Ştiai asta? În Siberia de Est, fiecare al cincilea automobil importat este electric

Achiziționarea și întreținerea unei mașini electrice second hand din Japonia poate costa un rezident din Extremul Orient rus mai puțin decât noua Lada Granta! Acest fapt i-a surprins chiar şi pe cei de la agenția Bloomberg.

Jurnaliştii americani atrag atenția asupra faptului că, timp de cinci luni ale anului 2021, fiecare a cincea mașină importată în Extremul Orient şi Siberia de Est a fost una electrică (20%), deși doar 4% din populația țării locuiește acolo!

Motivul acestei situații este explicat simplu: un Nissan LEAF de primă generaţie, cu volan pe dreapta şi cu parcurs, produs în anii 2011-2012, îi costă pe localnici între 400-600 de mii de ruble (până la 7.000 de euro). Pentru comparaţie, cea mai accesibilă Lada Granta, nouă, costă 531.900 de ruble (6.170 de euro).

Astfel spus, o mașină electrică este văzută în regiune mai economică pentru proprietar. Potrivit calculelor Vygon Consulting, posesorul unui Nissan LEAF poate economisi 40-50 de mii de ruble pe an, în comparație cu costurile de proprietare a unei Lada Granta. Această valoare se apropie de câștigurile medii lunare ale rezidenților locali.

O oarecare Olga Ivanova din Irkutsk a declarat agenţiei de presă că cheltuiește aproximativ 500 de ruble pe lună (mai puţin de 6 euro) pentru a-și încărca mașina electrică second hand. Pentru comparaţie, a doua maşină din familie, care este una cu motor pe benzină, “mânâncă” aproape 10.000 de ruble (116 euro), deşi costul carburanţilor în Rusia este unul dintre cele mai mici din lume!

“Am calculat, împreună cu soțul meu, că putem economisi aproximativ 200.000 de ruble pe an pe combustibil și pentru celelalte costuri ale deținerii unei mașini pe benzină. Nu pot spune că am nevoie de bani, dar când înțelegi că poți obține același confort, aceeași bucurie și încă economisi 200.000 de ruble, este destul de plăcut”.

“Aceste mașini se găsesc aproape la fiecare pas”, a mai spus Dmitri Unagaev din Habarovsk, care deține un service auto şi este posesor de Tesla după ce a avut Nissan LEAF. În tot orașul, vehiculele sunt parcate pe străzi și în curți. Oamenii chiar atârnă prize de curent de la balcoane pentru a încărca vehiculele.

Totuşi, potrivit Vygon Consulting, vehiculele electrice reprezintă în prezent mai puțin de 0.2% din totalul parcului național de autoturisme din Federaţia Rusă.

Vezi şi: Top 10 ţări în care costul de proprietate al unei maşini este cel mai accesibil şi cel mai scump

Cmentariile sunt închise