SUA: O miliardară și-a pierdut viața într-o Tesla care a ajuns în apă și nu a putut fi deschisă

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Influenta femeie de afaceri americană Angela Chao, miliardară și moștenitoare a unei mari companii de transport maritim, și-a pierdut viața pe teritoriul fermei sale din Texas. S-a înecat într-o Tesla Model X care a ajuns într-un iaz.

Deși incidentul tragic a avut loc la începutul lunii februarie, detaliile au devenit cunoscute abia acum, notează The Wall Street Journal.

FOTO: vehiclesuggest.com

Angela Chao, în vârstă de 50 de ani, era șefa unei mari companii de transport maritim deținută de familia sa și soția miliardarului Jim Breyer. După ce a început pandemia de COVID-19, cuplul s-a mutat în Austin, Texas, cumpărând un conac și o fermă în stil italian.

La începutul lunii februarie, Chao și-a invitat la o petrecere organizată la acea fermă șapte prietene cu care a învățat la Harvard Business School. Acestea au ajuns în seara zilei de 9 februarie, iar o zi mai târziu au făcut un grătar pentru a marca Anul Nou chinezesc. După cină, Chao a părăsit pensiunea cu 10 dormitoare în care îi cazase pe oaspeți. A decis să se întoarcă într-a sa locuință pentru a se odihni împreună cu fiul acesteia de numai trei ani, care stătea cu o bonă.

Întrucât noaptea era rece și fără lună, în jurul orei 23:30, Chao a decis să nu meargă pe jos, deși i-ar fi luat doar patru minute să ajungă. A urcat în schimb într-o Tesla Model X. La doar câteva minute după plecare, proprietara fermei a sunat în panică pe una dintre prietenele sale și i-a spus că a dat prea mult înapoi și că mașina a alunecat într-un iaz.

În timp ce efectua o întoarcere din trei mișcări, ea a inclus treapta R în locul D. A fost o greșeală pe care a făcut-o cu schimbătorul de viteze. Mașina a accelerat înapoi, a trecut peste un dig și a intrat în iaz. Acolo a început să se scufunde destul de repede.

Iazul în care a alunecat Tesla este cel din partea de sus a fotografiei
FOTO: EAGLEVIEW
Iazul în care a alunecat Tesla este cel din partea de sus a fotografiei
FOTO: EAGLEVIEW

Potrivit raportului autorităților, serviciile de urgență au ajuns la fața locului la 24 de minute după ce la 911 a sunat nu șoferița, ci una dintre prietenele sale.

Și acum ceea ce ne-a atras de fapt atenția asupra acestui subiect! Oaspeții, managerul fermei și soția acestuia, paramedicii, pompierii și adjuncții șerifilor au petrecut minute bune în încercarea de a scoate femeia din Tesla. Toate încercările de a sparge geamurile sub apă au eșuat!

Operațiunile de salvare au fost îngreunate de lipsa unei echipe de scufundări disponibile și a unei remorcări care nu avea un cablu suficient de lung pentru a ajunge la mașina ei.

Din nefericire Angela Chao s-a înecat, petrecând mai mult de o oră sub apă. Resuscitarea nu a avut succes, aceasta fiind scoasă din automobil la ora 00:56.

Când mașina ei a intrat sub apă, toată puterea și statutul acesteia erau irelevante. Oficialii locali care încercau să o salveze nici nu știau cine este. Tot ce știau ei era că era întuneric și apa era neagră și rece. Nici măcar nu puteau fi siguri că structura scufundată pe care stăteau era un Model X albastru închis.

WSJ a numit-o una dintre cele mai influente femei din lume. Iar The New York Times scrie că familia Chao este cunoscută pe scară largă printre proprietarii celor mai mari companii de transport maritim din lume. A apărut adesea în paginile presei business din SUA datorită interacțiunii sale active cu afacerile chineze.

Jim Breyer se afla în Dubai în drum spre un centru de conferințe unde avusese loc United Arab Emirates World Government Summit. Acolo urma să vorbească despre inteligența artificială și medicină, cea mai recentă pasiune a sa profesională. Era într-o mașină cu un coleg când i-a sunat telefonul.

Jim Breyer și Angela Chao
FOTO: Frazer Harrison/Getty Images

Un șofer are aproximativ un minut la dispoziție pentru a ieși dintr-o mașină care se scufundă în apă! 

Atunci când vehiculele erau fabricate cu acele comenzi mecanice pentru acționarea manuală, un șofer putea coborî geamul pentru a ieși. Deși ar fi nevoie de o claritate a minții adesea evazivă în caz de urgență. 

În mașinile mai noi, cum ar fi Tesla Model X care este un electromobil, șoferul poate avea la dispoziție câteva secunde să apese butonul pentru a coborî geamul înainte ca nivelul apei să crească prea mult și să se ”stingă lumina” drept măsură de protecție. După aceea, singurul mod de ieșire ar fi deteriorarea geamului, spun experții în siguranță auto. Acest lucru este îngrozitor de dificil sub apă. Dar mai ales când trebuie de spart o sticlă călită sau laminată mai rezistentă, pe care majoritatea companiilor auto o folosesc astăzi. 

O astfel de sticlă ranforsată utilizează și Tesla pentru Model X din 2020, conform documentelor companiei. Sticla laminată, în special, este lăudată pentru calitățile sale de siguranță, cum ar fi prevenirea aruncării din mașină a unui șofer în timpul unui accident. Cu toate acestea, este aproape imposibil de spart sub apă, conform testelor efectuate de American Automobile Association. 

Tesla nu a răspuns solicitărilor de a comenta cumva această situație nefericită. 

În fiecare an, aproximativ 400 de oameni mor în America de Nord în mașini scufundate. Și în prezent nu există cerințe pentru protejarea ocupanților din vehiculele scufundate în apă, impuse de autoritățile federale de reglementare în materie de siguranță.

Vezi și: (video) Oslo: Câțiva români, martorii scufundării unei Tesla în care se aflau două persoane salvate într-un ultim moment

Cmentariile sunt închise