(video) Bugatti Bolide are cel mai mare sistem de frânare carbon-carbon produs vreodată de Brembo

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Bugatti Bolide este un pursânge fără compromisuri care combină emblematicul W16 și tehnici remarcabile de ușurare pentru o experiență de condus pe pistă diferită de oricare alta. 

Cu toate acestea, fundamentală pentru performanța lui Bolide este tehnologia din spatele capacității sale de a-și îmblânzi viteza atunci când este necesar – cel mai mare sistem de frânare carbon-carbon produs vreodată de Brembo!

Conceput pentru a oferi o conducere incomparabilă, Bugatti Bolide avea să fie întotdeauna o aplicație extremă care a cerut un sistem de frânare de la un nume sinonim cu performanță de vârf. La începutul procesului de proiectare, Bugatti a pus în fața producătorului italian Brembo sarcina de a crea un sistem care să fie o dovadă a naturii fără compromisuri a mașinii.

De la datele inițiale la testele pe stand dinamometric și până la analiza pe pistă, inginerii de curse Brembo au lucrat în strânsă colaborare cu Bugatti. Scopul: realizarea unui sistem de frânare care este complet unic în design și nivelul său de performanță. Rezultatul: un sistem carbon-carbon care este la egalitate cu tehnologia utilizată pe mașinile LMh/LMDh și din Formula 1.

Puterea de oprire generată de Bolide este într-o clasă proprie. Frânele sale frontale personalizate sunt cele mai mari mecanisme carbon-carbon de până acum. Încorporează două etriere monobloc cu opt pistoane. Ambele au câte patru plăcuțe de înaltă performanță de 25 mm și discuri din carbon de 390×37.5 mm. Etrierele în sine sunt prelucrate din aliaj de aluminiu și acoperite cu nichel.

În spate se folosesc două etriere monobloc cu șase pistoane. La fel, patru plăcuțe de înaltă performanță, deși puțin mai subțiri (24.5 mm). În completarea etrierelor din spate sunt discuri mari din carbon de 390×34 mm. Specificațiile sistemului de frânare de pe puntea din spate se potrivesc cu cele ale clasei de curse LMDh.

„Dezvoltarea sistemului de frânare pentru Bugatti Bolide a fost o provocare unică și foarte interesantă pentru divizia de performanță a Brembo – și suntem mândri de ceea ce am realizat. A trebuit să reproiectăm întregul sistem pentru a face față caracteristicilor și puterii incredibile, dar solicitante ale mașinii. Etrierul frontal, de exemplu, este o adevărată capodoperă a ingineriei din punctul meu de vedere, fiind cel mai mare pe care l-am montat vreodată pe o mașină de curse. Folosind compuși de carbon care sunt similari cu cei din Formula 1 a însemnat că, în ciuda dimensiunii și puterii lui Bolide, am fost capabili să producem cel mai ușor design posibil.”

Mario Almondo, director de operațiuni Brembo Performance

(foto) Interiorul noului Bugatti Bolide este creat exclusiv pentru el și fiecare proprietar își poate modela scaunul după formele sale

Această alegere a permis în primul rând echipei de ingineri să reducă dramatic greutatea totală a sistemului. Fiecare disc de pe Bolide cântărește doar 3,175 kg!

Dar, de asemenea, a asigurat că sistemul de frânare va oferi o conductivitate termică excepțională pentru o disipare superioară a căldurii în timpul scenariilor de frânare intense, prevenind reducerea puterii frânei și, în cele din urmă, oferind proprietarilor Bolide performanțe consistente chiar și în condiții extreme.

Totuși, sistemul de frânare al lui Bolide nu se referă doar la etriere, plăcuțe și discuri; este un amestec armonios de precizie inginerească. O abordare holistică a asigurat că fiecare componentă funcționează ca una. Aceasta a inclus cilindri principali făcuți la comandă și un fluid special formulat care rafinează și mai mult dinamica hypercarului.

În realizarea unei mașini hypersport care se inspiră din apogeul sportului cu motor, capacitatea de a oferi constant performanțe excepționale în toate situațiile de pistă este foarte importantă. În conformitate cu această ambiție, inginerii Brembo au jucat un rol esențial și în sculptarea conductei de aer de frână a lui Bolide, colaborând cu Bugatti pentru a adapta cu precizie fluxul de aer la nevoile sistemului său de frânare de ultimă oră.

(video) Bugatti arată ce structură complexă şi inovatoare se află în centrul noului Bolide

Cooperarea Bugatti cu Brembo a îmbunătățit foarte mult răcirea sistemului de frânare

Această dezvoltare strategică a fost vitală, având în vedere energia și cuplul dezlănțuit de motorul W16, în special pe roțile frontale. Pentru a aborda acest lucru, 85-90% din fluxul de aer este direcționat către discuri și plăcuțe, iar restul spre etriere.

De la sesiunile inaugurale de dinamică computațională a fluidelor (CFD) ale proiectului Bolide din 2022, echipa s-a angajat într-o călătorie de dezvoltare și testare a sistemului de frânare. Pe o perioadă de doi ani, datele culese din simulări, sesiuni pe stand dinamometric și analize amănunțite efectuate pe piste de curse au fost transmise sistematic înapoi către inginerii Brembo.

Dincolo de obișnuit, evaluarea a examinat posibile scenarii de utilizare greșită în care controlul tracțiunii intervine mai frecvent. A implicat o examinare profundă a modului „Umed” al lui Bolide. A fost conceput pentru a pregăti mașina pentru utilizarea anvelopelor în specificații Wet în condiții dificile de condus. Profilul de conducere efectuează ajustări fine ale sistemului de control, îmbunătățind adaptabilitatea pe suprafețe alunecoase prin inducerea subvirării. De asemenea activează o lumină distinctă de ploaie care amintește de luminile roșii dinamice văzute în Formula 1.

Această buclă de feedback-uri nu numai că a permis echipei de proiect să ajusteze performanța sistemului de frânare, ci și să garanteze că Bolide este de neegalat din toate punctele de vedere – prosperând în diverse condiții meteorologice, fără a pune în pericol siguranța sau securitatea.

Amintim că Bugatti Bolide va exista în doar 40 de exemplare. Fiecare costă peste 4.000.000 de euro fără taxe. Livrările vor începe în 2024.

Cmentariile sunt închise