Veste bună pentru producătorii auto europeni! Standardul Euro 6 pentru mașini și autoutilitare ar putea fi păstrat

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Miniștrii Uniunii Europene au convenit să modifice o propunere a Comisiei Europene privind emisiile vehiculelor sub noul standard Euro 7, după ce producători de automobile și opt țări, inclusiv Franța, Italia și Republica Cehă, au declarat că schimbările ar putea devia investițiile făcute în vehiculele electrice, iar câștigurile de mediu ar fi neglijabile.

Țările UE au convenit să nu modifice condițiile existente de testare sub normele Euro 6 și limitele de emisii pentru autoturisme și camionete, nu însă pentru autobuze și vehicule grele. De asemenea, au acceptat noi limite de emisii privind particule generate de frâne și anvelope.

Spania, care deține președinția prin rotație a Uniunii Europene, a prezentat luni un text de compromis care a fost aprobat de Consiliul Uniunii Europene, care cuprinde miniștri din fiecare țară din UE. Consiliul, Parlamentul European și Comisia Europeană trebuie să negocieze acum un acord final cu privire la noile reglementări.

Consiliul și-a adoptat luni poziția („abordarea generală”) cu privire la propunerea de regulament privind omologarea de tip a autovehiculelor și a motoarelor, precum și a sistemelor, componentelor și unităților tehnice separate destinate vehiculelor respective, în ceea ce privește emisiile și durabilitatea bateriilor, cunoscută mai bine sub denumirea „Euro 7”.

Noul regulament, care reunește pentru prima dată într-un singur act juridic reglementările privind autoturismele, camionetele și vehiculele grele, urmărește să stabilească norme mai adecvate pentru emisiile vehiculelor și să reducă și mai mult emisiile de poluanți atmosferici generate de transportul rutier.

„Europa este cunoscută în întreaga lume pentru producția de autoturisme de înaltă calitate și cu emisii scăzute. Dorim să continuăm să urmărim obiectivul de îmbunătățire a calității aerului. Poziția noastră constă în a ne menține rolul de lideri ai mobilității viitorului și a adopta niveluri de emisii realiste pentru vehiculele deceniului următor, sprijinind în același timp industria noastră să facă pasul definitiv către autoturisme curate în 2035. Președinția spaniolă a fost receptivă la diferitele solicitări și petiții ale statelor membre și considerăm că, prin această propunere, am obținut un sprijin larg și un echilibru în ceea ce privește costurile de investiții ale firmelor producătoare și îmbunătățim beneficiile de mediu care decurg din regulament.”

Héctor Gómez Hernández, ministrul spaniol interimar al industriei, comerțului și turismului

Poziția Consiliului asigură un echilibru între strictețea cerințelor privind emisiile vehiculelor și investițiile suplimentare necesare în industrie, într-un moment în care producătorii europeni de autoturisme trec printr-un proces de transformare în vederea producerii de autoturisme cu emisii zero. Abordarea generală menține valorile-limită ale emisiilor și condițiile de efectuare a încercărilor existente în prezent pentru vehiculele ușoare.

În cazul vehiculelor grele, valorile-limită ale emisiilor sunt mai scăzute, iar condițiile de efectuare a încercărilor au fost ușor ajustate. Euro 7 cuprinde, de asemenea, o dispoziție specială privind autobuzele urbane menită să asigure coerența cu obiectivul propus recent ca aceste vehicule să înregistreze emisii zero în 2030.

Ministrul italian al Industriei, Adolfo Urso, a salutat poziţia:

„Noul regulament, la cererea Italiei, face posibilă protejarea lanțului de aprovizionare auto al producătorilor de volum mic, gama înaltă tipică producției italiene precum Ferrari, Lamborghini, Maserati, simboluri ale „Made in Italy” care produc aproximativ 50.000 de mașini pe an.”

[embeddoc url=”blob:https://autoblog.md/6ec36414-99ce-4aee-90f5-af0a218e7db4″]

Elemente noi incluse în Euro 7

Euro 7 stabilește valori-limită pentru alte emisii decât cele de gaze de eșapament, cum ar fi particulele provenite de la frâne și de la pneuri. În plus, regulamentul prevede cerințe minime de performanță pentru durabilitatea bateriilor din autoturismele electrice și impune cerințe mai stricte privind durata de viață a vehiculelor. Regulamentul prevede, de asemenea, utilizarea unor tehnologii avansate și a unor instrumente de monitorizare a emisiilor.

Mandatul Consiliului

Consiliul sugerează o serie de modificări pragmatice ale propunerii Comisiei, ținând seama, în același timp, de obiectivele în materie de mediu și sănătate. Printre altele:

  • poziția Consiliului menține condițiile de efectuare a încercărilor și valorile-limită pentru emisii existente (astfel cum sunt stabilite în Euro 6) pentru vehiculele din categoriile M1 și N1 (autoturisme personale și camionete);
  • în cazul vehiculelor din categoriile M2 și M3 (autobuze și autocare) și al vehiculelor din categoriile N2 și N3 (vehicule utilitare grele), valorile-limită ale emisiilor sunt mai scăzute, iar condițiile de efectuare a încercărilor au fost ușor ajustate, comparativ cu Euro 6/VI;
  • textul Consiliului consolidează alinierea valorilor-limită ale emisiilor de particule la frânare și ale ratei de abraziune a pneurilor la standardele internaționale adoptate de Comisia Economică pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite;
  • poziția Consiliului ține cont de obiectivul propus recent ca autobuzele urbane să înregistreze zero emisii de CO2 în 2030;
  • aceasta stabilește, de asemenea, termene clare pentru adoptarea actelor de punere în aplicare (de către Comisie), pentru a oferi operatorilor economici claritate și securitate juridică.

Etapele următoare

Abordarea generală convenită astăzi formalizează poziția de negociere a Consiliului. Aceasta oferă președinției Consiliului un mandat pentru negocierile cu Parlamentul European, care vor începe imediat după ce Parlamentul își va fi adoptat poziția.

Context

Amintim că la 27 octombrie 2022, Consiliul și Parlamentul European au ajuns la un acord politic provizoriu în legătură cu stabilirea unor standarde de performanță mai stricte privind emisiile de CO2 pentru autoturismele și camionetele noi, care a introdus un obiectiv de reducere cu 100% a emisiilor de CO2 pentru autoturismele și camionetele noi până în 2035. În timp ce industria se pregătește pentru această schimbare, autoturismele și camionetele cu motoare cu ardere internă vor rămâne disponibile pe piață până în 2035. Alte vehicule cu ardere internă (camioane, autobuze și alte vehicule grele) vor continua să fie produse și după această dată.

Propunerea Euro 7 urmărește instituirea unor norme mai adecvate în ceea ce privește emisiile, dar și alte elemente poluante, abordând totodată și alte aspecte, cum ar fi abraziunea pneurilor și durata de viață a bateriilor. Propunerea a fost prezentată de Comisie la 10 noiembrie 2022 și reunește într-un singur act juridic obiectivele în materie de emisii pentru autovehiculele ușoare și grele care, până în prezent, erau tratate separat în două regulamente distincte: Regulamentul (CE) nr. 715/2007 pentru autoturisme și camionete și Regulamentul (CE) nr. 595/2009 pentru autobuze, camioane și alte vehicule grele. Regulamentul Euro 7 face parte din Strategia pentru o mobilitate sustenabilă și inteligentă din 2020 și din Planul de acțiune privind reducerea la zero a poluării din 2021 ale Comisiei.

Cmentariile sunt închise