Ţi-a fost inundată maşina? 10 sfaturi de care trebuie să ţii cont neapărat

Scufundarea în apă a unei maşini poate genera adevărate probleme şi bătăi de cap, în special când vine vorba despre motor, sistemul electric sau cel mai sensibil loc – interiorul.

Dacă nivelul apei a trecut peste jumătate din înălţimea roţilor sau dacă terminaţia eşapamentului a intrat sub apă, iată zece pași care vă vor ajuta să evaluaţi prejudiciul şi să salvaţi cât de cât automobilul.

FOTO: southwayford.com
FOTO: southwayford.com

1. Nu încercați să porniți mașina!

Majoritatea şoferilor sunt tentaţi să rotească cheia şi să vadă dacă motorul mai funcţionează. Însă dacă apa a ajuns în motor, nu numai că nu veţi porni din loc, ci şi garantat veţi fi nevoit să mergeţi la service.

Este recomandat ca să chemaţi un evacuator şi să duceţi maşina într-un service auto. Dacă doriţi să verificaţi manual dacă apa a ajuns în motor, pe un loc uscat se poate ridica maşina cu ajutorul unui cric, se scoate baia de ulei şi dacă curge apă în loc de ulei, atunci motorul a fost avariat grav sau va trebui schimbat complet.

Vezi şi: (foto) Atenţie, şoferi! Au fost găsite câteva plăcuţe de înmatriculare în sectorul Botanica

2. Determinaţi cât de adânc s-a scufundat maşina.

Acest lucru poate fi observat uşor, atât la exterior cât şi la interior, printr-o linie de plutire lăsată de noroi sau moloz. În cazul în care apa nu s-a ridicat mai mult de marginea de jos a uşilor, veste bună – ai avut noroc.

În caz contrar, companiile de asigurări vor considera că maşina este distrusă, nu mai este rentabil pentru a fi reparată, dacă apa va ajunge undeva la nivelul panoului de bord.

FOTO: blog.safeauto.com
FOTO: blog.safeauto.com

3. Contactaţi-vă compania de asigurări.

Da, acesta este unul dintre cei mai importanţi paşi, însă doar dacă aveți asigurare CASCO.

În majoritatea cazurilor, companiile de asigurări acoperă pagubele în urma unui incendiu sau a furtului maşinii. Se întâmplă uneori ca asiguratorii să înainteze pretenţii, precum că inundaţiile nu au fost incluse în contract.

Vezi şi: (foto/video) Ploaia de aseară nu s-a lăsat fără consecinţe. Iată ce au păţit unii şoferi

4. Începeţi curăţarea şi uscarea interiorului.

În cazul în care apa a intrat în interiorul mașinii, mucegaiul va apărea foarte repede. Începeţi prin deschiderea ușilor și ferestrelor, absorbiţi apa de pe podea şi începeţi să evaluaţi toate detaliile care vor trebui schimbate: covoraşe, preșuri de podea, panourile de la uşi, tapițeria, etc.

Unii şoferi mai apelează la un truc: duc maşinile la aşa-zisele camere de uscare, care de obicei se regăsesc în cadrul unor service-uri auto specializate.

FOTO: wspa.com
FOTO: wspa.com

5. Verificați uleiul și filtrul de aer!

Dacă vedeți picături de apă pe jojă sau nivelul uleiului este mare, sau în cazul în care filtrul de aer are apă în el, nu încercați să porniți motorul. Maşina trebuie remorcată, dusă la service pentru a-i fi schimbate toate lichidele. Cel mai bine e să lăsaţi acest lucru pentru un mecanic, decât să faceţi asta de sine stătător.

Vezi şi: (video) Atenţie, şoferi! Vă recomandăm să evitaţi deplasările pe timp de noapte prin furtună

6. Verificați toate celelalte lichide!

Cele mai noi maşini au rezervor de combustibil sigilat care nu permite intrarea apei la interior, însă maşinile mai vechi au mai puţine şanse. De asemenea, trebuiesc verificate frânele, ambreiajul, servodirecţia şi rezervorul unde este depozitat lichidul de răcire.

7. Verificați toate sistemele electrice.

În cazul în care motorul este OK şi porneşte, verifică toate componentele care se alimentează cu energie electrică: faruri, semnalizatoare, sistemul de climatizare, sistemul audio, închiderea centralizată, geamuri şi scaunele în caz că sunt acţionate electric, chiar și luminile interioare.

O menţiune aparte ar fi în cazul cutiei de viteze automate. Dacă vitezele sunt comutate greu, este un semnal că există o problemă la partea electrică. Neapărat maşina trebuie dusă la un mecanic, iar în cel mai prost caz compania de asigurări ar trebui să vă acopere prejudiciul.

Vezi şi: Meteorologii anunţă ploi şi în următoarele zile. Cinci sfaturi utile pentru şofatul pe aşa timp

8. Verificați roțile.

Înainte de a încerca să mutaţi/mişcaţi maşina din loc, este recomandat să vă uitaţi ce s-a întâmplat sub maşină. Depunerile din jurul roţilor, frânelor sau a altor componente trebuiesc curăţate. Apropo, înainte de verificare nu uitaţi să trageţi frâna de mână!

FOTO: subiegal.com
FOTO: subiegal.com

9. În cazul în care aveţi dubii că maşina a fost avariată grav…

Şoferul unei mașini avariate de inundații poate experimenta mari probleme în următoarele luni sau ani după eveniment.

Totodată, unele companii de asigurări refuză să acopere pagubele în cazul în care maşina a fost inundată, de exemplu, peste hotarele Republicii Moldova. Aici rămâne la discreţia proprietarului: ori schimbă maşina, ori va trebui mereu să îndure dureri de cap şi cheltuieli mari pentru reparaţii.

10. Cel mai important sfat: Feriți-vă de cei care încearcă să vândă maşini afectate de inundații.

Multe mașini care s-au defectat total din cauza inundațiilor sunt pur și simplu curățate și re-vândute. Înainte de achiziționarea unui automobil second-hand, trebuie să aflaţi pe cât de posibil tot istoricul acestuia. Dacă maşina chiar a fost sub ape şi a fost mutată dintr-o ţară în altă, clar că vânzătorii nu vă vor spune despre acest lucru.

Multă baftă!

Sursa: cars.about.com

Cmentariile sunt închise