(video) Adio parasolare învechite! Renault introduce acoperișul panoramic Solarbay pe cele mai noi modele din gamă

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Să blochezi pătrunderea soarelui, menținând în același timp un habitaclu luminos și la temperatura potrivită nu este un lucru deloc ușor cu un acoperiș tradițional din sticlă. Dar în cazul celor mai recente modele Renault – Rafale E-Tech full hybrid și Scenic E-Tech 100% electric – acest lucru devine mult mai uşor.

Vehiculele sunt dotate cu acoperișuri panoramice inovatoare ce pot deveni opace sau transparente, total sau parţial, în funcţie de preferinţe, păstrând temperatura interioară confortabilă atât vara, cât și iarna.

Acoperișul panoramic inteligent numit Solarbay a fost dezvoltată de Renault și Saint Gobain Sekurit, fiind o întruchipare clară a filosofiei „voitures à vivre” a mărcii Renault. Anne-Chloé Kort, Scenic E-Tech electric Product Leader și Gregory Launay, Rafale Product Performance Leader, ne povestesc cum a fost conceput Solarbay cu scopul de a-i răsfăţa pe toți pasagerii aflaţi la bord.

Lăsați soarele să strălucească – sau adăpostiţi-vă de razele lui, dar lăsați lumina să intre: principala sarcină a Solarbay este la fel de simplă. Și se întâmplă într-un mod la fel de simplu și rapid:

  • Poate fi acționat folosind un buton aflat lângă plafonieră, care este la îndemâna șoferului și a pasagerului din față, sau care poate fi acționat vocal prin Google Assistant – ceea ce pot face toți pasagerii, inclusiv cei din spate.
  • Plafonul panoramic are peste un metru lungime, dar se opacizează sau devine transparentă complet în mai puțin de cinci secunde. Și o face cu stil, cu un „văl” subtil, dar spectaculos, care apare sau dispare progresiv, de-a lungul celor nouă segmente din sticlă.
  • Solarbay este și inteligent. Poate deveni opac integral sau parţial: Solarbay are patru poziții: transparenţă totală, opacitate totală, transparent în față și opac în spate sau invers.

Principalii beneficiari ai lui Solarbay vor fi pasagerii. Șoferul, desigur, care nu trebuie să se mai întindă până în spate pentru a trage parasolarul când soarele este prea strălucitor, dar și pasagerii din spate – în special copiii. Se pot juca sau dormi feriți de soare, prin activarea funcţiei care face umbră/întuneric în partea din spate, în timp ce șoferul şi pasagerul din faţă se bucură în continuare de lumină, partea din faţă rămânând transparentă.

Trapa vitrată inteligentă Solarbay menține, de asemenea, temperatura interioară la un nivel confortabil. După cum spune Anne-Chloé Kort: „Solarbay nu doar că protejează de razele soarelui, ci şi menține temperatura din habitaclu la un nivel stabil. Mulţumită diferitelor straturi de sticlă, nu contează dacă afară sunt -5°C sau +30°C, temperatura la interior rămâne aceeași!” Epoca în care aveam sentimentul că pășim într-un congelator iarna sau într-o saună vara este de domeniul trecutului.

Pentru a face acest lucru, Solarbay trece automat la opac atunci când opriți motorul și părăsiți mașina. Apoi, când vă întoarceți, revine la setarea de la momentul în care ați plecat, fără a fi necesară nicio acțiune. Din nou, simplu, rapid și inteligent.

Solarbay mai vine cu două avantaje suplimentare: pe măsură ce parasolarul tradițional lipsește, tavanul este cu 3 cm mai înalt – acest lucru îi va bucura pe cei mai înalţi pasageri. Mașina este şi mai eficientă: Solarbay cântărește cu 6 până la 8 kg mai puțin decât un plafon panoramic cu parasolar acţionat de un mic motor. Sunt posibile deci economii semnificative.

Renault a fost mereu preocupat să facă inovația accesibilă unui număr cât mai mare de persoane șila o scală cât mai largă, cât mai rapid. Chiar dacă Solarbay este un echipament de ultimă generaţie,nu face excepție de la această regulă.

Solarbay prezentă pe Rafale E-Tech full hybrid și Scenic E-Tech 100% electric utilizează sistemul AmpliSky de la Saint-Gobain Sekurit, bazat pe tehnologia PDLC (Polymer Dispersed Liquid Cristal). În esență, această tehnologie folosește un câmp electric pentru a deplasa moleculele între două foi de sticlă, ceea ce permite opacizarea acoperișului.

„Renault este primul producător auto generalist care oferă această tehnologie ce include controlul dublu, opțiunea de diviziune a setărilor pe față și spate și tranziția ultra modernă oferită de către cele nouă segmente. Marca face ca această tehnologie să fie accesibilă şi să ofere o performanță la cel mai bun nivel al pieței – peste cea a modelelor premium.”

Gregory Launay

Cmentariile sunt închise