Ultima oră! Motorina se scumpește brusc cu 64 de bani, depăşind 29 de lei/litrul

0

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram!
Le puteţi şi comenta acolo 😉

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) constată o creștere fără precedent a cotațiilor Platts pentru benzină și motorină. În cadrul ultimii sesiuni au ajuns la un nivel record de circa 1406 $/tona la benzină și de 1343 $/tona la motorină.

În intervalul ultimelor 14 zile, utilizat de către ANRE la calcularea prețurilor maximale, cotațiile s-au majorat cu 16% la benzină și cu 23% la motorină, creșterea reprezentând circa 196 $/tona la benzină și 251 $/tona la motorină.

Este de menționat că și pe plan internațional situația generată de agresiunea militară a Federației Ruse în Ucraina creează presiuni fără precedent asupra prețurilor la produsele derivate din petrol, fapt ce duce la înregistrarea în majoritatea țărilor lumii a unor prețuri record la carburanți.

O analiză comparativă a prețurilor practicate în alte state europene demonstrează că în majoritatea cazurilor, datorită mecanismului de plafonare a acestora și de reglementare a marjei comerciale specifice, Republica Moldova menține un nivel relativ mai mic al prețurilor.

Prin urmare, pornind de la indicatorii menționați, pentru ziua de mâine 08.06.2022, sunt stabilite următoarele prețuri maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard:

  • Pentru benzina COR 95 – 32.59 lei/litru (+39 bani);
  • Pentru motorină – 29.30 lei/litru (+64 bani).

Amintim că Platforma eCarburanţi permite identificarea staţiilor care comercializează cea mai ieftină benzină, motorină şi GPL din ţară, deci se pot găsi carburanţi la preţuri mai reduse decât cele plafon!

Jucătorii de pe piaţa produselor petroliere din Republica Moldova, care au reţele de staţii de alimentare, nu au voie să afişeze la panou preţuri mai mari decât cele plafon stabilite de ANRE pentru principalele tipuri. Însă după posibilitate şi dorinţă ei pot vinde carburanții fie la acelaşi preţ, cel maximal calculat de ANRE, fie la unele mai mici.

Iată cum se formează preţurile la nivel internaţional:

Influența cotațiilor Brent și Platts asupra prețurilor la carburanți în Republica Moldova

Explicaţie: De ce este utilizată media Platts pentru ultimele 14 zile în stabilirea preţurilor la carburanţi

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata