(video) Acum 25 de ani a apărut Mercedes-Benz CL C 215, primul cu sistem ABC

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Noul coupe de talie mare, Mercedes-Benz CL din seria C 215, a câștigat fără efort recunoștere generală în urmă cu 25 de ani. Publicul răspunsese deja cu entuziasm în timpul premierei de la Salonul Auto de la Geneva în martie 1999. Iar prezentarea de presă cu test drive-uri din sudul Franței din toamnă a întărit această impresie.

Ca o premieră mondială, mașina a oferit pieței sistemul de suspensie activă Active Body Control (ABC), o dezvoltare Mercedes-Benz pentru dinamism și confort maxim. Iar Bruno Sacco și echipa sa au fost responsabili de design. Seria C 215 a fost una dintre ultimele care a purtat semnătura acestui stilist renumit.

Suspensie de pionierat cu Active Body Control

„Active Body Control a fost poate cea mai mare inovație a vehiculului”, spune Frank Knothe, privind în urmă. Inginerul și managerul de serie pentru Mercedes-Benz S-Class, SL și SLK a efectuat configurația tehnică generală împreună cu echipa sa. „Cu ABC, CL nu este doar un coupe de lux, ci prezintă și gene sportive și se apropie foarte mult de vehiculele GT exclusive în ceea ce privește caracteristicile sale generale”.

Cu un sistem hidraulic de înaltă presiune de 200 de bari, senzori și comenzi puternice, ABC reduce la minimum ruliul, înclinările față-spate și mișcările de rotație a vehiculului în jurul axei sale verticale. Departamentul de cercetare al companiei a dezvoltat sistemul în anii 1990. Având în vedere marea sa eficacitate, a fost transferat direct pe modelul de producție C 215.

„Cu Active Body Control, am deschis un nou capitol în confort combinat cu caracteristici active de manevrabilitate. Dezvoltarea până la maturitatea producției a fost o mare provocare din cauza intervalului scurt de timp. Dar rezultatul a meritat”, a adăugat Knothe.

Designul rafinat se întâlnește cu construcția ușoară

Designul lui CL a fost, de asemenea, impresionant. A cercetat lumea cu patru faruri, în timp ce silueta sa alungită și linia curbată a acoperișului subliniau dinamismul. Caroseria lui C 215 a fost cu 72 mm mai scurtă, cu 55 mm mai îngustă și cu 54 mm mai scundă decât a predecesorul său. Iar ampatamentul a fost cu 60 mm mai scurt.

Cu toate acestea, cu dimensiuni interioare la nivelul Clasei S, CL a îndeplinit cele mai înalte așteptări în ceea ce privește confortul spațial. Conceptul de construcție ușoară cu oțel de înaltă rezistență, aluminiu, magneziu și plastic a redus greutatea vehiculului cu 340 de kilograme în comparație cu C 140, care a fost redenumit în CL abia în vara lui 1996.

Poziția sa în vârful gamei de modele Mercedes-Benz a fost reflectată și prin faptul că era asamblat pe o linie separată la uzina din Sindelfingen. Planșa de bord, scaunele, ușa și panourile laterale, precum și cotiera de pe consola centrală, toate au fost căptușite cu piele standard. Elementele de interes interior au inclus utilizarea generoasă a ornamentelor din lemn. Din primăvara anului 2001, ornamentele designo stone din granit autentic au devenit disponibile.

Model AMG de top cu motor V12 biturbo

CL 500 cu motor V8 (306 CP) a fost lansat în octombrie 1999. CL 600 (367 CP) cu un motor V12 nou dezvoltat cu dezactivare automată a cilindrilor a urmat în 2000. Consumul de combustibil a fost redus cu aproximativ 20% comparativ cu modelul precedent din seria C 140. Dezactivarea cilindrilor a fost disponibilă opțional și pentru CL 500.

Pe lângă CL 500 și CL 600, în seria C 215 existau două versiuni AMG de înaltă performanță. CL 55 AMG (V8 cu 360 CP) a fost prezentat la sfârșitul toamnei anului 1999. A urmat cea cu doisprezece cilindri – CL 63 AMG (444 CP) în 2001.

Modelul de top care a sosit în 2003 a fost CL 65 AMG cu V12 biturbo cu 612 CP și 1000 Nm! La acea vreme, coupeul de înaltă performanță era una dintre cele mai puternice două mașini din istoria AMG și Mercedes-AMG – alături de S 65 AMG care a fost prezentat în același timp.

Inovații în seria de modele sportive și luxoase

Active Body Control nu a fost singura inovație tehnologică a vehiculului. A mai fost echipat standard cu Electronic Stability Program (ESP), anti-slip regulation (ASR), anti-lock braking system (ABS) și braking assistance system (BAS). De asemenea, avea caracteristici precum faruri inovatoare bi-xenon cu sistem de curățare pentru faza lungă și scurtă, precum și sistemul PARKTRONIC. Numeroase airbaguri protejează ocupanții, în timp ce scaunele integrate pentru șofer și pasagerul din față au o funcție de acces ușor.

O balama nouă a ușii cu patru îmbinări a asigurat o intrare și o ieșire ușoară. „Pare discret, dar o mare parte a lucrărilor de inginerie s-au concentrat anume pe această balama. A fost o soluție foarte sofisticată. Scopul era acela de a obține în mod constant decalaje mici în deschiderea ușii”, își amintește Frank Knothe.

La cerere mai erau disponibile un sistem electronic de monitorizare a presiunii în pneuri, controlul adaptiv al vitezei de croazieră DISTRONIC și alte soluții, cum ar fi sistemul de autorizare a conducerii Keyless Go bazat pe card cu cip.

Până în februarie 2006 au fost construite 47.984 de CL-uri din seria C 215. Cel mai bine vândut model a fost CL 500 – 32.224 de unități – mai mult de două treimi din producția totală!

Ar mai fi de notat că C 215 și-a făcut un nume și pe pistele internaționale de curse. În sezonul 2000 de Formula 1, un Mercedes-Benz CL 55 AMG modificat a fost utilizat drept Safety Car oficial. Iar din toamna anului 2000, Mercedes-Benz a oferit CL 55 AMG „F1 Limited Edition” în stil Safety Car pentru clienții cu înclinații decisiv sportive.

Coupeul a fost limitat la 55 de exemplare și are o serie de dotări extrem de exclusiviste. De exemplu, este primul vehicul stradal din lume care are mecanisme de frânare cu discuri ventilate intern și fabricate din ceramică ranforsată cu fibre.

Cmentariile sunt închise