(video) 2022 va fi anul în care ar putea fi bătut recordul de viteză maximă terestră cu o maşină cu 202.500 de CP

Imaginile unei mașini-rachetă numită Aussie Invader 5R au fost făcute publice pentru prima dată. Aceasta este construită în prezent la un capăt de lume, în Australia, cu scopul de a se bate recordul de viteză maximă printre vehiculele terestre.

CarAdvice scrie că ai săi creatori vor încerca să o accelereze până la 1.609,344 km/h (1.000 mph) deja în 2022!

https://www.youtube.com/watch?v=lYcen8KA8ZA
https://www.youtube.com/watch?v=1JRR44wRxM4

Mașina, cu o greutate de aproximativ 9 tone și 16 metri lungime, are la bază un cadru din oțel și este echipată cu un lansator de rachete. Potrivit colegilor noştri din Australia, motorul este capabil să dezvolte echivalentul a 202.500 de cai putere! Cifra impunătoare va fi transferată pe pământ prin intermediul a trei roţi de 35 de inci realizate din dur aluminiu solid (140 de kg fiecare), însă care nu au nişte anvelope!

Conform calculelor dezvoltatorilor, Aussie Invader 5R poate accelera de pe loc şi până la 100 de km/h în doar 1.1 secunde, iar pentru a sparge bariera setată va fi nevoie de mai puţin de jumătate de minut. În tot acest timp se vor arde 2.8 tone de combustibil lichid și oxigen la peste 1.000 de grade Celsius.

Pentru accelerare va fi necesar un poligon drept cu o lungime de cinci kilometri, iar pentru oprirea completă – alţi 13 km! De oprire, poate cel mai important moment al stabilirii recordului, mai multe sisteme de frânare sunt responsabile simultan; frâne cu disc tradiționale, dar de dimensiuni generoase, alături de parașute și elemente aerodinamice active.

Mașina-rachetă va fi pilotată de șeful proiectului Rosco McGlashan, care deține deja unul dintre recordurile de viteză. În 1994, pe unul dintre lacurile sărate uscate din Australia, a reușit să accelereze precedesorul lui Aussie Invader 5R până la 802.6 km/h. Testele sunt planificate pentru începutul lui 2022, iar încercarea record va avea loc mai târziu.

Actualul record de viteză maximă terestră printre vehiculele cu roţi este de 1.223,7 km/h, stabilit de pilotul Andy Green în 1997 în deșertul Nevada la volanul lui Thrust SSC. În ultimii ani, o nouă versiune a mașinii a fost construită în Marea Britanie – Bloodhound SSC – dar acum proiectul european a fost abandonat din motive financiare.

Cmentariile sunt închise