(video) Acum 10 ani a apărut modelul Porsche Panamera: o maşină sport, o berlină de lux, un pionier hibrid
Acum zece ani, Porsche a lansat un nou segment de piață. Cu Panamera, producătorul de automobile sport din Stuttgart a prezentat primul său Gran Turismo în aprilie 2009, la Salonul Auto de la Shanghai. Ca nici o altă mașină în segmentul celor de lux, acest model combină performanța care s-ar aștepta de la o maşină sportivă cu luxul și versatilitatea unui sedan.
În timp ce Porsche inițial planificase să producă doar 20.000 de maşini pe an, Panamera a depășit de mult timp toate așteptările: mai mult de 235.000 de autoturisme au fost livrate până în prezent clienţilor.
- Primul prototip Porsche cu patru locuri a fost bazat pe legendarul 356
Un Porsche pentru patru persoane – pe parcursul a mai mult de 70 de ani de istorie, inginerii Porsche au avut mereu ideea de a se întoarce la un astfel de proiect. În anii 1950 au dezvoltat iniţial un confortabil automobil cu patru locuri bazat pe 356. Type 530 a avut un ampatament alungit, două uși mai mari și un acoperiș ridicat în partea posterioară.
Alte modele au urmat, inclusiv un prototip cu patru uși bazat pe 911 și, în anii 1980, variante alungite ale lui 928. Chiar Ferry Porsche a folosit una dintre acestea drept maşină personală.
În 1988, Porsche a făcut o nouă încercare cu Type 989: un coupe cu patru portiere ce oferea destul spaţiu pentru două locuri depline în partea posterioară a habitaclului. Puterea pe astfel de maşini era livrată de un V8 poziţionat frontal. Elementele de design ale lui 989 au fost ulterior încorporate în 911 din generația 993.
Ca şi toate conceptele similare înainte de acesta, cu toate eforturile făcute, 989 a rămas un prototip. Din motive economice dezvoltarea sa a fost întreruptă la începutul anului 1992.
- Mirage, Meteor și Phantom: undă verde pentru Panamera
La începutul noului mileniu, Porsche a efectuat mai multe studii de piață, a analizat concurența și a decis să dezvolte un sedan cu patru uși şi cu un posterior în stilul unui hatchback. Un pas accelerat în segmentul maşinilor de lux a fost în mică măsură dorința președintelui Consiliului de Administraţie de atunci, Wendelin Wiedeking
Incluse în caietul de sarcini pentru dezvoltarea modelului au fost: dinamică de conducere remarcabilă, condiții generoase de spaţiu și un aspect ce arată chintesența mărcii Porsche. Michael Mauer, vicepreşedinte al departamentului Style Porsche, adaugă:
“Am dorit să construim o mașină sport cu patru locuri, cu o linie de acoperiș care pleacă rapid spre spate, un hayon mare şi care să arate ca un hatchback”.
În timpul procesului de proiectare au apărut trei concepte botezate “Mirage”, “Meteor” și “Phantom”. Modelul de serie Panamera a avut cele mai multe trăsături în comun cu aspectul muscular al lui Mirage. În cele din urmă, au fost folosite elemente din toate cele trei variante și a fost ales un nou nume: Panamera, inspirat de cursa mexicană de anduranță “Carrera Panamericana”.
- Prima apariţie în Shanghai: premieră mondială într-un lift
Prima apariţie oficială a noului model Panamera a avut loc în ziua de 19 aprilie 2009 şi a fost ceva spectaculos. Porsche a invitat mass-media din întreaga lume la o conferință de presă la etajul 94 al World Financial Center din Shanghai. Pentru a urca un exemplar sus, Porsche l-a montat în poziţie verticală pe un suport construit special cu acest scop, după care platforma a intrat într-un lift marfar. În total 60 de oameni au lucrat mai multe ore pentru a realiza acest mijloc de transport, pentru ca ulterior maşina să parcurgă o altitudine de 400 de metri în doar un minut.
Prima generaţie Panamera, cunoscută sub numele de cod intern G1, a stabilit noi standarde în segment datorită unui accent larg pus pe sportivitate și confort. Și a fost ambalată cu alte inovații: pentru prima dată, un model de lux de serie a fost oferit cu o transmisie și un sistem start-stop. Modelul de top Panamera Turbo a introdus, de asemenea, suspensia pneumatică cu volum suplimentar de aer la cerere, precum și un spoiler spate reglabil, multi-dimensional extensibil. Gran Turismo-ul a stabilit, de asemenea, cursul pentru toate celelalte linii de modele Porsche cu noul său afișaj și concept de operare.
Gama de modele a crescut rapid și durabil, culminând cu o gamă de motoare care generau între 250 şi 550 CP, pe benzină, diesel sau unități hibride, precum și cu tracţiune spate sau integrală. La început, motoarele V6 și V8 natural aspirate au fost disponibile cuplate la o transmisie manuală cu șase viteze! Cei mai mulți clienți au optat totuşi pentru celebrul PDK cu şapte trepte şi dublu ambreiaj, iar unitățile diesel și hibride erau disponibile în combinație cu o transmisie automată cu opt trepte.
Varianta Executive cu ampatament extins, creată în principal pentru clienții chinezi, a apărut în anul 2013 ca parte a facelift-ului. Tot atunci motoarele au devenit mai puternice, dezvoltând până la 570 CP.
Modelul Panamera a fost extrem de important pentru Porsche: Gran Turismo-ul a stabilit marca într-un segment de piață nou și a ajutat-o să se ancoreze ferm pe piaţa chineză care creştea puternic.
Dezvoltarea celei de-a doua generații Panamera (G2) implica mai multe fluxuri: în plus față de un Gran Turismo cu un ampatament standard și extins, o a treia variantă a fost dezvoltată pe aceeași platformă: Sport Turismo. Începând cu 2017, designul avangardist și conceptul de caroserie au adus mai multă versatilitate în clasa de vehicule de lux. Concept Sport Turismo a fost prezentat pentru prima dată la Paris Motor Show în 2012. Anume acesta a fost un precursor al celei de-a doua generații Panamera, care şi-a sărbătorit premiera mondială pe 28 iunie 2016.
Panamera G2 a fost chiar mai sportivă și mai elegantă, dar cu același spațiu generos: linia de acoperiș a scăzut mai mult, partea posterioară se remarcă cu o curbă uşoară, iar noile stopuri subliniază identitatea mărcii. Organismul sportiv a găzduit din nou o serie de inovații, inclusiv un afișaj nou de bord, digitalizat și un nou concept de operare.
Datorită sistemelor de pe șasiu, cum ar fi suspensia pneumatică cu trei camere, roţile directoare spate și sistemul de stabilizare electromecanic PDCC Sport, Panamera se simte la ea acasă atât pe străzi, cât şi pe circuite. Acest lucru a fost susținut de un timp record de tur, de 7:38 minute pe Nürburgring-Nordschleife, stabilit de pilotul Lars Kern într-un standard Panamera Turbo.
Gama de motoare a fost optimizată în mod constant, în timp ce valorile puterii au fost crescute: motoarele noi au fost introduse în întreaga gamă, iar transmisia a devenit un PDK cu opt viteze. Spectrul de putere a început de la 330 CP şi se termină astăzi la modelul de top, un plug-in hybrid cu 680 CP.
- Modele hibride cu o strategie de impuls de putere ca a unui supercar
Porsche a stabilit scena pentru electromobilitate cu Panamera în 2011. Fiind primul full hybrid din clasa de lux, Panamera S Hybrid a fost cel mai economic Porsche până în prezent, în ciuda faptului că dezvolta 380 CP. Doi ani mai târziu, Panamera S E-Hybrid, din nou, a condus segmentul ca fiind primul plug-in hybrid, cu 416 CP şi o autonomie electrică de 36 kilometri.
În a doua generație Panamera, Porsche îmbrățișat performanța electrică în toate variantele de model: strategia de injectare cu putere din partea energiei electrice, adaptată de la supercarul 918 Spyder, a activat pe maşini un nivel de performanță care de obicei este asociat cu mașinile sport, dar combinat cu eficiență ridicată – atât pe modelul Panamera 4 E-Hybrid cu 462 de CP, cât şi pe cel de top cu 680 de CP.
Amintim că această strategie a fost bine primită de către clienți: în 2018, 67 la sută din toate modelele Panamera livrate în Europa au fost hibride!
Vezi şi: Porsche ar pregăti o surpriză pentru vecinii care se mândresc cu decapotabile şi coupeuri de top
Iată toate testele pe care am reuşit să le realizăm în timp cu Porsche Panamera:
Cmentariile sunt închise