(video) Adio, Prinţesă mecanic auto!
Regina Elisabeta a II-a, Regina Regatului Unit al Marii Britanii și altor state suverane, cunoscute sub numele de Commonwealth, a murit în după amiaza zilei de joi, 8 septembrie, la vârsta de 96 de ani, la moșia ei, Castelul Balmoral din Scoţia, înconjurată de familia ei. O lume întreagă o deplânge și se uită înapoi la o domnie de 70 de ani – cea mai lungă din istoria regală.
Și, în ciuda tuturor suișurilor și coborâșurilor, a tuturor scandalurilor interne din familie, această domnie a fost întotdeauna strâns legată de autovehicule. A fost numită “Princess Auto Mechanic” când s-a alăturat Serviciului Teritorial Auxiliar la vârsta de 18 ani, cu puțin timp înainte de sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial și a fost instruită în calitate de șofer de camion și mecanic.
De atunci, Regina a fost întotdeauna atașată de mașină. Fie că este vorba de trăsuri regale, mașini blindate de stat sau ca șofer al unui Land Rover ori Jaguar, în cizme de cauciuc, pe una dintre moșiile sale de țară.
Regină din 1953
Regina Elisabeta a II-a a fost încoronată oficial din 2 iunie 1953. Cu toate acestea, ea fusese deja proclamată Regină după moartea tatălui ei încă din 6 februarie 1952.
În timpul primelor călătorii împreună cu soţul său, care a decedat apropo anul trecut, cuplul a folosit mașini marca Land Rover, Jaguar și Bentley. Practic aşa a rămas tradiţia până astăzi.
Totuşi au fost şi excepții. De exemplu, în timpul unei vizite în Germania, Regina s-a deplasat prin Stuttgart cu un Mercedes 600 Landaulet pe 24 mai 1965, vizitând turnul de televiziune care s-a deschis în 1956 și ulterior oraşul Marbach am Neckar. Mercedes-ul în cauză se află acum în Muzeul mărcii germane.
În timpul vieții sale, Prinţul Philip și Regina Elisabeta au folosit limuzine Bentley sau SUV-uri Land Rover în timpul paradelor. Din 2015, atribuțiile reprezentative au fost preluate de un Range Rover cu propulsie hibridă diesel, modificat de către divizia Special Vehicle Operations.
Un Bentley care valorează peste 10 milioane de lire sterline
Pe lângă un Range Rover, Regina folosise și un Bentley special, care s-a alăturat flotei în 2002 cu ocazia Jubileului de Aur al Reginei, în scopuri reprezentative. Sedanul a fost evaluat la peste 10 milioane de lire sterline. Un al doilea exemplar a fost întotdeauna ținut în rezervă.
Bazat pe un vechi Arnage, al cărui ampatament a fost prelungit cu aproape 29 de centimetri, acest Bentley State Limousine realizat de carosierul Bentley Mulliner, are peste 6.2 metri lungime și doi metri lățime. Sub capotă stă un V8 twin-turbo de 6.75 litri, care produce 406 CP şi 825 Nm de cuplu. În 2009 s-a anunţat că ambele maşini vor fi convertite pentru a consuma biocombustibil.
Cele două limuzine sunt echipate cu portiere posterioare care se deschid contra direcţiei de mişcare. Panouri opace deasupra lunetei pot fi instalate pentru mai multă intimitate, fie îndepărtate pentru o vizibilitate sporită a ocupanților de pe bancheta din spate, acoperită cu o pânză din lână de miel. Iar pentru protecția ocupanților, caroseria și sticla sunt blindate, cabina poate fi etanșată în caz de atac cu gaz și este, de asemenea, rezistentă la explozie, iar anvelopele sunt ranforsate cu kevlar.
Până la moartea sa, Regina a folosit de obicei Bentley-urile în rarele ocazii în care a călătorit în străinătate, dar a folosit și alte mașini de stat sau vehicule oferite de gazde. Șoferul Reginei, Joe Last, îi dezlănțuia puterea pe roțile din spate printr-o transmisie automată cu patru trepte, deși Elisabeta a II-a cu siguranță nu era împinsă în scaun din cauza unor acceleraţii brutale.
Într-un mod special, Processional Speed, maşina se deplasa cu maximum 14 km/h.
Săbiile și medaliile nu ar trebui să zdrăngănească
Exemplarul pe care îl folosea cel mai des este vopsit într-o combinaţie de culori roşietică-neagră şi prezintă emblemele Reginei pe uși. Acestea pot fi văzute și ca ornament pentru capotă sau acoperiș. Un acoperiș din sticlă și o lunetă mare îi permitea monarhului să vadă bine mulţimile de oameni şi să-i salute.
Ferestrele din sticlă blindată pot fi coborâte complet. Se spune că familia regală britanică a insistat în timpul dezvoltării ca geamurile să nu fie fumurii nici într-un fel. Pentru interior, după cum am spus, sunt prevăzute huse din material textil special şi scump pentru scaune, dar și iluminare pentru conducerea pe timp de noapte.
Aplicațiile din lemn și metal nu au fost folosite intenționat şi asta pentru a preveni zgomotul puternic al săbiilor sau medaliilor uniformei de paradă a prințului consort, care a murit cu puțin timp înainte ca Regina să împlinească 95 de ani. Pentru o ieșire impunătoare, ușile care se deschideau în spate ofereau mult loc pentru îmbarcare şi debarcare. Unghiul exact la care se pot deschide este de 87 de grade.
Greutatea maşinii de aproape 3.4 tone sugerează că are un echipament extins în termeni de siguranță. Apropo, mai este necesar de menţionat că formele maşinii au fost concepute de către designerul Dirk van Brackel, care a fost responsabil şi pentru înfățișarea lui Bentley Continental GT, printre altele.
London Bridge is down
Odată cu moartea Reginei a intrat în vigoare un protocol strict numit D-Day sau Operation Unicorn.
„London Bridge is down”: cu această expresie secretarul privat al Casei Regale l-a informat pe proaspătul prim-ministru despre moartea Reginei. Au fost apoi informate guvernele străine, drapele din ţară au fost coborâte în bernă și au fost publicate primele planuri pentru înmormântarea de stat.
În același timp, prințul Charles, fiul Reginei Elisabeta a II-a, este declarat rege.
În ziua D 4, a patra zi după moartea Reginei, va avea loc prima repetiție pentru procesiunea prin Londra. O zi mai târziu, sicriul va fi transferat de la Palatul Buckingham la Palatul Westminster, după ce va fi adus din Balmoral cu trenul regal şi cu un avion. În a 6-a zi va avea loc repetiția pentru procesiunea funerară de stat. În a zecea zi, urmează înmormântarea de stat.
Regina Elisabeta a II-a va fi înmormântată lângă soțul ei, Philip, în Capela St. George de la Castelul Windsor. Nu numai membrii Casei şi Curţii Regale, ci și șefii de state din toată Europa, cel puţin, vor fi invitați la slujba de înmormântare.
Vezi şi:
Cmentariile sunt închise