(video) Aţi auzit despre Citroën Mehari? Maşina de teren a apărut exact acum 55 de ani

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Pe 16 mai 1968, în urmă cu 55 de ani, în centrul mișcării de protest a studenților francezi, Citroën a dezvăluit noul său vehicul pe terenul de golf din Deauville – Méhari. Un pickup atipic care oferea între 28 și 32 CP, cu o caroserie din plastic ABS (acrilonitril butadien stiren), stilizat de Roland de La Poype. Construit pe o platformă Dyane 6, a fost prezentat la momentul lansării cu denumirea Dyane 6 Mehari.

Produs timp de aproape 20 de ani, între 1968 și 1987, au fost fabricate 144.953 de unități (dintre care 1.213 de modele cu AWD), ceea ce reprezintă un succes surprinzător pentru acest vehicul ieșit din comun. Mehari a fost produs, în cea mai mare parte, în fabrica Citroën din Forest, Belgia, dar și în alte șapte fabrici din Franța, Spania și Portugalia.

Un vehicul pentru toate tipurile de teren și pentru toate anotimpurile

Numele de Mehari provine de la numele masculin mehari, care este denumirea dromaderilor în Africa de Nord și Sahara. Aceste animale sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a se deplasa în deșert, pentru rezistența și temperamentul lor. Un mehari este capabil să transporte atât bunuri, cât și pasageri pe distanțe lungi. Acest nume este, prin urmare, reprezentativ pentru modelul Citroën Mehari, cunoscut pentru adaptabilitatea la toate tipurile de teren. Este un vehicul cu multe capabilități.

Din exterior privit, Mehari nu pare potrivit pentru toate anotimpurile, deoarece arată mai degrabă ca o mică decapotabilă folosită în timpul vacanței de vară. Însă datorită unei huse de iarnă, mașina este complet etanșă, ceea ce o transformă într-un vehicul care poate fi folosit pe tot parcursul anului.

Practic, modular și economic

Mehari este extrem de flexibil, oferind posibilitatea de a converti o parte din podea într-un spătar, lucru care îi permite să adauge două scaune în spate și să acomodeze astfel până la patru pasageri. Acesta poate fi utilizat într-o gamă largă de situații, transportând atât bagaje de diverse forme şi mărimi, cât și un număr rezonabil de pasageri.

Caroseria vehiculului este alcătuită din numai 11 piese ușor de reparat și poate fi curățată cu un singur jet de apă atât în interior, cât și la exterior. Acest lucru facilitează întreținerea vehiculului și aduce avantaje economice clienților săi.

O adevărată amintire din copilărie pentru o întreagă generație, acest concept atipic, modular și economic, proiectat cu materiale moderne pentru acea vreme și o caroserie inovatoare, a devenit de-a lungul anilor un veritabil simbol al industriei de automobile.

Trei versiuni mitice

Deși a fost produs timp de aproape 20 de ani, modelul Mehari a avut doar trei versiuni diferite, inclusiv două ediții limitate. În 1983, au fost lansate două versiuni speciale. În primul rând, Méhari Plage, cu un aer de vacanță și o culoare galbenă stridentă, care a fost vândut în Spania și în Portugalia. Și, în aprilie 1983, Méhari Azur a fost lansat pe piețele franceză, italiană și portugheză în doar 700 de unități.

În 1979, Citroën a introdus o nouă versiune, cu varianta 4×4, care oferea o libertate aproape inegalabilă chiar și astăzi.

O carieră deosebit de diversificată

Mehari este un vehicul care prezintă un interes deosebit pentru administrațiile publice, cum ar fi poliția, vămile, aeroporturile, hipodromurile și multe altele, dar și pentru comercianți, meșteșugari și persoane fizice. A avut ocazia să aibă o carieră îndelungată şi în cadrul armatei franceze, care a comandat un total de 11.457 de Mehari între 1972 și 1987.

Iar modelul Mehari 4×4 a făcut carieră în asistența medicală pe șoselele din întreaga lume. Mai mult, a participat chiar la Raliul Paris-Dakar din 1980, în cadrul căruia au fost închiriate zece Mehari 4×4 pentru a asigura asistență medicală de-a lungul traseului.

În fine, Mehari a avut o carieră cinematografică deosebită, în special datorită celebrului film Le gendarme de Saint Tropez cu Louis de Funès.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/