(video) Artă pe roți! Exteriorul acestui McLaren 750S a fost vopsit manual în peste 1200 de ore de muncă
McLaren Automotive și-a dezvăluit cea mai ambițioasă și mai exigentă livrea personalizată de până acum – tema uimitor de complexă 3-7-59, care marchează și fondarea McLaren acum 60 de ani. Realizată de experți tehnicieni în vopsire de la McLaren Special Operations (MSO), fiind necesare peste 1.200 de ore de muncă, tema a fost prezentată pe un McLaren 750S.
Vor fi create șase automobile cu variante unice ale temei 3-7-59, fie 750S Coupe, fie 750S Spider, toate fiind deja vândute.
Denumirea temei 3-7-59 este o referință la numerele purtate în curse de mașinile victorioase McLaren în fiecare dintre cele trei victorii Triple Crown: cifra „3” se găsea pe M16D condus la Indy 500 din 1974 de Johnny Rutherford; cifra „7” pe McLaren MP4/2 a lui Alain Prost care a câștigat Monaco GP în 1984; iar numărul „59” a fost utilizat pe McLaren F1 GTR care a câștigat Le Mans în 1995 cu echipajul format din Yannick Dalmas, Masanori Sekiya și JJ Lehto.
Tema 3-7-59 duce capacitățile de vopsire ale McLaren la noi culmi, încorporând peste 20 de culori pentru a crea exteriorul uimitor al mașinii. Pentru a obține profunzimea și detaliile uimitoare, tehnicienii de la MSO s-au bazat pe zeci de ani de experiență combinată și tehnici dezvoltate în cadrul unor proiecte one-off anterioare.
Povestea Triple Crown spusă de Tema 3-7-59 începe pentru șofer chiar înainte de a intra în mașină. Cheia poartă ilustrații pictate manual care imită exteriorul multicolor al mașinii. Partea din față a mașinii în sine se inspiră din modelul alb și roșu al lui McLaren MP4/2, cu numărul de cursă „7” al acelei mașini purtat pe ”capotă” și subtil integrat în interpretarea expresivă „zdrobită” a modelului mașinii de F1.
Ambele fețe laterale sunt un omagiu adus lui McLaren F1 GTR, câștigător al Le Mans în 1995, cu schema de culori gri și numărul de cursă „59”, în timp ce punctul verde strălucitor indică participarea sa în clasa GT1 a celebrului maraton.
Alte detalii rafinate din vopsea, care povestesc istoria Triple Crown a McLaren, includ așa-zise „easter eggs” ascunse care fac referire la mașinile care au câștigat cursele, anii selectați în care McLaren a triumfat la un eveniment Triple Crown și evoluția siglei McLaren de la emblema originală McLaren Racing la „Speedmark-ul” folosit astăzi.
Inspirându-se de la McLaren M16D, treimea din spate a temei 3-7-59 este predominant asortată cu portocaliul câștigătorului Indy 500 din 1974, dar precum mașina de curse în sine poartă cifra „3” în albastru. Pe partea cu numărul de cursă al lui M16D, vopseaua portocalie trece în schema gri a lui F1 GTR printr-un efect de steag în carouri învolburat, pictat la perfecțiune cu o atenție incredibilă la detalii.
Pe cealaltă parte a mașinii, s-a aplicat o răsucire folosind o nouă tehnică dezvoltată de MSO: o „stropire” albastră izbitoare, inspirată de culoarea numărului de cursă și creată folosind un proces vectorial de așa-zisă explozie peste mașină. Acest proces folosește o stropire scanată creată pe pânză ca șablon pentru efectul de vopsea, care este apoi mărit. Utilizarea a patru nuanțe de albastru în stropire îi conferă un aspect tridimensional, în ciuda faptului că rămâne complet la nivelul suprafeței mașinii.
Jantele din aliaj ultra-ușoare Vortex, finisate în Satin Black, acoperă etriere de frână alternante, finisate în albastru, roșu și Le Mans Gold, o altă referință a celor trei mașini câștigătoare a Triple Crown.
Dincolo de măiestria uluitoare expusă pe corpul mașinii, tehnicienii MSO au inclus și noi funcții ascunse și interactive. Există trei coduri QR pe livrea, fiecare dintre ele oferind un portal live către o pagină web care detaliază mașina. Într-o anumită lumină și un anumit unghi, un motiv reflectat „3-7-59” strălucește pe suportul care găzduiește luminile de zi din cadrul farului. Iar în spate, un logo electrocromic MSO se aprinde în lumina de frână montată pe partea inferioară a aripii active.
Experimentând cu materiale noi, McLaren a creat detalii exterioare realizate din foiță de argint. Situată pe ușa inferioară pe ambele părți ale modelului 750S cu tema 3-7-59 și aplicată folosind tehnici de aurire dezvoltate intern de McLaren pentru a obține propriul efect dorit, se găsește o siglă argintie Triple Crown cu un finisaj patinat minunat – una dintre numeroasele aplicații speciale ale mărcii pe tot vehiculul.
Logourile Triple Crown sunt încorporate și în interiorul mașinii, cusute în McLaren Orange pe tetierele scaunelor de curse standard din fibră de carbon și gravate pe cotiera centrală. Scaunele mai sunt decorate cu o grafică Triple Crown, care este gravată în Alcantara de nuanța grafitului, iar pentru finisaje se face uz de cusături albe contrastante.
Interiorul găzduiește, de asemenea, ornamente vizuale ale ușilor din fibră de carbon vopsite cu aceeași lucrare de artă care apare pe scaune; un marcaj pictat la ora 12 pe janta volanului; padele extinse din fibră de carbon pictate manual, inspirate de vopseaua roșie și albă „fărâmată” care împodobește nasul modelului 3-7-59, ca un tribut adus lui McLaren MP4/2
Chiar și dincolo de nivelul văzut, 3-7-59 poartă caracteristici unice. Pedalele, care sunt marcate cu lucrări de artă gravate cu laser, care se potrivesc cu unele dintre detaliile de vopsea de pe exteriorul mașinii, sunt finisate cu un strat ceramic și stele Triple Crown albe, negre și portocalii. Aceleași stele sunt pictate pe pragurile din fibră de carbon. Un al treilea detaliu ascuns este găsit odată ce ușile sunt deschise – placa dedicată mașinii, care este un omagiu unic și special adus succesului McLaren în Formula 1 și Marele Premiu din Monaco, prezentând o bucată autentică de fibră de carbon a mașinii McLaren de Formula 1.
Cmentariile sunt închise