(foto) Reportaj Special: AutoBlog.MD în inima centrului de design Mercedes-Benz

Autor: Constantin Mihalachi

Obișnuiesc să merg pe la tot felul de evenimente auto internaționale de mai bine de cinci ani, dar niciodată nu s-a întâmplat ca un consiliu de administrare ca şi cel al unei companii ca Daimler, să se reunească pentru a oferi un acord nouă, jurnaliștilor invitați la centrul de design Mercedes-Benz din cadrul uzinei situate în orășelul Sindelfingen, să purtăm telefoanele mobile. Însă s-a întâmplat cu o condiție – toți am primit stickere pe ambele camere foto ale telefoanelor și am fost monitorizați foarte atent pe tot parcursul evenimentului.

De ce atâta frică? Păi este foarte simplu! Anume aici Mercedes-Benz desenează proiectele mașinilor pe care urmează să le pună în producție, iar o simplă poză scăpată pe Internet și văzută spre exemplu de vreun constructor chinez de mașini, poate aduce prejudicii de milioane de euro.

Dar de ce am fost chemați totuși aici? Cei de la Mercedes au ținut mult să ne arate cum ajung mașinile lor să arate așa cum le vedem noi pe stradă. Ba mai mult, designul celor de la Mercedes-Benz nu se oprește doar la mașini.

Astfel am avut ocazia să vorbim nu doar cu designerul-şef al grupului Daimler, Gorden Wagener, dar și cu oamenii care zi de zi crează adevărate opere de artă.

Mercedes-Benz F015 Concept – Luxul în Mișcare

Totul începe de la creion și foaia albă

Primul, lucru de care m-am convins în cadrul acestui eveniment este că tot ce știam eu despre design, este doar 0.01% din ce se întâmplă aici și nu numai. Mercedes-Benz are câteva design centre în toată lumea, fie că este vorba despre Sunnyvale (SUA), Como (Italia), Beijing (China), Carlsbad (SUA).

Este foarte important ca specialiștii companiei situați în diferite părți ale globului să simtă cât mai bine tendințele, pentru ca mai apoi să aducă idei de modele sau tehnologii. Partea bună este că între toate aceste ateliere există o competiție internă, ceea ce îi stimulează pe designeri să fie și mai buni.

Bineînțeles designul ține în primul rând de prima impresie. El este cel care te face să înțelegi la o mașină dacă îți place sau nu. Iar atunci când vine vorba despre design în cadrul companiei Daimler, atunci lucrurile devin extrem de serioase din moment ce acești băieți desenează nu doar mașini, van-uri sau camioane ci și interioare de avioane, bărci cu motor, elicoptere și chiar apartamente.

Potrivit designerului-şef Daimler AG – Gordon Wagener, oamenii care lucrează în design centrele Mercedes-Benz nu trebuie să fie buni doar în soft-urile specializate în design, dar în primul rând să fie artiști. Asta înseamnă să poată desena așa cum se făcea dintotdeauna cu creionul și chiar să transpună silueta noilor modele pe hârtie cu ajutorul unui scotch special de culoare neagră. Este și asta o artă foarte interesantă – să poți desena mașini utilizând scotch-ul.

După ce designul mașinii este aprobat, câțiva băieți cu mâini de aur au grijă să facă un model în totalitate din hlei (pământ argilos). Materialul este ținut la o temperatură constantă de 55 de grade și apoi aplicat într-un strat de 30-40 de centimetri. Este nevoie de aproape 1.5 tone de hlei pentru un model ca E-Class Coupe.

Cei de la Mercedes m-au lăsat și pe mine să mă joc cu formele lui E-Coupe, o mașină care abia a intrat în producția de serie, chiar dacă tocmai 2.5 ani în urmă cei din acest centru aveau deja prima mașină pregătită! 🙂

Imediat după ce hleiul este acoperit de o peliculă specială ce imită foarte bine vopseaua, prototipul este arătat celor din consiliul de administrare Mercedes-Benz și dacă totul este OK, atunci se merge spre următoarea etapă, cea de a pregăti tot ce este necesar pentru linia de asamblare.

Interiorul – arta pe care o poți simți 

“Dacă nu ești foarte convins de designul exterior, atunci interiorul ar trebui să o facă neapărat!” Așa spun cei care se ocupă de interiorul noilor modele Mercedes-Benz. Pentru a fi în trend cu cele mai noi tendințe în materie de culori și materiale, Mercedes-Benz are un studio în preajma orașului Milano din Italia, care mai este supranumit – capitala modei.

Claudia Braun și un coleg din departamentul Culori și Finisaje. Claudia este seniorul acestui departament și răspunde de alegerea celor mai interesante culori pentru noile modele Mercedes-Benz

Totul din jurul nostru devine din ce în ce mai complex, iar din acest motiv și interiorul modelelor noi Mercedes-Benz trebuie să fie în același timp sofisticat și foarte plăcut pentru pasageri. Oamenilor le plac foarte mult combinațiile de culori menționează Claudia, în jur de 50% din clienții care vor opta pentru un E-Coupe, vor alege o combinație de culoare dintre negru și roșu pentru scaune.

Dar scaunele sunt doar o parte a interiorului. Atenția pentru detalii este foarte importantă aici. Din acest motiv cei de la Mercedes-Benz ne-au vorbit mai bine de o oră doar despre noile guri de ventilare pe care le putem vedea în noul E-Coupe.

Ce spuneți despre inserțiile din aluminiu montate peste boxele sistemului audio? Cel care a gândit acest design complicat cu sute de găuri, pentru ca sunetul să fie livrat pasagerilor cât mai calitativ, a avut ceva de furcă cu firme care ar putea face aceste găuri atât de precis. Au căutat în întreaga lume, dar tot în Germania au găsit soluția, la doar 50 de kilometri de uzină.

Designul digital – viitorul se întâmplă acum

Uite aici am avut o adevărată revelație în termeni de tehnologie. Potrivit celor care se ocupă de designul digital, luxul modern are la bază digitalul. Deci nu mai pot exista automobile de lux care să nu ofere soluții digitale de ultimă generație.

Vorbind cu specialistii de la Digital Design am înțeles că mașinile ne vor uimi foarte mult în anii ce urmează. Dacă până cu puțin timp în urmă stăpânul avea grijă de mașină, atunci în viitor mașina va avea grijă de stăpânul său.

Deja acum cele mai noi modele Mercedes-Benz efectuează zeci de mii de calcule și analize pentru ca cel de la volan și pasagerii să se simtă cât mai bine, iar designul digital are grijă să selecteze doar informația necesară de care are nevoie șoferul sau pasagerii pe ecranele color. Cei de aici lucrează foarte mult ca sistemele multimedia sau noile tehnologii să fie afișate cât mai simplu, astfel încât oricine să le folosească.

Tot aici am avut ocazia să călătoresc în viitor cu ajutorul realității virtuale. Cu niște ochelari speciali puși pe ochi și niște echipament în spate am aflat cum vede Mercedes-Benz viitorul. În doar câteva decenii pe străzile celor mai aglomerate orașe vor circula mașini ca Mercedes-Benz F015 Concept, un vehicul autonom ce poate transforma habitaclul într-o sală de conferințe mobilă, doar prin rotirea scaunelor față spre pasagerii spate în timp ce mașina se află în mișcare.

Tot aici am văzut în detaliu conceptul Maybach Vision 6 prezentat la Paris în toamna anului trecut. Coupeul lung de aproape șase metri este probabil unul dintre cele mai frumoase prototipuri dintre cele pe care le-am văzut vreodată. Acesta combină atât de frumos liniile unor modele din era aero-coupeurilor cu luxul desăvârșit.

Sub capotă stă un sistem electric ce are la bază patru electromotoare ce livrează în total 750 de cai putere. Accelerația 0-100 km/h durează mai puțin de patru secunde, iar autonomia este de 500 de kilometri.

Premiera neașteptată

Chiar atunci când venise momentul să plecăm cei de la Mercedes-Benz ne-au invitat într-o cameră întunecată ca să ne prezinte în secret studiul Mercedes Aesthetics A, cel care defapt prevestește cum vor arăta modelele compacte din gama germanilor în viitorul apropiat.

Din ce am reușit să observăm, viitorul A-Class și compania, va avea o grilă mare în versiunea AMG cu linii verticale, o grilă inspirată de la modele mai vechi Mercedes.

În ciuda tendinței cu forme curate pe exterior ce nu sunt întretăiate de prea multe linii, viitoarele modele totuși vor avea o linie pe lateral care se va întinde pe tot corpul maşinii, începând de la grila radiatorului şi terminându-se în zona stopurilor.

Uimitoare experiența asta să ți se prezinte în față un concept care lumii întregi i-a fost prezentat oficial abia câteva zile mai târziu!

Am mai văzut o sumedenie de lucruri frumoase în interiorul design centrului Mercedes-Benz din Sindelfingen cum ar fi designul unor elicoptere, bărci sau chiar apartamente.

Designul este ceva uriaș atunci când vine vorba de Mercedes-Benz și asta pentru că mii de oameni din întreaga lume lucrează zi de zi acum, pentru ca în viitor noi să ne bucurăm de cele mai frumoase mașini.

Galerie Foto

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/