UE ar putea restrânge obiectivele privind emisiile de CO2 prin noul Pact Ecologic European

Comisia Europeană a prezentat ieri Pactul Ecologic European (document în română) – o foaie de parcurs menită să asigure durabilitatea economiei UE, prin transformarea provocărilor legate de climă și de mediu în oportunități în toate domeniile de politică și prin garantarea unei tranziții care să fie echitabilă pentru toți și favorabilă incluziunii tuturor.

FOTO: linkedin.com

Pactul ecologic european oferă o foaie de parcurs care conține acțiuni (document în română) menite să încurajeze utilizarea eficientă a resurselor prin trecerea la o economie circulară curată și să pună capăt schimbărilor climatice, să inverseze declinul biodiversității și să reducă poluarea. Acest pact prezintă investițiile necesare și instrumentele de finanțare disponibile și explică modul în care se va asigura o tranziție justă și favorabilă incluziunii.

Pactul ecologic european acoperă toate sectoarele economiei, în special transporturile, energia, agricultura, clădirile și sectoarele industriale, de exemplu cele ale siderurgiei, cimentului, TIC, textilelor și produselor chimice.

Proaspătul preşedinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: Pactul ecologic european este noua noastră strategie de creștere, o creștere care oferă mai mult decât consumă. Acest pact arată cum să ne transformăm modul de viață și de muncă, de producție și de consum, astfel încât să trăim mai sănătos și să dezvoltăm capacitățile de inovare ale întreprinderilor noastre. Putem să participăm cu toții la tranziție și putem să beneficiem cu toții de oportunități. Vom ajuta economia noastră să devină un lider mondial, făcând prima mișcare și acționând rapid. Suntem hotărâți să reușim pentru binele acestei planete și al vieții care există aici, pentru binele patrimoniului natural al Europei, al biodiversității, al pădurilor și al mărilor noastre. Dacă arătăm restului lumii care este calea de urmat pentru a asigura durabilitatea și competitivitatea, putem convinge alte țări să ni se alăture.

Pentru a consacra în legislație ambiția politică de a deveni, până în 2050, primul continent neutru din punct de vedere climatic, Comisia va prezenta, în termen de 100 de zile, primul “act legislativ european privind clima”. Pentru a atinge obiectivele în materie de climă și mediu, Comisia va prezenta, de asemenea, Strategia privind biodiversitatea pentru 2030, noul Plan de acțiune privind strategia industrială și economia circulară, Strategia „de la fermă la consumator” pentru o alimentație durabilă și propuneri pentru o Europă lipsită de poluare. Vor începe neîntârziat lucrările în vederea majorării obiectivelor Europei în materie de emisii pentru 2030, stabilind o traiectorie realistă de îndeplinire a obiectivului pentru 2050.

Cum se vor schimba lucrurile în domeniul automotive potrivit planurilor anunţate? Producătorii de automobile care vând autoturisme în UE s-ar putea confrunta cu obiective mai dure de reducere a emisiilor de CO2 după ce Comisia Europeană a semnalat că va revizui obiectivele deja stabilite pentru 2030.

Comisia Europeană va propune revizuirea, până în iunie 2021, a legislației privind standardele de emisii de CO2 pentru autoturisme și utilitare “pentru a asigura o cale clară începând cu 2025 şi până la mobilitatea cu emisii zero”, se afirmă în pact.

În luna aprilie din 2019, Uniunea Europeană a adoptat o lege care mandatează producătorii de automobile care vând mașini în Europa să reducă nivelul mediu de emisii de CO2 a flotelor sale cu 37.5% până în 2030, ceea ce ar constitui 60 g/km, față de valoarea de referință care va intra în vigoare din 2020 – 95 g/km. În 2018, emisiile provenite de la autoturismele noi au crescut pentru al doilea an consecutiv, ridicându-se la 120.4 g/km.

FOTO: medium.com

Noua şefă a Comisiei Europene și-a prezentat miercuri foaia de parcurs pentru o economie a UE neutră din punct de vedere climatic, acest lucru fiind pus în capul listei agendei sale pentru următorii cinci ani de mandat. Întrebată de jurnalişti, ea a refuzat să comenteze dacă ar putea fi revizuit, de asemenea, un obiectiv intermediar de reducere a emisiilor de CO2 cu 15% pentru 2025.

Obiectivele de reducere a emisiilor fac parte din angajamentul UE de a combate schimbările climatice prin trecerea la emisii zero de CO2 până în 2050.

“Comisia este în drept de a propune o nouă țintă care ar trebui atinsă, dar orice astfel de pas ar veni cu evaluarea impactului economic necesar și ar necesita aprobarea Parlamentului UE și a Consiliului UE pentru a intra în legislație”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei.

Orientările vor împinge producătorii auto să investească și mai mult în mașinile electrice pentru a evita amenzile usturătoare din partea UE pentru target-uri lipsă. Vânzările de mașini plug-in hybrid şi electrice sunt de așteptat să crească pe continent cu 35 la sută în primele nouă luni ale lui 2020, ceea ce constituie o rată mult mai mare decât în China și America de Nord, consideră analiştii de la Bloomberg, potrivit Automotive News.

Comisia a declarat că va lua în considerare includerea transportului rutier în schema Europeană de comercializare a certificatelor de emisii (ETS) deja utilizată de industriile consumatoare de energie, cum ar fi utilitățile și producătorii de oțel/ciment, ca un instrument suplimentar pentru reducerea producției de CO2. Transportul rutier generează o cincime din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră ale UE, iar amprenta sa de CO2 a crescut din 2014, conform celor mai recente date ale Agenției Europene de mediu.

Între timp, iată ce se întâmplă la capătul estic al Europei:

https://autoblog.md/constantin-mihalachi-unde-este-logica-dragi-guvernanti-de-ce-va-luati-de-hibride-cand-toata-lumea-le-promoveaza/

Cmentariile sunt închise

slot gacor https://dapurberita.tubaba.go.id/kontak/