Victor Chironda, despre pistele pentru bicicliști: “Doar la prima vedere pare simplu”
Infrastructura pentru biciclete şi biciclişti, care se doreşte a fi creată în ţara noastră începând cu Chişinăul, este o mare provocare!
Afirmaţia îi aparţine viceprimarului Victor Chironda, responsabil în prezent pe tot ce ţine de mobilitate în municipiul din inima Moldovei, care a mai adăugat că din păcate nu avem specialişti care să se ocupe de asta serios.
În contextul celor spuse, recent, în urma câtorva întâlniri și discuții cu comunitatea bicicliștilor, dar și activiștii care promovează transportul alternativ, s-a decis crearea unui Grup consultativ care va asigura suportul și consultarea procesului de dezvoltare a infrastructurii pentru biciclete în capitală.
“Doar la prima vedere pare simplu. Tragi niște linii galbene pe asfalt, pui niște semne și voila – ai piste pentru biciclete. În realitate totul e mult mai complicat!
Nu avem nici cadru legal și normativ, nici specialiști arhitecți și ingineri de drumuri și trafic care știu cum se proiectează corect o infrastructură de ciclism urban. Nu avem setate mecanisme de finanțare a acestei infrastructuri. Nu avem încă o masă critică de oameni care să determine schimbarea opiniei publice (bicicleta e văzută în continuare ca un mod de distracție, nu ca un mod de mobilitate urbană).
Avem în continuare documente de urbanism (PUG, Concepţia de transport) focusate pe automobilizare și extinderea infrastructurii pentru mașini și câteva generații de arhitecți și proiectanți educați pe principiul car-oriented development.
În acest context este foarte greu să implementezi astfel de proiecte. Pentru a construi piste pentru biciclete, pentru strada 31 august 1989 am fost nevoiți să-i schimbăm categoria prin decizia CMC. Chiar și așa INSP încă are reticențe să semneze schema de organizare a circulației rutiere. Se tem că ”vor fi accidente”.
Cu toate acestea Primăria Chișinău are drept prioritate dezvoltarea pistelor pentru biciclete. Acum lucrăm la atragerea expertizei, identificarea fondurilor și mecanismelor de finanțare și la consolidarea comunității de bicicliști.”
În perioada următoare se propune organizarea şi amenajarea de trasee pentru biciclete care să facă legătura între sectoarele orașului, să se amenajeze piste pentru biciclete pe străzile 31 august 1989, bd. Grigore Vieru, bd. Mircea cel Bătrân și piste comune pentru transport public pe străzile Pușkin, Bodoni, Mateevici și Ștefan cel Mare.
În acest sens, consultarea și suportul cicliștilor și experților sunt foarte importante. Prin crearea acestui grup se propune stabilirea unui dialog și o colaborare strânsă între municipalitate și comunitatea de profil.
Cmentariile sunt închise