Lamborghini şi MIT au brevetat o nouă tehnologie pentru supercondensatoare. A contribuit şi un profesor român

Colaborarea dintre Automobili Lamborghini și Institutul Tehnologic din Massachusetts a produs un rezultat inițial major: un brevet pentru un material sintetic inovator care va servi drept bază tehnologică pentru o nouă generație de supercondensatoare!

Colaborarea a început în urmă cu trei ani, când Automobili Lamborghini s-a alăturat Programului MIT-Italy și a făcut un alt pas înainte în 2017 cu lansarea a două proiecte de cercetare, unul cu profesorul român Mircea Dincă (de la departamentul de Chimie al MIT), iar celălalt cu profesorul John Anastasios Hart (de la departamentul de Inginerie Mecanică al MIT).

Vezi şi: (video) Un inginer român a inventat un mecanism care poate creşte autonomia maşinilor electrice cu 30-45%

Automobili Lamborghini este co-autor al acestui brevet. Cercetări ulterioare vor explora optimizarea suplimentară a proprietăților materialului și producția acestuia la o scară din ce în ce mai mare.

Mai pe larg vorbind, acest rezultat este o parte a schimbării către tehnologia vehiculelor electrice pe care Automobili Lamborghini a întreprins-o în 2017 cu prezentarea conceptului Terzo Millennio și, cel mai recent, cu noul Sian, dezvăluit în premieră la Salonul Auto de la Frankfurt din 2019.

“Cercetarea comună cu MIT întruchipează pe deplin valorile și vocația noastră de a anticipa viitorul: un viitor în care hibridizarea este din ce în ce mai de dorit și inevitabil necesară”, a comentat Stefano Domenicali, președinte și director executiv al Automobili Lamborghini.

Brevetul și colaborarea cu Departamentul de Chimie al MIT

Noul material brevetat a fost sintetizat de echipa profesorului Mircea Dincă în laboratoarele Departamentului de Chimie al MIT cu sprijinul Departamentului de Dezvoltare a Conceptelor de la Automobili Lamborghini și se bazează pe conceptul “Metal-Organic Frameworks” (MOF).

Structura moleculară a acestei familii de materiale o face candidatul ideal pentru producerea de electrozi pentru supercondensatoare de înaltă performanță a viitorului, deoarece maximizează suprafața specifică, adică cantitatea de suprafață expusă la sarcina electrică în raport cu masa și volumul de probă. Mai precis, obiectivul declarat al cercetării este îmbunătățirea densității energetice: brevetul înregistrat acum câteva ore promite să crească această densitate cu până la 100% în comparație cu tehnologia actuală pe piață.

Echipa de cercetare a început prin a investiga dublarea capacității posibile prin intermediul noii tehnologii. Brevetul actual, care este rezultatul unei munci de doi ani, reprezintă progrese semnificative, dar potențialul său este mult mai mare, chiar și în comparație cu supercondensatorul utilizat pe Lamborghini Sian, care sunt la vârful tehnologiei convenționale în acest domeniu.

Supercondensatoarele reprezintă deja o soluție câștigătoare în aplicațiile motosport de înaltă performanță, în virtutea specificațiilor lor de putere și durabilitate excepționale, și promit să devină o tehnologie esențială pentru anii următori, datorită Automobili Lamborghini.

Primul Lamborghini dotat cu această tehnologie – Sian – are la bord unul care funcţionează cu o tensiune de 48 V şi care este mai puternic de trei ori decât o baterie litiu-ion cu o capacitate şi dimensiune similară. La viteze de până la 130 de km/h, acesta alimentează motorul electric cu energie cu o intensitate de 600 de amperi şi se încarcă complet după fiecare frânare.

Cooperarea cu Departamentul de Inginerie Mecanică al MIT

O a doua colaborare de trei ani cu echipa profesorului John Anastasios Hart din Departamentul de Inginerie Mecanică al MIT își propune să stabilească noi principii de proiectare pentru materialele bateriilor ultra performante – unele care pot fi integrate în structura vehiculului!

Proiectul va avea ca rezultat baterii prototip care asigură o combinație de performanțe de stocare a energiei, versatilitate geometrică și integritate structurală care este esențială pentru obiectivele de performanță stabilite de Lamborghini Terzo Millennio.

Progresul inițial puternic al echipei lui Hart, împreună cu experienţa sa în combinarea materialelor, proceselor de fabricație și proiectarea mașinilor, vor permite grupului să își îndeplinească obiectivele ambițioase.

Colaborarea cu Programul MIT-Italy

În paralel cu lucrările de laborator, parteneriatul cu programul MIT-Italy le-a oferit oportunitatea unor doi studenți MIT de a dobândi experiență de lucru la Automobili Lamborghini, prin activităţi la dezvoltarea specificațiilor compozitelor și modelarea matematică a proprietăților conductoare ale supercondensatoarelor. Având în vedere aceste rezultate reușite, Automobili Lamborghini a decis să-și extindă colaborarea cu programul MIT-Italy până la sfârșitul anului viitor.

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/