(video) Atenţie, şoferi! O pereche de elani a fost văzută pe un câmp din nordul ţării
În atenţia conducătorilor auto, mai ales a celor care se deplasează în zona de nord a ţării. O pereche de elani ar fi traversat frontiera cu Ucraina şi au ajuns pe teritoriul Republicii Moldova. Animalele au fost observate undeva în raionul Drochia.
Despre aceasta a anunţat Ion Bulmaga, şeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului, care a mai declarat că a fost luată legătura cu Inspectoratul de Poliție local și Inspecția pentru Protecția Mediului Drochia, în scopul monitorizării acestora!
Subspecia elanului din imagini ar fi una eurasiatică, care oficial se întâlnește și în zonele de nord ale Ucrainei. Greutatea unui mascul adult poate depăşi 500 de kg. Un elan adult are puțini inamici, dar o haită de lupi poate fi o amenințare, în special pentru femelele cu pui.
Structura corpului elanului, cu un corp masiv și picioare lungi, face aceste animale periculoase în cazul implicării lor în coliziuni cu autovehicule. Astfel de coliziuni sunt adesea fatale pentru ambele părți implicate. Acest lucru a dus la dezvoltarea unui test auto cunoscut drept “testul elanului” (Älgtest în suedeză, Elchtest în germană).
Termenul a fost propus de revista auto suedeză Teknikens Värld pentru a denumi un test în care mașina testată trebuie să ocolească cu viteză mare un elan (imaginar) care ar fi apărut pe banda de circulaţie, cu ieşire pe contrasens, după care să revină în poziţie iniţială repede şi fără a atinge vreun obstacol, în acest caz marcate cu nişte conuri.
Termenul testul elanului a devenit cunoscut mai ales când prima generaţie Mercedes-Benz A-Class a picat acest test. Reporterii de specialitate din Germania au minimalizat relevanța acestuia, dar autorii testului au replicat că acest tip de manevră e important în încercarea de a evita coliziunea cu un elan. Înainte de acest incident testul se numea simplu – manevra de evitare – dar apoi termenul de testul elanului s-a răspandit rapid în presa auto germană și ulterior în cea mondială.
În general, impactul elanului cu un autoturism rupe picioarele lungi ale animalului. În acelaşi timp, corpul său greu poate să nu fie împins pe carosabil, ci din contra, poate sparge parbrizul, iar airbagurile nu se deschide în acest caz decât parțial, cu repercusiuni dezastruoase asupra ocupanților.
Semne şi indicatoare rutiere de atenționare sunt pe larg folosite în regiunile cu populație mare de elani. Fiţi deci atenţi şi respectaţi limitele de viteză!
Conform unor informaţii neoficiale, animalele au fost deja identificate şi sunt păzite în zona în care se află la moment.
Cmentariile sunt închise