(update) Vântul puternic a avariat deja zeci de maşini şi case. Iată ce s-a întâmplat şi ce pericole mai există
(update, situaţia la ora 15:00) Potrivit datelor colectate din subdiviziunile Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, astăzi 24 februarie 2020, salvatorii au intervenit în mai multe situații de risc în urma vântului puternic. Astfel, pompierii au fost solicitați pentru a defrișa copaci doborâți pe trasee din raionul Nisporeni, Călărași și Soroca! Totodată, salvatorii au intervenit pentru a debloca drumul local din orașul Durlești, după ce un arbore s-a prăbușit pe o stație de transport. Pompierii au reușit deblocarea promptă a drumului și a stației. În urma incidentului nimeni nu a avut de suferit. În după amiaza zilei de 24 februarie angajații IGSU au înlăturat o țeavă de ventilare, care a căzut de pe clădirea unei întreprinderi din Anenii Noi.
Mai mult, rafalele de vânt au deteriorat acoperișul unui bloc de locuit cu 5 nivele din municipiul Ungheni. Potrivit informațiilor operative, în total au fost smulse și deteriorate circa 20 foi de ardezie. Tot vântul puternic a smuls circa o 1000 m² de țiglă metalică de pe acoperișul unui gimnaziu din satul Pistruieni, raionul Telenești. De asemenea 53 foi de ardezie au fost smulse de pe blocul administrativ al Colegiului Politehnic din municipiul Bălți. La fața locului au fost convocate Comisiile pentru situații excepționale raionale care urmează să estimeze valoarea pagubelor materiale. Conform datelor colectate de la furnizorii de energie electrică şi subdiviziunile teritoriale IGSU, din cauza intensificării vântului la moment rămân parțial deconectate 66 localități din raioanele Criuleni, Cimișlia,Orhei, Telenești, Călărași, Anenii-Noi, Hâncești, Râșcani, Florești, Edineț, UTA Găgăuzia, dar și municipiul Chișinău. Furnizorii de energie electrică vor lucra pe parcursul zilei de 24 februarie pentru restabilirea energiei către consumatori.
În contextul avertizării emise de Serviciul Hidrometeorologic de Stat, dar și în condiții meteorologice nefavorabile, salvatorii avertizează cetățenii, că aflarea sub arbori uscați și clădiri avariate prezintă pericol pentru viața și sănătate. Totodată, oamenii sunt atenționați să nu calce cabluri şi fire căzute la pământ, dar și să-și monitorizeze strict minorii. Mai mult, pompierii îndeamnă populația să respecte cu strictețe regulile antiincendiare şi să nu aprindă vegetaţia uscată şi resturile menajere. În condiţii de vânt puternic şi umiditate redusă, focarele se pot răspândi cu repeziciune pe spaţii extinse și pot provoca incendii de proporții. În situaţii de risc oamenii sunt îndemnaţi să apeleze de urgenţă Serviciul 112.
Vântul continuă să aducă pagube automobiliştilor din capitală. De exemplu, câteva automobile au fost avariate după ce un panou publicitar din incita Palatului Naţional a căzut peste ele.
Oraşul Durleşti. Cu scara, un bărbat ține ridicate cablurile electrice pentru ca transportul să aibă posibilitate să treacă.
Elena: “Cu scara ține cablurile electrice pentru ca transportul să aibă posibilitate să treacă!”
Elena: “Salut, or. Durlești. Cu scara ține cablurile electrice pentru ca transportul să aibă posibilitate să treacă!”
Multumesc pentru video Elena
Posted by chisinau.fail on Monday, February 24, 2020
Undeva în Chişinău:
Pe bulevardul Grigore Vieru:
Un copac a fost rupt de vânt, însă oricum s-a “oprit” în “picior”, fiind prins de cabluri. S-a întâmplat pe strada Bucureşti.
La intersecţia străzilor Grenoble şi bd. Cuza Vodă stă să cadă o armătură:
Creangă ruptă şi ajunsă în parbrizul unei Toyota lăsate în preajma ASEM:
Din nou faţa centrului comercial de pe bd. Dimitrie Cantemir constituie pericol public:
Undeva în Cahul:
Посмотреть эту публикацию в Instagram
Публикация от Moldova Liberă (@moldovalibera) 24 Фев 2020 в 3:05 PST
Iar la Comrat vântul puternic a dat la pământ chiar un panou de publicitare masiv, deşi instalat pe un suport din metal greu:
Посмотреть эту публикацию в Instagram
Публикация от Moldova Liberă (@moldovalibera) 24 Фев 2020 в 3:18 PST
(situaţia la ora 12:00) După cum am anunţat de dimineaţă, astăzi pe întreg teritoriul ţării este valabilă o avertizare Cod Portocaliu de Vânt Puternic. Curenţii de aer care se sunt suflaţi agresiv au reuşit cel mai probabil să genereze câteva zeci de pagube, mai ales celor care au case particulare. În plus, chiar în capitală există pericole pentru pietoni şi şoferi.
Un exemplu este centrul comercial de pe bd. Dimitrie Cantemir. Din cauza vântului puternic şi a înălţimii clădirii, un martor a înregistrat cum faţade ale construcţiei se desprind de la înălţime şi riscă să cadă în orice moment dacă deja nu s-a întâmplat. Cei care trec prin zonă sunt rugaţi să fie foarte atenţi, iar cei care au acolo parcate automobile să le mute.
Будьте осторожнее проходя у атриума ????????
Posted by Анатолий Килат on Monday, February 24, 2020
Un alt martor ocular a surprins această situaţie pe strada Sarmizegetusa 5/51. Mai mulţi posesori de vehicule riscă să-şi găsească maşinile avariate dacă nu le mută urgent. Un copac, deşi nu pare bătrân, riscă să cadă peste ele, însă la moment îl ţin doar ramurile altui copac şi nişte fire electrice.
Pe strada Hristo Botev situaţia este declarată similară. Un copac stă să cadă, dar se ţine deocamdată pe un cablu.
Iată deja un posesor de maşină care a avut de suferit din cauza intemperiei. Lăsându-şi maşina la intersecţia străzii Mihai Eminescu cu bd. Ştefan cel Mare, de undeva de sus a căzut o antenă parabolică care i-a spart luneta.
Şoferi-internauţi mai raportează despre un acoperiş scos de pe casă pe strada Maria Drăgan 8, părţi ajungând şi pe carosabil. Un alt copac masiv a căzut în curtea unui bloc de pe strada Onisifor Ghibu din sectorul Buiucani, foarte aproape de casă şi de un automobil.
Iată încă un incident surprins pe strada Ion Creangă din sectorul Buiucani. O creangă a căzut peste parbrizul unei maşini înmatriculate în Marea Britanie şi i l-a spart.
Mai de dimineaţă, o ghirlandă a căzut pe carosabil pe bd. Dacia. La momentul de faţă s-a intervenit în a o elimina şi traficul se desfăşoară normal.
În contextul celor spuse şi arătate, fiţi dar atenţi pe unde mergeţi şi scoteţi-vă căştile pentru a sesiza orice pericol (cu referire la pietoni), iar posesorilor/conducătorilor de autovehicule le recomandăm să evite parcarea sub copaci înalţi şi lângă clădiri înalte sau aflate în construcţie.
Preluarea articolelor de pe www.autoblog.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD. Materialele de pe www.autoblog.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.
Cmentariile sunt închise