(video) Benz & Cie. a început producția primei mașini de serie din lume în urmă cu 130 de ani

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Din 1894 în viitor. În martie 2024, Benz Motor-Velocipede, în vârstă de 130 de ani, a făcut prima ieșire în anul aniversar la uzina Mercedes-Benz din Sindelfingen. Benz Motor-Velocipede este numit primul autovehicul produs în serie din istoria auto.

Mercedes-Benz Classic a pregătit vehiculul pentru a putea fi condus în 2024 la cele mai înalte standarde de originalitate. S-a apelat la experiența Classic Centre din Fellbach. Pentru astfel de proiecte se folosesc documentele și informațiile istorice extinse din arhivele Mercedes-Benz Classic.

Motor-Velocipede a fost expus anterior doar în Muzeul Mercedes-Benz. În 2024, mașina veche de 130 de ani va putea fi văzută în acțiune de către public la anumite evenimente.

Fotografie din 1894 cu Carl Benz (în costum închis) cu copiii săi la bordul unui Benz Motor-Velocipede.

În 1894, inovatorul Benz Motor-Velocipede, cu construcția sa ușoară, a marcat un punct de cotitură pentru industria auto!

„Cererea pentru acest vehicul a fost literalmente copleșitoare. Ceea ce am făcut a fost vândut imediat!” Declarația aparține inventatorului de automobile Carl Benz și a fost făcută într-un interviu din 1909.

În total, aproximativ 1.200 de exemplare ale acestei familii de modele de automobile compacte Benz au fost construite la fabrica Benz din Mannheim între 1894 și 1902. Cunoscut ca „Velo”, în forma prescurtată, modelul a fost primul autoturism de serie din istorie.

Compania Benz & Cie. a descris în 1894 performanța mașinii de succes astfel: „Acest Velocipede are un motor care poate dezvolta 1½ cai putere.” Doi ani mai târziu, catalogul indica viteza maximă și comportamentul de condus: „Velocipede este capabil să parcurgă aproximativ 20 de kilometri pe oră și să meargă pe drumuri în pante cu o declivitate de până la 10%”. A costat 2.000 de mărci, iar în preț au fost incluse cele mai bune accesorii și felinare.

Benz Motor-Velocipede. Reclamă din 1894 realizată de Benz & Cie, Rheinische Gasmotoren-Fabrik, Mannheim.

Inovația a mers într-un ritm rapid. Din 1896, Benz a oferit motoare mai puternice și opțiuni suplimentare de echipare. Ca o versiune de lux a Motor-Velocipede, Benz Comfortable se oferea cu o caroserie mai lungă, o treaptă a treia a cutiei de viteze (disponibilă la un cost suplimentar), tapițerie mai elaborată a scaunelor, un scaun pentru copii orientat spre spate și o manivelă pentru o pornire mai ușoară. Suplimentele opționale includeau anvelope pneumatice pentru caracteristici de conducere mai bune.

Conceptul de vehicul a fost produs sub forma Benz Motor-Velocipede până în 1900, sub forma Benz Comfortable până în 1902 și a fost dezvoltat continuu în continuare. În special, puterea motorului cu un singur cilindru, cu volum de un litru, instalat orizontal, cu volantă verticală a crescut de la 1.1 kW (1.5 CP) în primul Benz Velo din 1894 la 3.3 kW (4.5 CP) în Benz Comfortable din 1902. Doar din 1901 (2.6 kW/3.5 CP) până în 1902, puterea a crescut cu 28.5%.

Familia de modele a fost, de asemenea, un succes la export

Acest lucru este prezentat în catalogul trilingv în germană, engleză și franceză din 1901. În Franța, „Velo” a fost comercializat ca „Éclair” („Fulger”).

În 1895, Benz a acordat o licență companiei britanice de inginerie Arnold pentru a produce Motor-Velocipede. Arnold Motor Carriage a fost unul dintre primele automobile britanice.

Cursa Emancipation Run de la Londra la Brighton, 14 noiembrie 1896. În stânga în fotografie este un Arnold Motor Carriage construit în 1896 sub o licență de producție din 1895 pentru Benz Velo.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise