(video) Byton Concept EV – un rival mai ieftin pentru Tesla Model X cu panou de bord de 49 de inci

Compania chineză Byton, fondată de fostul șef al proiectului BMW i8 Carsten Breitfeld și fostul șef al biroului Infiniti din China Daniel Kirchert, a prezentat în cadrul CES 2018 prototipul unui crossover electric. Acesta se numeşte Byton Concept EV (M-Byte) şi poate deveni o alternativă mai puțin costisitoare a lui Tesla Model X.

În variantă de serie, noul crossover va avea o versiune cu unul sau mai multe motoare electrice. Primul model produce în total 272 CP, iar bateriile cu o capacitate de 71 kWh vor oferi o autonomie de până la 400 de km. Al doilea va genera un total de 476 CP şi bateriile cu o capacitate de 95 kWh vor asigura o autonomie de până la 520 km fără reîncărcare.

Designul exterior este unul neobişnuit, blocurile optice şi stopurile fiind făcute pe bază de LED-uri. Nu există oglinzi retrovizoare, mânere pentru uşi şi nici vreo grilă a radiatorului, iar forma portierelor la încheietura cu geamurile nu este reprezentată printr-o linie dreaptă ca şi pe maşinile normale.

Crossoverul este echipat cu un sistem de recunoaștere a fețelor șoferului și a pasagerilor. Câteva camere sunt montate în montanţii centrali şi permit deblocarea uşilor doar dacă recunosc feţele cunoscute.

Mai mult, odată cu acest proces are loc şi ajustarea tuturor setărilor favorite: poziţia scaunelor, temperatura sistemului de climatizare, parametrii sistemului multimedia, etc. Ultimul va putea de asemenea, la interior, să recunoască vocile și gesturile.

Designul interior merită o atenție deosebită. Dimensiunea planşei de bord este de 125×25 centimetri sau un ecran imens de 49 de inci pe care sunt prezentate informații despre profilul șoferului și cel al pasagerilor, date GPS, informaţii despre funcționarea sistemelor interne ale mașinii, precum și imagini de pe camerele video care înlocuiesc oglinzile retrovizoare laterale.

Pe lângă acesta, un alt ecran tactil de opt inci este integrat în volan, iar pasagerii din spate au de asemenea acces la ecrane media individuale.

Crossoverul de serie va mai beneficia de un asistent virtual Amazon Alexa, conexiune la rețele 5G si sistem de pilotare automată de nivel trei. În același timp, compania anunță că maşina va primi echipamentul necesar pentru adaptarea la nivelul patru al autopilotului.

Creatorii Byton au mai menţionat că primul lor model va fi o maşină “conectată”. Datorită accesului la internet, crossoverul se va putea conecta la o platformă proprie pentru a sincroniza datele cu gadgeturile șoferului și a pasagerilor. Iar cu ajutorul sistemului “my HEALTH” mașina se poate sincroniza cu tracker-ele de fitness și ceasurile inteligente, poate urmări ritmul cardiac, modificările greutății corporale, saturația oxigenului și presiunea, de asemenea oferind recomandări bazate pe starea actuală a șoferului.

Versiunea de serie a maşinii conceptuale va apărea în 2020, iar prețul unui exemplar va avea un preţ de start de 45.000 de dolari, afirmă producătorul chinez.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise