(video) Astăzi a fost inaugurat cel mai mare pod din România, aflat la 30 de km de Giurgiulești
Planificat iniţial pentru 27 iunie, astăzi, 6 iulie 2023, a fost inaugurat oficial unul dintre cele mai mari proiecte finanțate prin politica de coeziune a UE – podul de la Brăila din România, văzut din satelit şi înregistrat deja pe Google Maps drept Pod Braila-Tulcea (DN 2S, între Brăila și Smârdan).
Podul va lega porturile de la Marea Neagră și Delta Dunării de restul țării și de rețeaua transeuropeană de transport, mai amplă. Contribuția UE la acest proiect se ridică la 363 de milioane de euro, dintr-un total de 500 de milioane.
Acest pod suspendat, lung de 2 km și situat la 38 de metri deasupra apei, având câte două benzi per sens, este cel mai mare din România și cel mai mare pod peste Dunăre în general. Mai mult, ocupă locul trei în topul celor mai mari poduri suspendate din UE!
O mai bună mobilitate și dezvoltare economică
Podul va face posibil tranzitul liber al vaselor și va înlocui o cursă cu un feribot lent și nefiabil, care este adesea întreruptă din cauza condițiilor din timpul iernii și a condițiilor meteorologice nefavorabile.
Este de așteptat ca, prin deschiderea acestui pod, durata deplasării să fie redusă cu aproximativ 50 de minute și să fie deservite zilnic aproximativ 11.400 de vehicule fizice. Se vor produce astfel beneficii foarte mari pentru mobilitatea forței de muncă, turism și schimburile comerciale și se vor consolida legăturile regiunii cu restul țării.
De asemenea, vor fi stimulate mobilitatea și dezvoltarea economică prin călătorii mai rapide și mai sigure, un acces mai ușor al comunităților locale la îngrijirile de sănătate, precum și la serviciile publice și comerciale din întreaga regiune de sud-est a României.
Proiectul va contribui totodată la construirea a 23.4 km de infrastructură de transport precum drumuri, poduri, joncțiuni, treceri la nivel și pasaje superioare care vor răspunde nevoilor populației din regiunile Moldova și Dobrogea.
O structură impresionantă
Podul este o minune a tehnologiei prin turnurile și sistemul său de ancorare. Cablurile principale totalizează aproximativ 81.000 km – o lungime comparabilă cu dublul circumferinței Pământului – și au o durată de viață garantată de 120 de ani. Blocurile de ancorare, cu diametrul de 47 de metri, sunt îngropate la o adâncime de 31 m, acestea fiind cifre pe care le ating foarte puține structuri de poduri din lume.
Podul și unele părți ale drumurilor de acces sunt funcționale de astăzi, în vreme ce construcția restului de drumuri de acces, inclusiv drumul principal de legătură cu malul din Tulcea, se preconizează că va fi terminată până la finalul anului 2023.
Podul este unul exclusiv pentru traficul rutier, iar pietonii și bicicliștii nu au acces, deşi se va face o propunere ca în fiecare an, ziua de 6 iulie să fie şi una deschisă circulaţiei pietonilor. În primii cinci ani nu se va plăti taxă de trecere de către şoferi!
La evenimentul de inaugurare au participat înalţi reprezentanţi ai statului român, inclusiv preşedintele României, dar şi reprezentanţi ai Republicii Moldova.
„Podul de la Brăila, unul dintre cele mai mari și mai sofisticate tehnic din Europa, este un proiect de succes atât pentru România, cât și pentru Uniunea Europeană. Această nouă conexiune de transport va duce la dezvoltarea economică în comunitățile din vecinătate și va avea un impact pozitiv pentru regiunile Dobrogea și Moldova. În plus, podul are o importanță sporită în contextul geopolitic actual, al războiului din Ucraina. Creșterea capacității infrastructurii din regiunea Dunării este vitală pentru a îmbunătăți securitatea la nivelul Uniunii Europene și pentru a asigura transportul mărfurilor care tranzitează România dinspre și înspre Ucraina și Republica Moldova.”
Adina Vălean, comisarul pentru transporturi
Informaţii importante:
Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că circulația rutieră pe acest pod denumit Golden Gate (fiind asemănător cu celebrul pod „Golden Gate” din San Francisco) a început a se desfăşura de astăzi de la ora 13:00, cu restricție de viteză de 80 km/h.
Noaptea, în intervalul orar 21:00 – 06:00, de luni până vineri, circulația pe pod va fi suspendată! În weekend-uri și sărbători legale (chiar dacă sunt zile din cursul săptămânii), circulația rutieră va fi deschisă.
Toate aceste prevederi se aplică până la data de 30.11.2023!
În 2019, Comisia a aprobat finanțarea din partea UE pentru podul din România în urma unui studiu de fezabilitate care a analizat alternativele posibile de a conecta cele două părți ale țării, asigurând o traversare viabilă a Dunării.
Conservarea patrimoniului natural al României a reprezentat un criteriu esențial în toate fazele de pregătire a proiectului.
Podul face parte din pachetul mai amplu de investiții în rețeaua de transporturi din România, finanțate prin politica de coeziune, scopul fiind de a se promova un sistem de transport multi modal, de a se adăuga verigile lipsă și de a se îmbunătăți siguranța și conectivitatea transfrontalieră.
În perioada de programare 2014-2020, România a primit finanțare totală de peste 24 de miliarde de euro în cadrul politicii de coeziune a UE, o parte substanțială din această finanțare (5.6 miliarde de euro) fiind dedicată ameliorării rețelei de infrastructuri în sectorul transporturilor și al energiei. În perioada de programare în curs, 2021-2027, România va primi 31 de miliarde de euro din fonduri ale politicii de coeziune, inclusiv 4.6 miliarde de euro pentru infrastructura de transport rutier, feroviar și pe apă.
GALERIE FOTO:
(sursă: utilizatori Google Maps)
𝗚𝗼𝗹𝗱𝗲𝗻 𝗚𝗮𝘁𝗲-𝘂𝗹 𝗥𝗼𝗺𝗮𝗻𝗶𝗲𝗶 𝗲𝘀𝘁𝗲 𝗴𝗮𝘁𝗮De azi, România are un simbol – Podul suspendat peste Dunăre de la Brăila/Galați – Tulcea, care, începând cu ora 13, va fi deschis circulației rutiere.Voi propune Ministerului Transporturilor și Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere #CNAIR ca această zi de dare în trafic a podului suspendat peste Dunăre să devină, în fiecare an, 𝘇𝗶 𝗱𝗲𝘀𝗰𝗵𝗶𝘀𝗮 𝗰𝗶𝗿𝗰𝘂𝗹𝗮𝘁𝗶𝗲𝗶 𝗽𝗶𝗲𝘁𝗼𝗻𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗽𝗲 𝗽𝗼𝗱, astfel încât ca oamenii să îl poată vizita și pietonal, iar această zi să se numească „𝒁𝒊𝒖𝒂 𝒑𝒊𝒆𝒕𝒐𝒏𝒊𝒍𝒐𝒓”.Acest pod este al românilor și al României!🇷🇴 𝗛𝗮𝗶, 𝗥𝗼𝗺𝗮𝗻𝗶𝗮, 𝗵𝗮𝗶 𝗰𝗮 𝘀𝗲 𝗽𝗼𝗮𝘁𝗲! 🇷🇴 ___________________________ #Braila #Dunare #Tulcea #PodBraila #BrailaGalati #Smârdan #Măcin #Galati #Jijila #PodpesteDunare #infrastructura #transport #infrastructurarutiera #modernizare #dezvoltare #DezvoltamRomania #infrastructuraRomania #HaiRomaniaHaiCaSePoate
Posted by Irinel Ionel Scriosteanu on Wednesday, 5 July 2023
𝗖𝗲𝗹 𝗺𝗮𝗶 𝗺𝗮𝗿𝗲 𝗽𝗼𝗱 𝘀𝘂𝘀𝗽𝗲𝗻𝗱𝗮𝘁 𝗰𝗼𝗻𝘀𝘁𝗿𝘂𝗶𝘁 𝘃𝗿𝗲𝗼𝗱𝗮𝘁𝗮 𝗶𝗻 𝗥𝗼𝗺𝗮𝗻𝗶𝗮 𝘀𝗶 𝗮𝗹 𝘁𝗿𝗲𝗶𝗹𝗲𝗮 𝗱𝗶𝗻 𝗘𝘂𝗿𝗼𝗽𝗮 𝗮 𝗳𝗼𝘀𝘁 𝗱𝗮𝘁 𝗶𝗻 𝘁𝗿𝗮𝗳𝗶𝗰În cursul zilei…
Posted by Irinel Ionel Scriosteanu on Thursday, 6 July 2023
Cmentariile sunt închise