Vânzările Lamborghini au crescut cu 96% datorită noului Urus! Succesul are însă un dezavantaj

Automobili Lamborghini S.p.A. își menține creșterea puternică pentru al cincilea jumătate de an consecutiv și raportează o altă creștere a livrărilor la nivel mondial. În primele șase luni (de la 1 ianuarie până pe 30 iunie inclusiv) din anul fiscal curent producătorul italian de automobile super sport a livrat un total de 4.553 de maşini pentru clienții din întreaga lume.

Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, aceasta reprezintă o creștere de 96% şi chiar un record pentru că a depăşit numărul total de vehicule vândute pe parcursul întregului 2017!

Așa cum a fost planificat, o contribuție substanțială a creșterii vânzărilor a venit de la super SUV-ul Urus, model pe care îl au deja alţi 2.693 de oameni de pe planetă (+1.761 în 2018).

Alte peste 40% din vânzări reprezintă maşini din linia super sport. Huracan a fost ales de 1.211 doritori, inclusiv în versiuni Performante şi noul Huracan EVO care a început să fie livrat din iunie curent. Al treilea model din gama actuală, Aventador, a fost livrat în 649 de exemplare, inclusiv modele de ediţie limitată SVJ.

Cea mai mare piață unică pentru Lamborghini rămâne a fi SUA, urmată de China și Regatul Unit, Japonia și Germania. Regiunea cu cea mai puternică creștere a vânzărilor în prima jumătate a acestui an a fost America de Nord, +128% la 1.543 de unități, urmată de Asia-Pacific cu un număr dublu – 1.184 unități și EMEA (Europa, Orientul Mijlociu, Africa) cu o creștere de 67% sau 1.826 unități livrate clienților.

Perspectivele pentru Lamborghini continuă să fie pozitive. Compania a finalizat cu succes faza masivă de investiții în noile ateliere de dezvoltare și producție pentru Urus la sediul central din Sant’Agata Bolognese. Ca un ultim pas, la începutul lunii iulie curent, tot acolo a fost inaugurat un nou atelier de vopsire a SUV-ului.

Cu toate acestea, chiar dacă la sfârşit de an numărul de maşini livrate va trece peste 8.000, ceea ce va constitui un record faţă de 2018 (5.750 maşini), şeful companiei crede că dacă producția şi livrările vor continua într-un astfel de ritm, fără a aplica careva frâne, ar putea avea un impact negativ asupra exclusivității produselor, deoarece dacă vor fi văzute tot mai multe Lamborghini pe drumuri acest lucru va dilua statutul de marcă exotică.

Din acest motiv, CEO-ul Stefano Domenicali a declarat pentru Automotive News Europe că producția anuală va fi plafonată, chiar dacă asta înseamnă pierderea clienților. Vorbind la inaugurarea noului atelier de vopsire, Domenicali a explicat că o creştere a producției anuale la 10.000 de maşini este posibilă, dar numai după adăugarea unui al patrulea model în gamă.

Vezi şi: (foto) După primul SUV Lamborghini va apărea şi primul sedan Lamborghini

Ideea de a lansa un electromobil este deocamdată exclusă, asta pentru că clienţii săi nu sunt interesaţi într-o astfel de maşină care nu are un V8 twin-turbo, un V10 sau un V12 natural aspirat. Cu toate acestea, toate cele trei linii de modele vor fi electrificate către mijlocul deceniului următor deoarece compania nu are de ales şi nu are o altă cale de a respecta reglementările stricte ce ţin de emisii.

Domenicali a mai menționat că Urus nu va exista cu un motor mai mare, în timp ce un propulsor turbo mai puţin voluminos este luat în considerare pentru succesorul lui Huracan, însă nu şi pentru înlocuitorul lui Aventador.

Vezi şi: (video) Huracan-ul pentru off-road va deveni model de serie! Iată ce spune Lamborghini

Cmentariile sunt închise