Ultima oră! Benzina 95 şi motorina se scumpesc brusc cu aproximativ 20 de bani

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Veste proastă pentru şoferii din Republica Moldova! Începutul lunii lui cuptor aduce scumpiri de preţ semnificative pentru carburanții principali! Dar care este motivul unor astfel de majorări bruște?

Solicitată pentru o reacţie, purtătoarea de cuvânt a ANRE, Galina Sanduța, a precizat pentru AutoBlog.MD că scumpirea este motivată de aprobarea din 21 iunie a valorii marjei comerciale specifice la comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard pentru semestrul doi al anului 2023, la nivel de 3.08 lei/litru.

Marja comercială specifică la comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard include toate cheltuielile operatorilor din piață cu importul și comercializarea produselor petroliere, cum ar fi: cheltuieli de transport şi de asigurare până pe teritoriul Republicii Moldova (inclusiv marja rafinăriei), cheltuielile de manipulare şi depozitare, toate celelalte cheltuieli pe teritoriul Republicii Moldova aferente vânzării cu amănuntul a carburanților (salarii, uzura mijloacelor fixe, leasingul operațional etc.), precum şi un eventual profit care poate fi obținut de către companii, în condiții de aplicare a principiului de eficiență în activitate.

În cadrul exercițiului de estimare a valorii marjei comerciale specifice la comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard, conform Metodologiei de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, pentru semestrul doi al anului 2023, la valoarea precedentă de 2.91 lei/litru a fost aplicată actualizarea în baza indicelui prețurilor de consum pentru ultimele 6 luni (decembrie 2022-mai 2023), care constituie 5.75%.

Prin urmare, valoarea maximală a coșului de cheltuieli și profit, care poate fi inclus în prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere, a crescut cu 17 bani/litru și reprezintă o primă actualizare a nivelului acesteia din anul 2021.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică reamintește că valoarea mediei ponderate a marjelor comerciale specifice ale operatorilor de pe piața produselor petroliere, calculată la nivelul mediu sumar, trimestrial, al profitului și cheltuielilor proprii ale tuturor participanților la piața cu amănuntul a produselor petroliere principale, pentru 5 ani precedenți primului an de valabilitate a Metodologiei a constituit 2.91 lei/litru (perioada de referință fiind anii 2016-2020).

Cmentariile sunt închise