(video) Capacitatea de încărcare vs viteza de încărcare. Audi explică diferenţa de performanţe

Cu modelele sale e-tron și e-tron Sportback, Audi face din mobilitatea electrică o realitate pentru condusul pe distanțe lungi – datorită în parte unei curbe de încărcare care este unică în mediul concurențial. Proprietarii unui model Audi complet electric beneficiază astfel de viteze mari de încărcare, deoarece capacitatea de încărcare de până la 150 kW este disponibilă pentru o mare parte a procedurii de încărcare. Acest lucru permite gestionarea termică sofisticată a bateriei litiu-ion.

Dar pentru a evalua gradul de utilizare de zi cu zi al unei mașini electrice, clienții ar trebui să ia în considerare nu doar capacitatea maximă nominală de încărcare, ci și viteza de încărcare. Audi explică diferenţa de performanţe.

Cele mai multe procese de încărcare a unei mașini electrice apar, în general, la domiciliu sau la locul de muncă. Factorul de timp, în general, nu joacă un rol substanțial acolo. În schimb, fiecare minut contează și încărcarea rapidă este esențială pentru o călătorie pe distanțe lungi. După o scurtă pauză, mașina ar trebui să fie gata pentru următoarea etapă din nou.

Prin urmare, mulți clienți se orientează spre capacitatea maximă de încărcare a mașinii lor electrice pentru a evalua caracteristicile de încărcare – dar această valoare este de utilizare limitată numai în cazul în care se referă la realimentarea rapidă de la un terminal de încărcare rapidă. Viteza mare de încărcare (kWh/minut) pe întreaga perioadă de încărcare este esențială pentru o durată scurtă de încărcare.

Cu alte cuvinte, o capacitate mare de încărcare trebuie să fie disponibilă pentru o perioadă cât mai lungă posibil. Modelele e-tron cu al lor output continuu impresionează cu exact această proprietate.

Viteza de încărcare este mai semnificativă decât capacitatea de încărcare pură

În mediul concurențial actual, Audi e-tron preia conducerea cu o capacitate de încărcare de înaltă performanță, chiar dacă există deja modele pe piață cu o producție nominal mai mare. Diferența este în detalii: capacitatea de încărcare rapidă HPC (High Power Charging) de a oferi cea mai mare putere posibilă la terminalul de încărcare poate fi o condiție prealabilă necesară, dar nu este singurul factor crucial. Un consum ridicat de curent din partea bateriei pentru o mare parte a procedurii de încărcare este, cel puțin, la fel de important.

Cu toate acestea, în cazul în care mașina se încarcă cu putere maximă pe o perioadă relativ scurtă și trebuie să-și reducă puterea mai devreme, viteza de încărcare este, de asemenea, redusă simultan – adică capacitatea bateriei este reîncărcată per unitate de timp. Astfel, datorită unei curbe ideale de încărcare cu o putere maximă disponibilă pentru o perioadă lungă de timp, viteza de încărcare este criteriul mai substanțial când vine vorba de performanţa de încărcare şi, în cele din urmă, garantează o scurtă durată de încărcare la terminalul de încărcare.

Pe lângă consumul mediu, depinde, de asemenea, de cât de mult range (autonomie) poate fi reîncărcat, în medie, pe o perioadă determinată, de exemplu în termen de zece minute.

Curba de încărcare este cea care face diferența

Când vine vorba de curba de încărcare, modelul Audi e-tron 55 (cu autonomie de până la 436 km) “joacă” în avantajele sale conceptuale: Curba unui terminal HPC cu o putere de 150 kW iese în evidență la un nivel ridicat datorită continuității sale. În condiții ideale, mașina se încarcă între 5% și 70% la pragul de ieșire maximă înainte ca gestionarea inteligentă a bateriei să reducă curentul; o diferență majoră față de alte concepte, care în mod normal ajung la producția maximă doar pentru o perioadă scurtă de timp – la “vârf” – și își reduc semnificativ puterea înainte de a atinge pragul de 70%.

Pe o bază de zi cu zi, acest lucru înseamnă un avantaj elementar: pentru o autonomie de aproximativ 110 kilometri, clientul petrece în mod ideal doar sub 10 minute la terminalul de încărcare. Audi e-tron 55 atinge pragul de 80% după aproximativ 30 de minute. Chiar dacă este nevoie de mult mai mult timp, din motive tehnice, pentru a umple restul de 20 la sută dintr-o baterie litiu-ion, încărcarea completă (5-100%) la un terminal HPC durează aproximativ 45 de minute – o caracteristică remarcabilă în mediul competitiv.

Datorită managementului termic sofisticat, mașina se încarcă mai rapid

Bateria litiu-ion de pe un Audi e-tron 55 quattro are o capacitate brută de 95 kWh (86.5 kWh net) și a fost proiectată pentru un ciclu de viață lung. Sistemul său elaborat de management termic constituie baza pentru o performanță și durabilitate bine echilibrate. Răcirea cu lichid asigură faptul că temperatura bateriei rămâne în intervalul optim de 25-35 grade Celsius, chiar și la niveluri ridicate de stres sau temperaturi scăzute. În total 22 de litri de lichid de răcire circulă în total 40 de metri de linii de răcire în cele patru circuite de răcire.

În timpul încărcării cu curent continuu cu putere maximă de 150 kW, lichidul de răcire rece elimină căldura care apare ca urmare a rezistenței electrice interne la baterie. Nucleul sistemului de răcire este alcătuit din profile extrudate – comparabile vizual cu un cadru cu grătare – care au fost aplicate pe sistemul de baterii din partea de jos.

Un adeziv nou dezvoltat, cu conductivitate termică, se alătură unității de răcire la carcasa bateriei. Umplerea spațiului formează contactul dintre carcasă și modulele celulare plasate în ea. Această umplutură este un gel termoconductor care umple spațiul la carcasa de sub fiecare modul de celule. Gelul transferă uniform căldura reziduală produsă de celule în lichidul de răcire prin carcasa bateriei.

Separarea spațială a elementelor și a celulelor bateriei care transportă lichid de răcire crește, de asemenea, siguranța generală a sistemului. Un efect secundar pozitiv suplimentar al acestui design elaborat este rezistența ridicată în cazul unui accident.

Preluarea articolelor de pe www.autoblog.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD. Materialele de pe www.autoblog.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. De către cititori, like-urile şi share-urile articolelor SUNT SALUTATE!

Vezi şi: 

https://autoblog.md/foto-de-la-nici-o-masina-electrica-nu-te-ai-astepta-la-asta-mesajul-care-a-aparut-pe-bordul-unui-audi-e-tron/

(video) Varianta plug-in hybrid a lui Audi Q7 facelift se prezintă în două versiuni şi în detalii

https://autoblog.md/video-audi-va-avea-masini-electrice-lansate-pe-tocmai-patru-platforme-diferite/

Cmentariile sunt închise

https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://si-asik.tubaba.go.id/assets/kygacor/ https://surat.sumbawakab.go.id/upload/