(video) Auto Shanghai 2019: Premieră mondială – Audi AI:ME concept car
La Auto Shanghai 2019 sau cum mai este numit, Salonul Auto de la Shanghai, Audi introduce un concept de mobilitate vizionar pentru mega oraşele viitorului. Showcar-ul Audi AI:ME oferă dimensiuni compacte, un interior spațios şi futurist, precum și capacitatea de a rula în mod autonom. Acest lucru permite ocupanților să facă ceea ce le place cu timpul lor la bord.
Audi AI:ME mai oferă o gamă largă de caracteristici high-tech pentru comunicare, divertisment sau pur și simplu relaxare.
https://www.youtube.com/watch?v=c1BMjOQVJVQ
Linia corpului conceptului Audi AI:ME demonstrează modul în care emoția și economia spațială pot forma o sinteză perfectă într-o mașină compactă cu acționare electrică. Există un motiv pentru care numele AI:ME subliniază relația cu Audi AIcon. Afinitatea liniei corpurilor și conceptul acestor două maşini va deveni evident în Shanghai, deoarece ambele autovehicule vor fi prezente pe standul companiei.
Exteriorul se mai remarcă printr-o grilă tipică hexagonală Singleframe, numeroase muchii în stilul Audi AI care se reflectă inclusiv în farurile şi stopurile LED, portiere posterioare care se deschid contra direcţiei de mişcare şi nişte jante aerodinamice masive de 23 de inci. De asemenea, caroseria include numeroase orificii care ascund sute de elemente LED şi proiectoare matrix, care sunt folosite pentru comunicarea maşinii cu alţi utilizatori rutieri şi reproducerea semnalelor altor vehicule (de exemplu cele de avarie), formând o serie de imagini grafice ce nu pot fi văzute doar la 360 de grade, ci pot fi şi proiectate pe carosabil.
Cu o lungime exterioară de 4.30 metri și o lățime de 1.90 metri, Audi AI:ME are nevoie de atât spațiu de trafic cât o mașină de serie actuală compactă. Cu toate acestea, ampatamentul de 2.77 de metri și înălțimea de 1.52 de metri indică dimensiuni interioare care se găsesc de regulă într-o maşină de o clasă mai superioară. În fine, acest lucru a fost posibil datorită folosirii unei arhitecturi electrice, conceptul având console foarte scurte şi un interior spaţios fără un tunel central cu arbore cardanic.
Pentru ocupanți, acest pachet compact oferă o cantitate maximă de spațiu disponibil în mod obiectiv, confort spațial și o mare variabilitate. Audi AI:ME are o schemă de poziţionare interioară a pasagerilor, numită 2 plus-x-seater. Aspectul său se bazează pe o varietate de configurații pentru pozițiile scaunelor și spațiul de depozitare. În timp ce numai scaunele individuale din față sunt utilizate în timpul celor mai multe călătorii, mașina mai poate oferi spațiu pentru până la patru persoane prin intermediul banchetei posterioare.
Designerii au spus că aici, la interior, este locul unde conexiunea maşină-om este realizată cel mai strâns, fiind un al treilea loc de locuit după casă şi oficiul de muncă, astfel încât a acordat o atenţie majoră materialelor folosite, printre care se numără lemn cu pori deschiși, lână, material compozit mineral numit Corian, sticlă şi o tapiţerie textilă inclusiv pentru scaunele profilate şi reglabile în numeroase moduri.
Un nivel superior de confort mai este asigurat prin tehnologia electrochromică a geamurilor ce poate izola intrarea luminii și a căldurii prin opacitate permanentă, un sistem audio cu funcţie de izolare fonică activă pentru o experienţă similară unei săli de concerte, dar şi de puţină vegetaţie naturală, alături de un filtru sofisticat al sistemului de climatizare ce nu lasă să intre în habitaclu nici un miros neplăcut de la exterior.
Vehiculul, ca şi sistemele de comunicare și de interacțiune, sunt operate prin intermediul urmăririi ochilor pasagerilor, vocii şi a unor panouri sensibile pe uşi. Ele sunt poziționate perfect în termeni de ergonomie și sunt în mod normal integrate în suprafeţe, făcându-le invizibile. Iluminatul acestora este activat numai atunci când se apropie de ele fie cu mâna, fie cu privirea.
Planşa de bord este în mare parte un ecran OLED multifuncțional, tridimensional, care rulează mai jos și de-a lungul întregii lungimi a parbrizului și este utilizat în primul cu funcţia de urmărire a privirii utilizatorilor. Meniurile navigației sau ale sistemului multimedia pot fi activate cu ochii și apoi se deschid la un alt nivel care se deplasează din fundal.
Pentru o experienţă mai avansată, în timpul deplasării autonome, pasagerii pot folosi ochelari VR pentru navigare pe internet, vizionare de filme sau pentru a juca jocuri video.
De propulsie răspunde un singur motor electric cu 170 de CP, care este localizat pe puntea din spate. Energia este stocată într-o baterie cu o capacitate de 65 kWh şi este suficientă pentru mai multe ore de deplasare cu o viteză de până la 70 de km/h. Datorită unui sistem de recuperare a energiei la frânare şi a greutăţii reduse, Audi AI:ME va putea sta mai mult timp mai departe de priză, însă fără să-i fie anunţată o autonomie exactă.
Axele și alte componente ale suspensiei folosite aici se regăsesc în portofoliul modelelor compacte din gama Audi. Combinația încercată și testată de amortizoare adaptive și mase mici nesuspendate asigură un confort bun în deplasarea prin oraşe.
Însuşi corpul maşinii este fabricat dintr-un compus multi-material, alcătuit din oțel high-tech, aluminiu și componente din plastic, în special în atașamente.
Audi AI:ME este proiectat pentru a fi folosit în oraș și pentru a fi condus prin intermediul unui sistem de pilotare automată de nivel 4. Acesta este al doilea nivel cel mai înalt pe o scară internațională standardizată. Deși sistemele de nivel 4 nu necesită nici o asistență din partea conducătorului auto, funcția lor este limitată la o anumită zonă, cum ar fi autostrăzi sau o zonă specială din interiorul oraşelor. În aceste locuri, conducătorul auto poate transfera complet sarcina de a conduce sistemelor electronice. Conducătorul auto trebuie să reia sarcinile de conducere numai atunci când mașina părăsește zona definită pentru conducerea complet autonomă. Spre deosebire de Audi AIcon, un vehicul cu sistem de nivel 5, care nu necesită nici o intervenţie din partea omului, Audi AI:ME are un volan tradițional și elemente de control sub forma pedalelor, care se pot retracta.
Aceasta înseamnă că automobilul, precum și ceilalți participanți la trafic, vor putea conduce automat într-o zonă de circulație definită, echipată cu infrastructură corespunzătoare în viitor. Auto-reglarea și auto-controlul fluxurilor de trafic va permite vehiculului să ruleze foarte calm, evitând accelerațiile longitudinale sau laterale grele. Aceasta este o cerință importantă pentru ocupanții mașinii pentru a putea să se detașeze mental din traficul din jurul lor.
Audi spune că după lansarea lui AIcon, a maşinii sport PB 18 şi a conceptului AI:ME, va mai prezenta în toamnă la Salonul Auto de la Frankfurt un al patrulea vehicul care va încheia această serie de maşini. Nu se menţionează concret când, însă există şanse reale ca unele să se transforme după 2020 în modele de serie.
Prioritatea maximă dată în caietul de sarcini pentru aceste maşini, actualmente de teste a reacţiilor oamenilor, nu este de a proiecta un singur vehicul multilateral pentru un spectru versatil de nevoi și pentru un termen lung de utilizare de către o clientelă eterogenă. Acestea sunt nişte automobile premium foarte specializate, care vor putea fi comandate după necesităţi și cu posibilități extinse de individualizare, ca parte a unei oferte la cerere. Această abordare se bazează pe profilul de cerință al multor clienți, în special din zonele urbane din ţări înalt dezvoltate, care trec printr-o tranziţie în acest moment.
Automobilele vor fi disponibile cu un grad mare de individualizare atât în arendă pe o perioadă de timp doar, cât şi pentru a fi cumpărate permanent de către clienţi VIP, care şi le vor putea comanda cu cât mai multe caracteristici individuale posibile!
GALERIE FOTO:
Cmentariile sunt închise