(video) Premieră mondială: Noul Renault Rafale

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

În după amiaza zilei de duminică, în cadrul celei de-a 54-a ediții a Salonului Aeronautic de la Paris din Le Bourget, a fost prezentat al treilea membru al noii familii de modele Renault ce folosesc platforma CMF-C/D, după Austral şi Espace.

Numele noului SUV – Rafale – este preluat din trecutul aviatic al francezilor: mașina poartă denumirea familiei de avioane care în 1934 a fost produsă de divizia Caudron-Renault. Apropo, pe lângă maşină, la Salonul Aeronautic de la Paris a fost adusă şi aeronava Caudron-Renault C.460 Rafale, cu ajutorul căreia s-au stabilit mai multe recorduri de viteză în anii treizeci.

Caracteristici cheie:

  • Rafale este primul model nou al companiei, care de la bun început a fost modelat sub supravegherea designerului-şef Gilles Vidal, care a venit de la Peugeot în toamna lui 2020. De aceea, Rafale are un design complet diferit faţă de Austral şi Espace (modele de care expertul nu s-a atins), cu blocuri optice originale, structură diferită și panouri de caroserie mai în relief.
  • Dezvoltatorii scot în evidenţă în special grila frontală tridimensională, care constă din mici diamante fixate în unghiuri diferite și vopsite pe interior într-o culoare diferită. Dar această grilă este pur decorativ, cea funcţională cu radiator fiind situată mai jos în spatele barei de protecţie. Luneta are un unghi de înclinare de 17 grade, astfel încât s-a renunţat la ideea montării unui ştergător. Pachetul sport Esprit Alpine este oferit la un cost suplimentar.
  • Rafale, deși are doar două rânduri de scaune, este construit pe aceeași platformă întinsă pe care o foloseşte noul Espace cu trei rânduri de scaune, cu un ampatament de 2.738 mm. În lungime, aceste maşini sunt, de asemenea, aproape identice (4.710 mm), în timp ce Rafale este cu 17 mm mai lat (1.860 mm) și cu 35 mm mai scund (1.610 mm). Are, de asemenea, un ecartament cu 40 mm mai lat și roți mai late cu jante de 20 inchi (de 21 inchi sunt opţionale). Garda la sol declarată – 180 mm.
  • Designul interior al lui Rafale este practic identic cu al lui Austral (în echipări scumpe) și Espace. Diferențele se rezumă la decorul „sport”. În plus, nu veţi putea comanda un interior din piele pentru Rafale: pentru decor sunt folosite doar materiale sintetice, inclusiv materiale reciclate. Scaune frontale au un sprijin lateral mai pronunțat.
  • Cockpitul OpenR include un panou de bord de 12.3 inchi, un head-up display de 9.3 inchi şi o tabletă centrală verticală de 12 inchi. Rafale devine primul model al mărcii franceze cu noul sistem de operare Android Automotive 12 (modelele înrudite au versiunea 10), astfel încât grafica și structura de meniu sunt diferite.
  • Acoperișul panoramic opțional nu are secțiune glisante și nici măcar o perdea, căci sticla a fost concepută din start să nu permită pătrunderea razelor ultraviolete. În plus, conform tendinţelor de pe piaţă, îşi poate modifica printr-o reacţie electrocromă gradul de transparență.
  • Pe al doilea rând de scaune există un spațiu decent pentru picioare, însă bancheta nu poate fi reglată longitudinal cumva. Spătarul este împărțit în trei secțiuni într-un raport de 40:20:40. Porturi USB-C și suporturi de pahare pivotante sunt încorporate în cotiera centrală masivă, care poate fi transformată şi în suporturi pentru gadgeturi. Volumul portbagajului – 647 de litri.
  • Renault Rafale, ca și Espace, este oferit doar în format hibrid. Motorizarea de bază este exact aceeași:
    • Sistemul E-TECH include un benzinar turbo de 1.2 litri (130 CP/205 Nm) asistat de un demaror-generator (35 CP/50 Nm), la care este andocată o cutie de viteze cu trei arbori fără sincronizatori și ambreiaj (tip dog box, derivată din F1). 
    • Treptele sunt comutate prin intermediul unor cuplaje, în timp ce eventualele smucituri sunt atenuate de un sistem electronic, care coordonează vitezele de rotație ale arborelui cotit al motorului pe benzină și ale motorului electric (70 CP/205 Nm) instalat după cutia de viteze. 
    • Din schemă mai face parte o baterie modestă de 2 kWh, care funcționează sub o tensiune de 400V.
    • Tracțiunea este pe roțile din față, iar puterea de vârf a sistemului este de 200 CP.
    • Un astfel de hibrid poate porni de pe loc numai cu tracțiune electrică: funcționarea benzinarului la ralanti este exclusă, el intrând în joc numai după începerea mersului şi de la o anumită viteză. Conform Renault, această soluţie reducere pierderile de energie și consumul de combustibil. 
  • Va urma o motorizare plug-in hybrid cu tracţiune integrală pe care nici măcar modelele Austral şi Espace nu o au. Aceeași unitate de propulsie E-TECH este completată de un motor electric separat pe puntea din spate, iar o baterie mai voluminoasă este instalată sub podeaua cabinei. Puterea totală se va ridica la 300 de cai!
  • Renault Rafale vine standard cu suspensie spate independentă (similară cu a lui Espace), dar cu o configurație mai sportivă, plus o direcție mai ascuţită. Pentru o taxă suplimentară se poate monta sistemul 4CONTROL, care poate întoarce roţile din spate până la un unghi de cinci grade.

Renault Rafale va fi produs la aceeași fabrică din Palencia, Spania, unde sunt produse Austral și Espace. Dar începerea vânzărilor în Europa va avea loc abia în primăvara lui 2024, iar la început doar hibridul de bază cu 200 CP va intra pe piață. Preţul preliminar aproximativ – 50.000 de euro.

GALERIE VIDEO:

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise