(video) Autostrada Unirii: Anul în care ar putea fi gata tronsonul de pe teritoriul Republicii Moldova

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Agenția de presă IPN a organizat recent o dezbatere publică pe subiectul Autostrăzii Unirii, cea care va face conexiunea dintre Ucraina, Republica Moldova și România. În cadrul discuțiilor, oficiali din domeniu au făcut câteva precizări importante și au anunțat niște termeni preliminari de finisare a construcțiilor.

De la Târgu Mureș la Ungheni, Autostrada Unirii (A8) va avea o lungime de 304 km. Va asigura legătura cu Republica Moldova printr-un nou pod construit peste Prut. Acest pod va fi la nivel de autostradă. Acum 12 zile a fost anunțat câștigătorul ce urmează să-l construiască, iar în urma acestei licitații nu sunt contestații.

Deja compania de drumuri purcede la solicitarea documentelor din partea câștigătorului, iar astfel se purcede și la semnarea contractului de proiectare și execuție a podului de la Ungheni, care cuprinde și un punct vamal pe partea României.

„Suntem pregătiți, imediat ce semnăm contractul, să mergem în teren, să înceapă proiectarea și în 2026 să avem acest pod dat în trafic la nivel de autostradă, plus conexiunile cu drumurile locale, în așa fel încât să poată să fie folosit până finalizăm pe partea noastră, Autostrada A8, așa cum am descris-o mai devreme.”

Irinel Ionel Scriosteanu, secretar de stat la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii din România

Secretarul de stat român a mai precizat în cadrul dezbaterii IPN că lucrările la autostrada A8 vor fi complexe.

„Nu este ieftină, ci destul de scumpă, costurile totale estimându-se la circa 60 de miliarde de lei românești. De la Târgu Mureș la Ungheni, cei 304 kilometri pe care îi avem de executat reprezintă o lucrare și în zona montană, destul de complexă, destul de dificilă. Dar România este hotărâtă să realizeze această conectare peste Carpații Moldovei.”

Irinel Ionel Scriosteanu a mai declarat că finalizarea Autostrăzii Unirii ar putea întârzia cu până la doi ani față de termenul stabilit prin lege, adică 2030.

De cealaltă parte, Nicolai Mîndra, secretar de stat la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, a declarat că în acest moment suntem în proces de elaborare a studiului pre-fezabilitate și fezabilitate a tronsonului de pe teritoriul țării noastre.

„Va fi construit un drum de acces care temporar va lega traseul R1 (drumul de ocolire a orașului Ungheni) cu podul care va fi construit de către colegii din România. Termenele de execuție a lucrărilor vor fi identice cu cele efectuate de către colegii din partea română. În momentul în care podul de peste Prut de la Ungheni, la nivel de autostradă cu patru benzi, va fi construit, din partea Republicii Moldova va fi construit și drumul de acces către acest pod, ca el să fie funcțional, până ce partea, care rămâne de la acest drum de acces și până la Odesa, va fi construită.”

Startul construcțiilor tronsonului de autostradă de la Ungheni spre Chișinău și spre Odesa nu se cunoaște deocamdată. Dar cert este că se planifică finalizarea acestui obiectiv până în 2035.

Vezi și: Prima autostradă din Republica Moldova va trece prin centrul țării. Harta preliminară a traseului

Cmentariile sunt închise