mai spune că a reproiectat de asemenea mai multe alte componente de pe maşinile menţionate, în conformitate cu filozofia sa de îmbunătățire continuă. Aceste actualizări includ rulmenți noi și câteva noi modele de anvelope pentru anumite variante de modele, pentru a îmbunătăți autonomia, rularea și direcţia. În timp ce aceste schimbări pot părea minore, împreună au un impact semnificativ atunci când vine vorba de un electromobil.

În plus față de variantele Long Range şi Performance, compania reintroduce pentru Model S şi Model X varianta Standard Range, cu un preţ de start mai accesibil (68.750 şi 73.950 de dolari respectiv), beneficiind de asemenea de toate actualizările tehnice anunţate.

De asemenea, drept un semn de mulțumire pentru proprietarii timpurii de Model S şi Model X, care au contribuit la avansarea companiei în timp, în cazul în care aceştia vor cumpăra un alt Model S sau Model X în variantă Performance, un bonus gratuit va fi oferirea modului Ludicrous, cel care scade timpul de acceleraţie 0-97 km/h până la 2.4 şi 2.7 secunde respectiv. Contra plată acesta costă alţi 20.000 de dolari.

Vezi şi: (video) Premieră: Noul crossover Tesla Model Y – de la 39.000 de dolari

Cmentariile sunt închise