Un moldovean, condamnat la 5 ani de închisoare pentru furt de plăcuţe şi şantaj cu ele

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Un bărbat a fost condamnat la închisoare pe un termen de 5 ani, cu executare în penitenciar de tip semi închis, cu amendă în mărime de 2000 unități convenționale, pentru săvârşirea a şapte episoade de şantaj, infracțiune prevăzută de art.189 din Codul penal. Acesta s-a “fript” într-un final după ce a decis să câștige bani de pe urma furtului plăcuţelor de înmatriculare.

Sentinţa a fost pronunţată de Judecătoria Chişinău, sediul Buiucani, în ziua de 11 martie 2022, anunţă astăzi Procuratura Generală printr-un comunicat de presă.

FOTO: tuningblog.eu

Subsecvent, instanța de judecată la pronunțarea sentinței de condamnare, a dispus ca pedeapsa sub formă de închisoare pe un termen de 5 ani, stabilită inculpatului, să fie suspendă parțial: prima perioadă de 2 ani și 6 luni din pedeapsă urmează a fi executată în penitenciar de tip semi închis, iar restul pedepsei de 2 ani și 6 luni se suspendă condiționat pe o perioadă de probațiune de 4 ani.

În cadrul ședințelor de judecată, acuzatorii de stat din cadrul Procuraturii mun. Chișinău, au demonstrat potrivit probelor administrate că, bărbatul vizat, în perioada octombrie-noiembrie 2021, având intenția obținerii prin șantaj a unor foloase financiare ilicite ce nu i se cuvin, aflându-se în mun. Chișinău, din curtea blocurilor de locuit, amplasate în sectoarele Botanica, Rîșcani și Centru, a sustras de la șapte automobile plăcuțele de înmatriculare, totodată lăsând pe parbrizul mijlocului de transport un bilețel cu date de contact prin aplicaţia Telegram.

Tipul a cerut de la victime transmiterea unor sume de bani cuprinse între 800 de lei – 100 dolari, pentru restituirea plăcuțelor, amenințând cu deteriorarea sau cu distrugerea acestora. În trei episoade de șantaj chiar a reuşit să obţină bani de la victime, sume cuprinse între 800-1.000 de lei, prin intermediul unor operaţiuni efectuate prin mobile banking.

Judecata s-a realizat conform unei proceduri simplificate, pe baza probelor administrate în faza de urmărire penală (art.364/1 din Codul de procedură penală), ţinând cont de faptul că inculpatul şi-a recunoscut vinovăţia în săvârșirea faptelor indicate în rechizitoriu şi a solicitat ca judecata să se facă pe baza probelor administrate în faza de urmărire penală. În aceste condiţii, conform normelor legale, acesta a beneficiat de o reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei cu închisoare.

În privința persoanei condamnate a fost aplicată deocamdată măsura preventivă sub formă de arest preventiv până când sentința va deveni definitivă. Aceasta încă mai poate fi contestată la Curtea de Apel Chișinău, în termen de 15 zile, prin intermediul Judecătoriei Chişinău, sediul Buiucani.

Vezi şi:

Cmentariile sunt închise