(video) Ce se întâmplă dacă loveşti un Ford Fiesta făcut acum 20 de ani în unul mai nou

Acum două decenii, în Europa au fost introduse standardele moderne pentru crash testele noilor automobile. Anume din octombrie 1998 au devenit obligatorii testele în care maşinile sunt lovite cu 40% din suprafaţa lor frontală într-un obstacol, cu o viteză de 64 de km/h, alături de crash testul lateral.

Pentru că metodele au fost preluate mai târziu şi în alte ţări pentru a efectua teste regionale, organizaţia Global NCAP, cu ocazia jubileului, a prezentat rezultatele unui crash test special, care arată cum au evoluat maşinile timp de 20 de ani la capitolul siguranţă. Experimentul a implicat două generaţii diferite Ford Fiesta, unul dintre modelele bestseller în Europa.

Vezi şi: (video) Aceste maşini au fost construite la 20 de ani distanţă. Iată ce rămân din ele după crash teste

Prima maşină a fost produsă în anul 1998 şi este din generaţia a patra, care a fost prezentată cu trei ani mai devreme. Cu toate acestea, modelul în sine nu a fost unul absolut nou, ci unul făcut pe baza celui din a treia generaţie din 1989, dar modernizat amplu. Astfel de hatchback-uri aveau maxim două airbag-uri, motiv pentru care a şi fost ales un exemplar pentru test.

De cealaltă parte a fost selectat un Fiesta nu de nouă generaţie, ci din a şasea, prezentată în 2008 şi modernizată în 2012. Vânzările acestui model au fost oprite anul trecut în ţările cheie, însă pentru altele continuă să se producă. Maşina poate avea de la două la şase perne de aer în dependenţă de piaţă şi nivelul de echipare.

Am testat deja noua generaţie Fiesta: (video) Test Drive: Am testat în Slovenia noul Ford Fiesta

Vezi crash testele cu noul Ford Fiesta!

Acum 20 de ani, modelul compact Ford nu a sclipit la testele de siguranţă din 1997, luând doar trei stele din cinci din partea Euro NCAP, pentru că a sa caroserie se deforma peste măsură. Pentru contrast, a şasea generaţie testată în anul 2012 a luat cinci stele din cinci posibile. Noul crash test în pereche nu a făcut decât să confirme rezultatele testelor individuale.

În cadrul experimentului, ambele automobile rulau cu o viteză de 64 de km/h înainte de a intra una în alta cu 40% din suprafaţa frontală, chiar dacă mărimile le sunt diferite. Organizatorii nu au acordat nici un punctaj, lăsând doar materialul video pentru analiză.

Vezi şi: Euro NCAP face un raport al celor 20 de ani de muncă. Testele sale au salvat mii de vieţi

Potrivit statisticilor Global NCAP, în ultimii 20 de ani numărul de accidente cu urmări fatale, care au avut loc pe drumurile europene, a scăzut de la 45 la 25 de mii anual.

Un calcul al efectelor generate de crash testele organizate doar de Euro NCAP a arătat că rezultatele în timp i-au obligat pe constructorii auto să îmbunătăţească serios siguranţa pasivă a maşinilor lor. În context, datorită progresului, din 1997 şi până în prezent s-a reuşit salvarea a 78.000 de vieţi omeneşti.

Vezi şi: (video) Crash test la 64 de km/h cu un om viu în noul Hyundai Accent

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/