(video) Carlos Sainz, tatăl pilotului de Formula 1, a câştigat Dakar 2020 de partea echipei MINI

Carlos Sainz (Spania) şi navigatorul Lucas Cruz (Spania) au câştigat Raliul Dakar din acest an pentru a treia oară la clasa auto (în 42h59m17s), precedentele succese fiind în 2010 şi 2018. La 57 de ani, Carlos Sainz, dublu campion mondial de raliuri WRC, a devenit cel mai vârstnic campion la Dakar.

Aceasta este şi prima victorie pentru MINI John Cooper Works Buggy. Prin aceasta, ei au adus a cincea victorie pentru MINI în clasamentul general al emblematicului raliu de anduranţă.

Pentru MINI şi partenerul MINI Motorsport, X-raid, acesta a fost primul succes de la precedenta serie de victorii, care a durat între 2012 şi 2015. Este prima dată în istoria modernă Dakar, în ultimii 20 de ani, când o marcă de automobile reuşeşte să revină pe prima treaptă a podiumului după ce şi-a întrerupt seria de victorii vreme de mai mulţi ani.

Fernando Alonso care a concurat de partea Toyota a ocupat locul 13 la prima sa experienţă în cel mai dur raliu al lumii, la 4 ore şi 42 de minute de învingător.

Ecarturile foarte strânse au caracterizat ediţia Dakar 2020. Până la etapa marton de miercuri-joi, diferenţa între primele poziţii era de numai 24 de secunde în contextul în care timpul total înregistrat era de peste 35 de ore. Au urmat lupte dramatice şi mulţumită strategiei de echipă exemplare, Sainz a putut să se detaşeze la 18 minute cu două etape de final, în timp ce Peterhansel avea să se apropie la numai 6 secunde de locul doi înainte de ziua finală.

Echipajul MINI John Cooper Works Buggy Sainz – Cruz a încheiat cu un avans de numai 6:21 minute faţă de câştigătorul ediţiei anterioare, Nasser Al-Attiyah (Qatar) cu Toyota Hilux, după 7.586 de kilometri duri prin Arabia Saudită, care a găzduit Dakar-ul pentru prima dată.

“Sunt foarte, foarte fericit. Atât de multă muncă, pregătire fizică şi teste cu echipa au dus la acest rezultat. Cursa a fost fantastică pentru noi, piloţii, dar a trebui să muncim din greu încă din prima zi. Este greu să-ţi imaginezi, dar a fost un raliu la turaţie maximă de la start. Acum nu vreau decât să mă bucur de succes”, a declarat Sainz.

Recordmanul Dakar-ului, Stéphane Peterhansel (Franţa) şi navigatorul Paulo Fiuza (Portugalia) au încheiat pe locul al treilea în clasamentul general, la 9:58 minute în urma lui Sainz şi Cruz, completând o performanţă impresionantă pentru cele două MINI JCW Buggy. Cele două echipaje MINI JCW Buggy au câştigat câte patru etape, în timp ce modelele MINI au fost cele mai rapide într-un total de nouă dintre cele 12 zile ale competiţiei.

Lituanienii Vaidotas Zala şi Saulius Jurgelenas, aflaţi într-un MINI JCW Rally, au câştigat prima etapă a Dakarului desfăşurată pe teren saudit, în chiar prima zi de competiţie.

“A fost un Dakar puţin ciudat pentru mine. Am decis în ultima clipă să schimbăm copiloţii, apoi am intrat direct în raliu cu Paulo Fiuza. Sunt mulţumit de rezultat. Am terminat pe locul al treilea, ceea ce este mai mult decât am fi sperat la start. Băieţii din faţă au fost foarte rapizi şi nu au făcut nici o eroare de navigaţie. Am făcut tot ce am putut face”, a spus Stéphane Peterhansel.

Şapte dintre cele nouă echipaje MINI care au luat startul în raliu au ajuns la sosirea din Al-Quiddia (Arabia Saudită), patru dintre acestea regăsindu-se în Top 10. Orlando Terranova (Argentina) şi Bernardo “Ronnie” Graue (Argentina) s-au clasat pe podiumul de etapă în trei zile şi au obţinut locul al şaselea la finalul competiţiei, cu MINI JCW Rally.

Favoritul local, Yasir Seaidan (Arabia Saudită), şi navigatorul Alexey Kuzmich (Rusia) au ocupat poziţia a noua la final şi au fost pe locul secund în ultima etapă. Jakub “Kuba” Przygonski (Polonia) şi copilotul Timo Gottschalk (Germania) şi-au văzut spulberat şansele pentru un rezultat de top încă din prima etapă când o problemă tehnică a dus la pierderea a şase ore. În final, ei s-au clasat pe locul al 19-lea, la 8h35m18s de câştigător.

Modelele MINI au ocupat primul loc în clasamentul general după prima etapă a raliului şi de atunci un MINI a fost mereu pe prima poziţie. Zala şi Jurgelenas au deschis balul cu victoria în prima etapă, după care Terranova şi au fost lideri la finalul zilei secunde. Sainz şi Cruz au obţinut prima victorie de etapă în ziua a treia. Acel succes i-a dus pe primul loc al clasamentului general – poziţie pe care şi-au menţinut-o până la final.

Remarcabilă este şi performanţa românului Mani Gyenes care s-a impus autoritar în cea mai dură clasă Dakar, Clasa Malle Moto Original by Motul, dedicată piloţilor de motociclete şi quad care participă fără asistenţă în cel mai dur raliu din lume. Emanuel Gyenes a devenit primul român din istorie care termină pe primul loc o etapă din celebrul raliu Dakar! Este a treia oară când Mani se impune la Dakar, la această clasă, după 2011 şi 2015.

În clasamentul general, motociclistul din Satu Mare a terminat pe locul 29 din 96 de concurenți. De altfel, obiectivul declarat la plecarea spre Arabia Saudită fusese clasarea în primii 30. În acest an, Gyenes a purtat pe motocicletă însemnele “Legend”, distincţie acordată de către organizatori celor care au participat la minimum zece ediții ale raliului Dakar.

El a pilotat o Honda 450, mai veche cu două generații decât cele ale marilor favoriți. În total a avut nevoie de 48h5m7s pentru a finisa cursa.

Pilotul Ricky Brabec (Honda) a câştigat ediţia 2020 a raliului Dakar la clasa Moto, devenind primul american care se impune în această cursă. Dacă ar exista un premiu general al competiţiei, Brabec l-ar fi luat pentru că a reuşit să ajungă la finiş cel mai devreme – în 40h2m36s.

La clasa Quad, victoria i-a revenit chilianului Ignacio Casale, care este la al treilea triumf după cele din 2014 şi 2018 (52h4m39s). La camioane s-a impus (în 46h33m36s) echipajul rus format din Andrei Karghinov, Andrei Mokeev şi Igor Leonov (KAMAZ), în timp ce la clasa SSV învingător a fost echipajul american format din Casie Currey şi Sean Berriman (53h25m52s).

Ediţia din 2020 a fost marcată şi de o tragedie cu părere de rău, prima dată după 2015: motociclistul portughez Paulo Goncalves a încetat din viaţă în urma unui accident. Goncalves era un veteran al Dakar, cel mai aproape fiind de victorie în 2015, cu poziţia a doua pe podium.

Pe această cale aducem un omagiu tuturor eroilor care merg şi care împing mereu limita cu curaj pentru fiecare secundă şi pentru victorie.

Ne revedem la anul!

GALERIE VIDEO cu cele mai tari momente:

GALERIE FOTO: (mai multe imagini din toate etapele)

Cmentariile sunt închise

slot gacor https://dapurberita.tubaba.go.id/kontak/