Un deficit de grafit se vede la orizont. Costul maşinilor electrice se va majora

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Odată cu creșterea numărului de vehicule electrice, cererea pentru una dintre componentele cheie ale bateriilor – grafitul – a crescut considerabil. Grafitul este furnizat în principal din China, ţară unde nu se reuşeşte la timp să fie produs în cantități suficiente, iar în curând va exista o penurie de minerale pe piață, scrie Deutsche Welle. Ca urmare, mașinile electrice vor crește în preț.

Grafitul este o formă cristalină de carbon. Este un excelent conductor de căldură și electricitate și este inert chimic, cu rezistență termică ridicată și lubricitate. Aceste proprietăți fac mineralul aproape de neînlocuit într-o gamă largă de industrii, de la semiconductori la reactoare nucleare. Este un mineral abundent în întreaga lume, dar este, de asemenea, produs sintetic.

Fiind adesea trecut cu vederea atunci când vine vorba de materialele pentru baterii, iată că s-a adăugat acum la problemele producătorilor de baterii și mașini, care au căutat planeta pentru a asigura aprovizionarea altor componente ale bateriei, cum ar fi litiul, nichelul și cobaltul.

FOTO: wp.com

Principalul producător de grafit este China, producând aproape tot grafitul folosit pentru anod, capătul negativ al unei baterii litiu-ion. De-a lungul ultimului an a majorat prețul componentei cu 38.2% (760 dolari/tonă). Ritmul cererii este înaintea capacității de producție, iar experții anticipează o lipsă iminentă de minerale în cantitate de 85.000 de tone, numai în acest an.

Odată cu creșterea cererii de grafit în China, capacitatea de a-l produce a scăzut. Țara se află acum într-o criză energetică, care a apărut din cauza încetării aprovizionării cu cărbune din Indonezia în luna ianuarie a acestui an. Odată cu aceasta, consumul de energie în China însăși a crescut.

Producția de grafit sintetic este intensivă din punct de vedere energetic și, în condiții de lipsă de energie electrică suficientă, nu poate funcționa la putere maximă. Producătorii de baterii folosesc în prezent un amestec de grafit natural și sintetic în diferite rapoarte în anozii lor. Cu toate acestea, ei favorizează grafitul sintetic, deoarece este mai consistent, are niveluri extrem de scăzute de impurități, specificațiile sale pot fi ușor controlate deoarece este fabricat de om și oferă performanțe mai bune.

Dar producerea de grafit sintetic este mai costisitoare și este un proces mai energointensiv, necesitând temperaturi de până la 3.000 de grade Celsius. Fabricarea grafitului sintetic în China este și mai gravă, având în vedere că cea mai mare parte a energiei electrice de acolo este generată din cărbune foarte poluant. În ciuda faptului că China nu depune eforturi pentru neutralitatea emisiilor de carbon la fel de mari şi rapide precum Statele Unite sau Europa, țara încearcă să reducă utilizarea cărbunelui în sectorul energetic.

De cealaltă parte, în extracția grafitului natural se utilizează o cantitate mare de acid clorhidric. Acest lucru este periculos atât pentru lucrători şi sănătatea lor, cât și pentru mediu, acesta fiind încă un motiv pentru care cel sintetic este mai preferat.

Deficitul este de natură să mențină prețurile grafitului ridicate pentru o perioadă de timp, stimulând și mai mult costurile bateriilor care sunt deja sub presiunea prețurilor ridicate ale litiului și cobaltului. Acesta ar fi un pas înapoi pentru producătorii de baterii și automobile care se străduiesc să reducă costurile bateriei, care reprezintă în prezent aproximativ 20-40% din prețul unui EV, în încercarea de a ajunge la paritatea prețurilor cu mașinile pe benzină și diesel.

În acest context, marii producătorii auto americani și europeni încearcă să găsească alternative Chinei în termeni de furnizori de grafit. De exemplu, Tesla va începe să cumpere mineralul din Australia de la Syrah Resources. O uzină Syrah, care va procesa grafit minat în Mozambic, va fi prima platformă americană care produce anozi naturali de grafit. Iar Canada Nouveau Monde Graphite va deschide producția la Montreal.

Companiile din occident sunt, de asemenea, legate logistic de China. Aproape toate cele mai mari platforme de asamblare a bateriilor auto se află în Asia. Însă acest lucru s-ar putea schimba atunci când în Europa vor începe să funcţioneze gigafabrici corespunzătoare.

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/