Ultima oră: Formula 1 a respins cererea Andretti Cadillac de a participa în campionat din 2025

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Formula 1 a respins oficial cererea echipei proaspăt formate Andretti Formula Racing (Andretti Cadillac) de a participa în campionatele din 2025-2026. Cu toate acestea, echipa va avea oportunitatea de a concura în sezonul din 2028 dacă producătorul auto își va dezvolta și își va construi propria unitate de propulsie până atunci.

După câteva luni de discuții, conducerea Formula 1 a ajuns la concluzia că echipa Andretti nu va putea concura la un nivel competitiv! FOM (Formula One Management) crede că noua echipă va aduce mai multe beneficii lui Michael Andretti (fost pilot F1, fiul lui Mario Andretti, campion mondial în 1978) însuși, și nu F1.

„În timpul evaluării cererii, s-a stabilit că adăugarea unei a 11-a echipe nu ar aduce beneficii campionatului în sine. Cel mai important mod prin care un nou participant poate aduce beneficii este de a fi competitiv. Nu credem că solicitantul va fi un ofertant competitiv.”

În timp ce numele Andretti are o oarecare recunoaștere în rândul fanilor Formula 1, cercetările noastre arată că Formula 1 este cea care va aduce beneficii mărcii Andretti, nu invers.

Cea de-a 11-a echipă suplimentară va crește sarcina operațională pentru promotorii cursei. Unii dintre ei vor trebui să accepte creșteri semnificative ale costurilor, precum și să reducă capacitățile tehnice, operaționale și comerciale pentru alți participanți.

Nu am putut identifica niciun impact pozitiv semnificativ așteptat asupra rezultatelor financiare ale Formula 1, un indicator cheie al valorii comerciale.

Reieșind din cererea în forma sa actuală, nu credem că solicitantul a demonstrat că apariția sa în campionat ar adăuga valoare acestuia. Pe baza acestui fapt, concluzionăm că cererea de participare a solicitantului nu ar trebui să fie acceptată.”

Formula 1 a mai dat de înțeles că un alt motiv pentru care proiectul lui Michael Andretti a fost respins se datorează intenției echipei de a folosi, în calitate de client, propulsoare sub marca Cadillac. Campionatul este interesat de apariția unui nou producător auto, iar dacă General Motors (GM) își dezvoltă propria unitate de propulsie, acesta va fi un factor semnificativ în reconsiderarea deciziei.

„Am putea lua în considerare în mod diferit cererea echipei pentru sezonul din 2028 cu o unitate de propulsie GM. Aceasta poate veni fie de la o echipă din fabrică GM, fie de la una clientă, care va dezvolta cu forțele proprii toate componentele necesare.

În acest caz, va fi necesar să se țină cont de factori suplimentari ai valorii pe care solicitantul o va aduce în campionat. În special prin aducerea în sport a unui nou producător prestigios de automobile în calitate de furnizor de propulsoare.”

După ce și-a asigurat sprijinul General Motors și au primit undă verde de la FIA în octombrie pentru dreptul de a concura în Formula 1, Andretti Cadillac a început să se pregătească serios pentru debutul său, chiar testând și în tunel eolian un prototip de monopost, dar a primit ieri un refuz din partea conducerii campionatului. Andretti Cadillac este dezamăgit de această decizie.

„Sunt devastat. Pur și simplu nu există alte cuvinte acum”, a scris Mario Andretti pe rețelele de socializare.

Echipa a lansat ulterior o scurtă declarație oficială:

„Andretti Cadillac a analizat informațiile furnizate de Formula One Management Limited și categoric nu este de acord cu conținutul acestora.

Andretti și Cadillac sunt două organizații internaționale de motorsport de succes angajate să creeze o adevărată echipă americană de Formula 1, care să concureze cu cei mai buni din lume.

Suntem mândri de progresele semnificative pe care le-am făcut deja în dezvoltarea unui vehicul competitiv și a unui grup motopropulsor cu angajați cu experiență. Această lucrare continuă în același ritm.

În plus, Andretti Cadillac își exprimă aprecierea și mulțumirea fanilor care ne-au susținut.”

Cmentariile sunt închise