(video) Automobilul unei şoferiţe din Chişinău a identificat o zonă unde aerul este nesănătos. Iată cum reacţionează

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

O cititoare AutoBlog.MD a adresat redacţiei noastre o întrebare destul de curioasă şi am acceptat provocarea de a găsi un răspuns. Şoferiţa, deţinătoare de Hyundai Tucson de ultimă generaţie (procurat în septembrie), ne-a expediat câteva secvenţe video care arată cum automobilul închide automat toate geamurile şi se întâmplă asta ori de câte ori intră în zona podului din cartierul Telecentru.

„Geamurile automobilului meu se închid automat de fiecare dată când trec pe lângă podul de la Telecentru. Inițial am crezut că am apăsat întâmplător vreun buton. Dar după mai multe teste și încercări am observat că se întâmplă de fiecare dată când trec pe acolo… Poate și alți automobiliști au pățit la fel… E vorba de zona Teleradio-Moldova. Mașina e nouă și plină cu dotări electronice. O mașină veche mai puțin performantă nu se comportă la fel.

Se întâmplă din prima zi de când am mașina și doar în locul acela. Încă nu am un răspuns definitiv de la Hyundai de ce se poate întâmpla… dar reacția lor inițială a fost că așa est zona, cu multe unde radio…”

Din start dorim să afirmăm că nu este vreun neajuns din fabrică! Închiderea geamurilor într-o anumită locaţie este condiţionată de mai mulţi factori care se combină într-unul general: aerul poluat!

Răsfoind arhiva noastră de memorii nu am depistat vreun precedent regional care să scoată în evidenţă acest lucru curios, însă circumstanțele ne-au adus aminte de o funcţie similară care a fost introdusă iniţial pe Genesis G90 facelift încă în anul 2019, acesta fiind modelul de top din palmaresul grupului Hyundai. Sedanul de lux se remarca printr-un mod automat de recirculare a aerului şi de închidere automată a geamurilor atunci când se detecta intrarea într-un tunel. Aceasta este o funcţie inteligentă menită să protejeze sănătatea pasagerilor din cabină de aerul închis şi poluat dintr-un asemenea spaţiu.

Ulterior, funcţia a evoluat în cadrul sistemului cunoscut astăzi sub denumirea Super Smart Air Conditioning şi a început să fie introdusă pe modele mai accesibile şi mai populare din portofoliul Hyundai, KIA şi Genesis. Sistemul de climatizare cu un filtru performant este prezent într-o anumită formă şi pe noul Tucson, iar o cercetare pe care am realizat-o pe forumuri coreene arată că funcţia de purificare a aerului stârnește controverse pentru că ar fi… prea inteligentă.

Atunci când praful fin sau o anumită cantitate de particule nocive depășește un anumit prag/nivel setat de producătorul auto conform standardelor de măsurare, geamurile maşinii se închid automat pentru a bloca pătrunderea unei cantităţi mai mari de aer contaminat din exterior, astfel încât șoferii și pasagerii care nu sunt conștienți de acest fapt sunt adesea uimiți sau stânjeniți.

Sistemul inteligent de purificare a aerului a fost dezvoltat în comun de Hyundai și KIA în 2019 și este unul care monitorizează și purifică în timp real aerul din interiorul vehiculului. Funcția de purificare a aerului este activată în funcție de nivelul de praf fin din interior, iar aşa-zisul control de interblocare este, de asemenea, implementat pentru a închide automat geamul când este deschis.

Problema este că geamurile deschise se închid brusc fără niciun avertisment. Acest lucru se datorează faptului că nu sunt doar închise înainte de a intra, de exemplu într-un tunel pe baza navigației sau într-o zonă în care maşina simte aer poluat, ci și închise brusc fără vreun sunet de avertizare. Numai o expresie specifică apare și dispare rapid pe monitorul central, în paralel cu activarea automată a recirculării.

Cmentariile sunt închise