(video) BMW M GmbH şi Hans Zimmer dezvoltă în comun sunetul care va fi produs de modelele electrificate

Viitorul plăcerii de a conduce este electric, fără emisii locale – şi caracterizat printr-un stil sportiv tipic BMW exprimat nu numai în talentul dinamic, ci şi printr-o experienţă sonoră bogată din punct de vedere emoţional. BMW IconicSounds Electric aduce un portofoliu de sunete inconfundabil în modelele BMW echipate cu un sistem de propulsie plug-in hybrid sau complet electric.

Colaborarea dintre compozitorul şi custodele Hans Zimmer şi Renzo Vitale, director de creaţie acustică la BMW Group, a produs un sunet distinctiv de transmisie pe care clienţii îl vor putea experimenta în curând într-o versiune dezvoltată special pentru automobilele electrice BMW M.

Anterior, Hans Zimmer a fost implicat în dezvoltarea unui sunet ready-to-drive ce inspiră pentru modelele BMW cu propulsie electrică, care induc un sentiment de emoţie la perspectiva condusului electric atunci când este apăsat butonul Start/Stop. Ultimul capitol din această colaborare acoperă sunetele de transmisie pentru BMW iX şi BMW i4, inclusiv un sunet diferenţiat pentru versiunea cu specificaţii M a BMW i4.

În timp ce liniştea condusului electric oferă un nivel de confort fără precedent, experienţa de condus  dinamic pierde din emoţie. Aici intervine BMW IconicSounds Electric pentru cei care doresc să experimenteze plăcerea de a conduce cu toate simţurile. În viitor, plăcerea condusului electric va fi sporită prin feedback acustic la fiecare mişcare a acceleraţiei. 

La fel ca modurile de condus de la bord, care pot fi selectate prin simpla apăsare a unui buton, sunetul sistemului de propulsie îşi ia reperele şi din situaţia de condus şi din preferinţele personale ale conducătorului. În setarea de bază, BMW IconicSounds Electric foloseşte un timbru special pentru a transmite caracterul de bază al unui model electric al mărcii BMW.

O atmosferă captivantă şi plăcută este creată în BMW i4 în modul COMFORT. Atunci când conducătorul apasă acceleraţia, relaţia directă dintre modul în care este condus automobilul şi sunetele generate este imediat dezvăluită: experienţa sonoră se aprofundează pe măsură ce acceleraţia şi viteza cresc. În modul SPORT, în special, spectrul auditiv al automobilului este mai dominant şi mai puternic, sunetul oferind o completare constantă a situaţiei de condus.

Procesele sistemului de propulsie sunt înregistrate în milisecunde, iar acceleraţia, schimbările de sarcină sau recuperarea au un acompaniament acustic adecvat. Doar atunci când automobilul circulă în modul ECO PRO, feedbackul acustic este redus la minimum. În această situaţie funcţionarea silenţioasă a sistemului de propulsie subliniază decizia conducătorului de a adopta un stil de condus ultraeficient.

În versiunea dezvoltată special pentru modelele BMW M electrificate, sunetul de propulsie al BMW i4 este completat cu energie suplimentară. În plus, diferenţierea dintre modurile COMFORT şi SPORT este deosebit de puternică. În general, nota sistemului de propulsie afişează un profil acustic mai puţin armonios, dar antrenant şi tehnic. Acceleraţia declanşează o intensificare bogată a dezvoltării acusticii, reflectând în mod autentic caracterul de performanţă al automobilului. 

Hans Zimmer şi Renzo Vitale au dezvoltat deja sunetul sistemului de propulsie pentru BMW Vision M NEXT dezvăluit în 2019 şi BMW Concept i4 prezentat în anul următor. Numeroase învăţături din acest proces creativ au fost canalizate acum către proiectarea sunetului pentru viitoarele automobile produse în serie.

Noile sunete de transmisie dezvoltate ca parte a colaborării cu Hans Zimmer sunt aşteptate să apară la noile BMW i4 şi BMW iX pe parcursul anului 2022. IconicSounds Electric este oferit standard la BMW iX şi poate fi comandat ca opţiune pentru BMW i4 .

La automobilele cu date de construcţie anterioare, noul pachet de sunet devine disponibil prin intermediul Remote Software Upgrade, în cazul în care clientul doreşte. Noul spectru include un sunet ready-to-drive şi un sunet de oprire, plus un sunet al sistemului de propulsie care va fi disponibil în versiunea relevantă pentru modelele BMW şi automobilele BMW M cu sistem de propulsie electrificat.

Cmentariile sunt închise